Att festa som om det inte fanns någon morgondag är ingenting för den hållbara partypinglan. Pinglan är högst medveten om att hon måste göra klimatsmarta val och tänka på miljön om det ska finnas någon jord kvar att ha kul på i framtiden. Det hindrar henne dock inte från att rumla runt på klubbar och inneställen, skratta högst av alla och dansa vilt nätterna igenom.

hållbara

Klimatsmart kul.

En hållbar partypingla vet att det inte finns något motsatsförhållande mellan klimatsmart och kul. Vad hon gör är att hon undviker plast och kemiska tillsatser samtidigt som hon behandlar andra som hon själv vill bli behandlad: schysst, rättvist och rakt. Hon dejtar klimatsmart och har hållbart sex.

Meika Hollander, grundare av varumärket Sustain som bland annat tillverkar ekologiska och fair trade-märkta kondomer som marknadsförs mot kvinnor (men som ännu bara säljs på den amerikanska marknaden), är ett exempel på den nya typen kvinnor som står upp för sin rätt att ha kul samtidigt som de tar ansvar. Meika säger att hon startade Sustain (tillsammans med sina föräldrar!) för att  stötta kvinnor i att det inte är någon skam att vara tjej och vilja ha sex och att det går alldeles utmärkt att själv ta kontrollen över sin sexuella hälsa.

Don't burst my bubble 🎈🎈🎈

A post shared by sustain (@sustain) on

Shoppa medvetet.

Även om partypinglan gillar att shoppa så vet hon att varje gång hon tar fram plånboken så lägger hon sin röst på hur hon vill att framtiden ska se ut. Därför försöker partypinglan dra ner på impulsköp och när hon väl handlar välja reko. Hon taggar sina dagens outfit-bilder på Instagram med #whomademyclothes och #changeclimatechange.

Vill du bli en hållbar partypingla måste du ha koll på hållbar konsumtion. För att uppdatera dig kan du läsa bloggar som Slowfashion och Naturligtsnygg. Eller kolla in de artiklar jag skrivit om ämnet här på bloggen:

I partypinglans handväska.

Tre grejer hittar man alltid i den hållbara partypinglans handväska:

  1. Metallsugrören.
  2. Det ätbara nagellacket.
  3. Fair Squared- eller French Letter-kondomerna.

Hon är förberedd på de allra viktigaste eventualiteterna, det vill säga: hon hamnar på ett spontant mingelparty där hon undviker plastsugrör, nagellacket behöver bättras på och hon kommer på att hon vill ligga.

partypinglan.jpg

Så här resonerar den hållbara partypinglan:

hållbara kläder1. Varannan blåsa second hand.

Visserligen köper partypinglan kläder som har tillverkats schysst när hon köper nytt, men hon är heller inte främmande för andrahandsmarknaden.

Eftersom hennes festgarderob är stor, håller partypinglan koll på budget och miljösamvete genom att shoppa åtminstone varannan blåsa second hand.

På det här sättet minskar hon sina växthusgasutsläpp med 150 kilo eller mer om året.

2. Skitsnygg men giftfri.

hållbara naglarPrecis som att den hållbara partypinglan vill veta vem som har gjort hennes kläder, vill hon också vara säker på att hon inte gnuggar in sig med skadliga ämnen.

Pinglan vet att skönhetsindustrin är shady. Hon gillar smink, men vill förstå vad produkterna innehåller.
Låter det konstigt på förpackningen, är det också konstigt, resonerar hon. Därför gillar hon det vattenbaserade nagellacket SOPHi från Piggy Paint, helt utan formaldehyd, toluen, ftalater, bisfenol A, etylacetat och aceton.

3. Gärna ligga, men fair och på mina (hållbara) villkor.

hållbara klimatsmarta kondomer Partypinglan har fattat galoppen med att inte impregnera sig med kemikalier. Hon vet också hur hon kan ta ansvar för sin och andras intima hälsa och att inte utsätta kroppens mest genomsläppliga slemhinnor och hudpartier för något som helst skadligt.

Hon skäms inte för att hon gillar att ha sex, men ser till att det går rätt till, att hon är säker och att allt känns schysst. Därför har hon kondomer från Fair Squared eller French Letter i handväskan. De är koldioxidneutrala, tillverkade av rättvisemärkt naturgummi och certifierade av FSC för hållbart skogsbruk. Den rättvisa handeln garanterar också att plantagearbetarna ges goda arbetsvillkor, hållbara löner samt att det skördade naturgummit säljs till ett rättvist pris.

hållbara relationer

Vilken av dessa hållbara typer är du?

Känner du igen dig i den hållbara partypinglan? Eller har du ett annat fokus i din hållbarhetssträvan? Kemtvätten har publicerat fler profiler som beskriver olika klimatsmarta typer. Kanske är du zero waste-hipstern? Eller den dubbelarbetande morsan?


Photo credit: f_lynx new ring… via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.