Dejting kan vara nog så svårt i traditionell tappning. Att dejta avfallsminimerat kräver än mer förberedelser och skapar vissa utmaningar som det gäller att lära sig bemästra. Dock är det inte omöjligt. Steg för steg går vi igenom hur du kan tänka och agera för ett så minimalt klimatavtryck som möjligt på dejten. Allt ifrån hur du träffar någon till vad som händer efter frukosten dag nummer två.

ETT. Träffas.

26979057383_dcc8919a9d_oFörsta steget mot att ha en klimatsmart dejt är förstås att ha någon att gå på dejt med. Har man inte det gäller det att optimera sina möjligheter att träffa någon.

I jämförelse med att till exempel ragga på krogen eller att gå på en dålig blind-dejt med din kollegas killes supertråkiga träningskompis, så är nätdejting både ett tryggare och mer avfallsminimerat sätt att träffa någon på.

Till exempel behöver du inte förbruka några engångsservetter eller plastpinnar i drinken, köpa några raffiga underkläder (för att vara helgarderad om blixten skulle slå ner), och än mindre förtära en klimatosmart köttbit förrän det har uppstått någon form av virtuell vibb som är värd att bygga vidare på.

Tiden kring Alla Hjärtans Dag går dejtingsajter på nätet som allra mest för högtryck. Årets ofrivilliga singlar lägger in högsta växeln för att få till en dejt i februari. För dig som vill ha en relation är det därför en ypperlig idé att lägga upp en nätprofil på en dejtingsajt under just den här perioden.

Vilken dejtingsajt ska man då välja? Tja, det är väl lite upp till tycke och smak, men eftersom vi snackar hållbarhet på den här bloggen så skulle jag slå ett slag för Mazily.

Mazily är en prisbelönt dejtingsida och säger sig erbjuda en lite trivsammare, klyschfri dejting. Fokus ligger på singlar i storstäderna och att mötas kring ett gemensamt kulturintresse. Oavsett vad det leder till, är tanken att skapa en avslappnad och trevlig dejtingupplevelse med kvalitet. Och kvalitet, det är ju själva grundpelaren i hållbarhetstänk och avfallsminimering, så det känns som om tanken bakom Mazilys affärsidé lirar rätt bra med det du själv håller på med. Möjligheten att träffa någon likasinnad, eller åtminstone öppensinnad, borde därmed vara relativt god.

TVÅ. Dejten.

5434023820_4ef9b7751e_o

Låt oss nu förmoda att du har träffat en trevlig person och att ni har bestämt er för att slå till på en dejt. Hur gör man det på ett sätt som är avfallsminimerat, utan att verka udda eller snål?

En gemensam upplevelse är alltid bra för att bryta eventuell is. Att sitta på en middag med någon man inte känner så väl kan bli en pina om det visar sig att man inte har så mycket att prata om. Men om man gör något tillsammans blir det sällan samma press på att hitta nya samtalsämnen. Det brukar falla sig naturligt att kommentera vad man är med om och prata om det som är här och nu, till skillnad från middags- eller fikadejten vars samtalsämnen lätt kan kännas krystade om man 1) inte är en professionell chit-chattare eller om man 2) inte klickar till hundra procent.

Det gäller dock att hålla tungan rätt i mun när det är dags att välja upplevelse. Att boka en sensuell parmassage eller relaxdag på en bastuanläggning kan lätt kännas obekvämt och alltför intimt på en första dejt. När ni väl är ett etablerat par är det förstås en helt annan sak.

När vi snackar förstadejt skulle jag nog ge mig på något mer oväntat, som en gryningsritt eller en spökvandring för två till exempel. Två avfallsminimerade upplevelser som ger er något att prata om.

TRE. Vill du följa med mig hem på lite ekologiskt te?

11718720144_48324070bf_oOm vi snabbspolar typ två, tre, (tjugonio) dejter (eller timmar) framåt, så börjar det bli dags att ta dejten till nästa nivå.

Observera. När det i verkligheten är läge för second base avgör du förstås helt själv. Är du osäker, så rekommenderar jag att du googlar upp någon självhjälpshandbok på nätet som kan hjälpa dig att helt subjektivt (eventuellt med hjälp av en Tarot-kortlek) bedöma vad du känner och är redo för. 

Låt oss just nu i alla fall låtsas att du är säker på din sak. Alltså: hemsläp is in the air. Vad gör du? Hur funkar det?

Jag vill absolut inte påstå att jag är någon expert på ämnet, men jag kan vara hyfsat kreativ och har ganska livlig fantasi, så här kommer några tankar om hur det kan gå till. Även här krävs förstås vissa förberedelser för att dejten inte ska generera något onödigt avfall.

För det första måste du verkligen ha te hemma. Bjuder du in på te får du servera te. Punkt. Även fast ni båda fattar att det är något annat på gång också. Såvida ingen ångrar sig under tiden förstås. För det får man göra, utan att det ska bli några sura miner.

Te kan du köpa i lösvikt på varenda tebutik med självaktning. Det brukar aldrig vara något problem med att få fylla teet i sin egen medhavda burk heller.

Har du ingen lösviktsaffär för te i närheten kan du beställa på nätet, till exempel det ekologiska Rooibos-teet T-TE granatäpple & havtorn från Johan & Nyström.

Näst efter teet är musik och dämpad belysning absolut nödvändigt. Ingen vettig människa förstagångshånglar frivilligt i skenet av en skarp taklampa, ackompanjerad enbart av hisschaktets skramlande eller grannens ylande hund.

moby dick speaker.jpegAtt spela musik från din smartphone via en högtalare i keramik är ett utmärkt exempel på pre-cycling, det vill säga att tänka på hur prylen kan återvinnas redan innan man handlar. En keramisk högtalare är en passiv förstärkare som inte kräver någon strömkälla och skapar heller ingen e-waste i slutänden. Den förstärker istället ljudet 2-5 gånger volymen genom sin geometriska form.

FYRA. Bra i sängen.

Vi har redan konstaterat att du sannolikt har en baktanke med din tebjudning. Kanske hoppas du på att dejten ska vilja sova över. I så fall finns det några trick för att föra in din dejt i samma tankebanor.

För det första, din säng måste se inbjudande ut. Det finns inget mer avtändande än en obäddad madrass med lite solkiga lakan som trasslar omkring. Den som ska sova över, i synnerhet första gången, vill att det ska skrika nytvättat och omsorgsfullt bäddat om din säng. Du själv vill att sängkläderna ska vara ekologiska och gärna rättvisemärkta, att de andas kvalitet och har en hög trådtäthet för att hålla länge. Samt att de är infärgade med miljövänliga färger i ett avfalls- och vattenminimerat kretslopp.

Reva Homes GREAT IN BED är sängkläder i ekologisk GOTS-märkt bomull. Deras tyger trycks för hand och sys upp hos ett familjeföretag i Indien där det garanterat inte förekommer något barnarbete.

 

Men det duger inte att bara visa upp en välbäddad säng och hinta om att den är kravmärkt, utan du måste dessutom visa upp ditt mest förföriska jag: djupa samtal, långa blickar, trevande beröring. För hen som bär kjol eller klänning kan nog även ett par etiska strumpbyxor sweish_stockings_annasom får benen att se bra ut och personen att känna sig sexig, hjälpa till att ro intentionen med dejten i land.

Visste du att nylonstrumpbyxor är en av världens allra största förbrukningsvaror? De är designade för att användas en gång och sedan slängas bort, vilket har kunnat göra strumpbyxindustrin gigantisk. Ett svenskt företag är dock först i världen med att tillverka återvunna, etiska nylonstrumpbyxor.

Läs mer om duon vars vision är en strumbyxindustri utan avfall.

Nu när vi har trasslat oss igenom hela dejten och alla avfallsminimerade detaljer, så börjar vi närma oss det som du kanske har hoppats ska bli resultatet av en lyckad dejt, nämligen sex. Allt jag vill säga om det är att om det blir aktuellt med sexuellt umgänge så är det generella rådet att använda kondom, särskilt om det rör sig om en ny partner.

Och eftersom vi nu är inne på ämnet så kan det vara intressant att veta att kondom-industrin är smutsigare än vad man kanske föreställer sig. Latex utvinns ofta på ett miljöförstörande sätt och många tvingas arbeta under dåliga förhållanden. Dessutom innehåller vanliga kondomer en rad otrevliga ämnen och kemikalier som inte är speciellt hälsosamma för kroppen.

Uppsidan av detta är dock att det numera finns rättvisemärkta, giftfria och veganvänliga kondomer på marknaden. Läs mer om det här: Hårda fakta om hållbart sex.

FEM. Frukost.

Ponera att du har varit så säker på att föra dejten hela vägen i hamn att du i förväg preppat för en frukost i sann zero waste-anda. Good for you, säger jag bara.

 

För oss andra som inte vågar ta ut något i förskott kanske det mer handlar om att improvisera fram en måltid morgonen dagen efter. Det skarpa dagsljuset avslöjar nu obönhörligen eventuella kroppsliga eller personlighetsmässiga skavanker som kvällen innan softats med hjälp av både dämpad belysning och mentala romantiska filter.

Släng ihop ett par koppar pour over-kaffe, rota fram ett bröd ur frysen och servera på sängkanten. Nu om någon gång är sanningens minut här. Det som händer härnäst kan vara avgörande för hela er framtid.

SEX. Och sedan då?

Ja du, vad som händer sedan, om hen är den du i framtiden kommer att dela pappersåtervinning med eller om hen visar sig vara klimathotet personifierat, det kan bara tiden utvisa. Jag håller alla mina tummar för att det är det förstnämnda som gäller och att ni hädanefter lever avfallsminimerat tillsammans i alla era dagar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

photo credit: Curtis MacNewton via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.