Glöm skägget, ditt eget mikrobryggeri, den allt igenom ekologiska livsstilen, planerna på att döpa eventuella barn till Affe och Uffe, långkoken och sjömanstatueringarna. Vill du ha kvar din hipster-status bland polarna, arbetskamraterna eller odlingsföreningens medlemmar, är det dags att haka på det som inte ens är nytt, utan det som knappt finns.

Vill du ligga steget före alla hipsters, som den über-hipster du är, ska du nämligen börja leva ditt liv zero waste. Enkelt uttryckt så betyder det att du ska sluta lämna efter dig någon som helst form av skräp. Helst ska ditt årliga avfall få plats i en ganska liten glasburk.

hipster-texting.jpeg

Behåll försprånget.

En hipster är någon som vet vad det handlar om, före alla andra och lite bättre än alla andra.

Bea Johnson, drottningen av Zero Waste, vill absolut inte förväxlas med hippies som bor ute i skogen, aldrig tvättar sig och sysslar med självhushållning. Hon är däremot urtypen för en hipster: chic, smart, urban och med ett specialintresse. Bea har gått all in för att nästan helt nolla sitt avfall, och sedan skrivit en bok om det.

Låt oss se hur du skulle kunna göra samma sak.

Se till att du vet bättre.

Först och främst måste du skaffa dig grundläggande kunskaper om zero waste-rörelsen och dess bakgrund. Du kan börja scrolla genom webbsidor som Zero Waste Home, Trash is for tossers och Rob Greenfield. Eller klicka hem boken Zero Waste Home, The Ultimate Guide to Simplifying Your Life.

Du kan också kolla in de Zero Waste-artiklar jag skrivit här på bloggen:

Attributen för en Zero Waste Hipster.

När du vet vad avfallsminimering handlar om, lite bättre och lite mer än din omgivning känner till om saken, är det dags att skaffa sig attributen. Om vi kokar ner dem till tre, så landar vi i följande lista:

  1. Tygkassen
  2. Inomhuskomposten
  3. Såpnötterna

Så här resonerar en Zero Waste Hipster:

1. Aldrig utan min tygkasse!

Du går aldrig någonstans utan din tygkasse. Att ta emot en plastpåse i affären är ett fullkomlig No-No för zero waste-hipstern. Hellre bär du din frusna kyckling innanför sotarmössan än att bidra till att världen populeras av ännu lite mer plast. I tygkassen ligger dessutom flera mindre tygpåsar, vilka du använder när du handlar frukt, grönt, nötter och bröd förpackningsfritt i butiken.

hipsterbag.jpeg

2. Jag komposterar, alltså finns jag.

Att någon gång i veckan svänga förbi återvinningsstationen med tomma mjölkpaket och tidningar, medan matavfallet slängs bland det som är brännbart, det är för mesar och släpphänta, tycker zero waste-hipstern. Som zero wastare tar du ansvar även för dina matrester. Bokashi-hinkarna står uppradade i sopskåpet och i ditt linneskåp återfinns även en jordfabrik. Du funderar på att komplettera med vermikultur, det vill säga maskkompost.

På balkongen fullkomligen exploderar kretsloppet. Din stadsodling är kvarterets mest frodiga tack vare lakvatten och all supernäring som din komposterade mat ger tillbaka. På det här sättet lyckas du förvandla allt ditt matsvinn till matproduktion.

Yay! You rock, garden gnome.

DGW-W9-Still-11.png

3. Me, myself och mina såpnötter.

Miljömärkta tvättmedel kan slänga sig i väggen. Det är ändå bara green washing. Själv sysslar du med the real deal: såpnötter. Förpackningsfritt, komposterbart, fullkomligt naturligt. Kan inte bli mer zero waste än så.

Article Lead - wide1009385469goxzn4image.related.articleLeadwide.729x410.goymt9.png1463731283599.jpg

Vem är du?

Känner du igen dig i zero waste-hipstern? Eller har du ett annat fokus i din hållbarhetssträvan? Kemtvätten har publicerat fler profiler som beskriver olika klimatsmarta typer. Kanske är du den hållbara partypinglan? Eller den dubbelarbetande morsan?


Photo credit: http://media.vocativ.com/, https://hipsterkidz.files.wordpress.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.