Förra året öppnade Gram, Sveriges första förpackningsfria butik, i Malmö. Affären har fått stort genomslag i media och många som bor på andra platser i landet önskar sig liknande butiker. Men än så länge lyser de helt förpackningsfria butikerna med sin frånvaro i övriga Sverige. Det beror med stor sannolikhet på att livsmedelsbranschen upplever att det finns ett antal utmaningar med att sälja livsmedel opaketerat. Redan på 1990-talet gjorde Coop försök med att sälja förpackningsfria varor, men det slog aldrig riktigt och kedjan har därefter valt att göra andra typer av hållbarhetssatsningar.

Men du som vill minska ditt avfall och handla förpackningsfritt ska inte ge upp. Det finns sätt att handla förpackningsfritt även utanför Malmö. Häng på så visar jag hur.

how-to-shop-1024x459.jpeg

Varför förpackningsfritt?

Det finns många anledningar till varför jag försöker att välja bort förpackningar. För det första vill jag minimera plasten. Ett sätt att sända rätt signaler till butiker och producenter är att inte köpa sådant som är inplastat. Vote with your money helt enkelt. Och när jag har tid och lust skriver jag (snälla) mejl till samma målgrupp och ber dem överväga att sluta plasta in matvaror. Många handlare vill samma sak, men har ibland inte kommit sig för att själva ställa krav på sina leverantörer. Då är det bra att som konsument skapa incitament för dem att verkligen få ändan ur och göra det.

Ett annat skäl till varför jag väljer förpackningsfritt är att jag inte vill generera onödigt skräp. Och det enklaste sättet att leva ett avfallsminimerat liv är faktiskt att pre-cycla, det vill säga att redan innan köp välja bort sådant som senare blir till skräp. 

1. Skapa ditt zero waste shoppingkit

Att handla förpackningsfritt är inte svårt eller krångligt, men det kräver mer planering än att bara spontant slinka in i matvarubutiken när du råkar gå förbi.

För att undvika onödiga förpackningar måste du först och främst  plocka ihop ditt eget zero waste-kit. Det innebär att ta med din egen shoppingbag, men även mindre påsar och kärl som du kan fylla med förpackningsfria matvaror. Några återvunna glasburkar eller ett par matlådor är utmärkta förpackningar att ta med och fylla med chark, ost eller te/kaffe.

Att handla #förpackningsfritt är varken svårt eller krångligt, men det kräver mer planering än att bara spontant slinka in i matvarubutiken när man råkar gå förbi. För att undvika onödiga förpackningar och plast tar jag med mig mitt #zerowaste-kit i form av tygpåsar, en eller ett par återvunna glasburkar och två storlekar på matlådor i rostfritt. Och en egen shoppingbag förstås. I Sverige är det ganska lätt att köpa frukt och grönt, chark, ost, bröd, te/kaffe och nötter/naturgodis i lösvikt i vanliga livsmedelsbutiker. Svårare är det att hitta mjöl, gryn, oljor, dryck och tvål/tvättmedel. Då måste man leta upp mer specialiserade butiker och producenter. Det finns många anledningar till varför jag försöker att välja bort förpackningar. För det första vill jag minimera plasten. Ett sätt att sända rätt signaler till butiker och producenter är att inte köpa sådant som är inplastat. #votewithyourmoney helt enkelt. Och när jag har tid och lust skriver jag (snälla) mejl till samma målgrupp och ber dem överväga att sluta plasta in matvaror. Många handlare vill samma sak, men har ibland inte kommit sig för att själva ställa krav på sina leverantörer. Då är det bra att som konsument skapa incitament för dem att verkligen få ändan ur och göra det. Ett annat skäl till varför jag väljer förpackningsfritt är att jag inte vill generera onödigt skräp. Och det enklaste sättet att leva ett avfallsminimerat liv är faktiskt att pre-cycla ♻️, det vill säga att redan innan köp välja bort sådant som senare blir till skräp. 🌍 Idag kan du läsa mer om hur du handlar förpackningsfritt på www.annaskemtvatt.com: 10 sätt att zero waste-shoppa utan tillgång till lösviktsbutik. 💚 Hur tänker du själv kring plast, avfall och en livsstil med mindre klimatpåverkan? /Hälsningar @annaskemtvatt #reducesingleuse #bringyourown #klimatsmart #gogreen #hållbarlivsstil #

A post shared by Klean Kanteen Scandinavia (@kleankanteen_scandinavia) on

Tipsen för förpackningsfri shopping har jag delat upp i tre olika kategorier: handla mat, hämta från restaurang och café samt shoppa kläder och prylar.

HANDLA MAT

I Sverige är det ganska lätt att köpa frukt och grönt, chark, ost, bröd, te/kaffe och nötter/naturgodis i lösvikt i vanliga livsmedelsbutiker. Svårare är det att hitta mjöl, gryn, oljor, dryck och tvål/tvättmedel. Då måste man leta upp mer specialiserade butiker och producenter.

2. Packa grönsaker och rotfrukter i egna påsar

Plastpåsar är ett globalt problem som dessutom dödar livet i haven. Nyligen fick en val avlivas i Norge och det visade sig att den hade plastpåsar som fyllde upp HELA magsäcken så att ingen mat fick plats längre.

Just för att minimera plasten tar jag med mig små tunna bomullspåsar för grönsaker och annat som man kan köpa i lösvikt, till exempel nötter. På det viset behöver jag inte ta de otäcka tunna plastpåsar som finns på rulle vid frukt- och gröntdisken. Ofta har jag fått förvånade frågor från kassörerna om vad det är för påse jag har lagt på bandet, men när jag förklarar att jag försöker undvika plast så har de alltid blivit positivt inställda. Det händer också att andra kunder kommenterar mina grönsakspåsar i tyg och tycker att det är en smart och miljövänlig idé.

3. Be charken fylla dina egna förpackningar

Mer än vad du tror är möjligt om du frågar snällt. Utan så mycket som att blinka fyllde charkpersonalen min glasburk med skinka på Sabis saluhall. Kombination av kundservice och zero waste när den är som bäst.

4. Ta med ett örngott till bageriet

Gör som Bea Johnson, zero waste-rörelsens grundare: ta med ett örngott som du ber bageriet packa ner dina brödinköp i.

5. Hitta ett lokalt bryggeri

Dryck är bland det svåraste att hitta förpackningsfritt. Googla efter lokala producenter. Kanske finns det något mikrobryggeri för öl i närheten eller en lokal äppelmusttillverkare? Kanske kan du handla mjölk direkt från bonden. Det gäller att vara kreativ, men det lönar sig i form av nya intressanta kontakter och smakupplevelser. Och mindre avfall förstås.

6. Besök Bondens marknad

På somrarna brukar lokala producenter ställa upp sina marknadsstånd i städerna. Ta för vana att besöka din lokala marknad och göra veckans inköp av förpackningsfria och närproducerade varor en gång i veckan. I år ser jag fram emot att supportra mina lokala bönder i ännu större utsträckning än tidigare.

HÄMTA FRÅN RESTAURANG OCH CAFÉ

Ingenting skapar så mycket skräp som en take away-måltid. Det som kändes så enkelt blir plöstsligt platskrävande efteråt när du ska plocka ihop och göra dig av med en uppsjö av byttor i plast, styrofoam eller plastat papper. För mig är det inte värt det. Dessutom anser jag ju inte att plast och värme går ihop, eftersom plasten får en extra skjuts att släppa ifrån sig gifter och otrevliga kemikalier när den värms upp. Men det finns en lösning på problemet.

7. Hämta take away i egna kärl

Personalen i thai-kiosken eller den lokala korvmojen kan titta på dig lite konstigt första gången du frågar, men när de har greppat vad du vill brukar det aldrig vara några problem att hämta maten i medtagna kärl. Om du ringer och beställer får du dock vara tydlig med att du har egna burkar med dig redan från början. Vinsten går annars förlorad om maten redan är förpackad i engångskärl när du kommer för att hämta den.

Här nedan ser du hur mat från thai-kiosken ser ut i återvunna glasburkar och matlådor från Ikea. Det är nästan så att man skulle kunna lura någon att den är hemlagad.

Premiär för att hämta #takeaway från #Thaikiosken i egna kärl. Skickade ut barnens pappa med orden "säg att vi inte har någon soptunna om de undrar". Han kom tillbaka och beskrev tilltaget som värsta Jaques Tati-farsen. Ingen hade fattat någonting och kön bakom honom växte, så till slut vräkte han ur sig något i stil med att "min son gör ett projekt i skolan där han ska se hur mycket vi kan minska våra sopor". Då äntligen kom nickar och bifall, även från de andra kunderna. "Det var ju en bra idé", var de flera som sa. Hoppas att det såddes ett litet frö i dem om att det går att rata plastförpackningar. #hållbart #klimatsmart #giftfritt #miljö #cirkulärlivsstil #ZeroWaste #plastbanta

A post shared by Annas kemtvätt ZeroWaste Sthlm (@annaskemtvatt) on

8. Ta med din egen kaffemugg

Att ta en kaffe to go i egen termosmugg är bra mycket smidigare än att få sitt kaffe i en engångsmugg. Som en bonus håller sig kaffet varmt länge och du genererar inget skräp.

Är det så att du har råkat glömma din egen mugg när du blir sugen på en kopp take away-java, så finns det en sak som du kan göra för miljön, även om du tar kaffet i en engångsmugg. Opt for second best och skippa plastlocket! Du behöver det inte och det genererar onödigt mycket skräp och plast.

Det blev #finkaffe i egen termosmugg imorse. Det är inte så ofta jag har vägarna förbi @cafepascal men idag var jag på Odenplan eftersom jag hade tid för ultraljudsundersökning av diastas, en muskeldelning i magen som drabbar många kvinnor som fött barn. Och då passade jag på att fylla muggen eftersom jag inte fick äta eller dricka något förrän efter undersökningen. #bringyourown #reducesingleuse #coffeetogo Medan jag ändå har ordet tänker jag passa på att säga något om diastas och om hur kvinnliga åkommor generellt hanteras av vården. Kvinnobesvär tenderar många gånger att inte riktigt tas på allvar, trots att många lider. När musklerna i magen inte håller ihop på grund av diastas blir ryggen lidande. Massor med mammor går och har fruktansvärt ont i ryggen efter en graviditet samtidigt som de har en eller flera bebisar som de kånkar runt på. Sjukvården ordinerar träning, men tyvärr går en diastas för det mesta inte att träna ihop, i alla fall inte om det är en stor delning. Ofta är operation enda lösningen, men det är sjukvården högst ovillig att betala eftersom de kategoriserar operation av diastas som "skönhetsoperation". När magmusklerna sys ihop blir magen nämligen per automatik plattare. Jag känner flera kvinnor som därför har bekostat operationen själva, och blivit av med ryggsmärtorna. Nu är det förstås inte alla som kan slanta upp över 50 000 kronor för en magoperation och för dem gäller bara att orka tjata, och sedan ha turen att träffa på en läkare som tar #diastas på allvar. Som vanligt gäller det att vara stark när man är svag. 💪 Så till dig och alla andra som kämpar med eller för något vill jag därför bara säga: ge inte upp. Du är grym! 👊/Hälsningar @annaskemtvatt

A post shared by Klean Kanteen Scandinavia (@kleankanteen_scandinavia) on

SHOPPA KLÄDER OCH PRYLAR

9. Handla secondhand

Ingenting är så klimatsmart som att handla second hand. Kläderna och prylarna är redan tillverkade, du skapar inget nytt klimatavtryck eller sänder signaler till producenterna att tillverka mer. Dessutom är det snällt mot din plånbok också. Handla second hand så ofta det går. Naturen tackar dig!

Ta med egen påse att stoppa grejerna i, så är du förberedd för din förpackningsfria shoppingtur.

10. Hitta din lokala välgörenhetsaffär

Myrorna, Stadsmisssionen, Röda Korset, Erikshjälpen och andra liknande organisationer har alla välgörenhetsbutiker som är guldgruvor för second hand-junkien.

Besök också bytardagar för barnkläder, sportprylar eller annat du är intresserad av. Där brukar du kunna göra verkliga kvalitetsfynd.

Blocket, Tradera och Sellpy är bra sajter på nätet där man i princip kan köpa vad som helst begagnat och därmed utan förpackning. Dock kan det bli fråga om att skicka grejerna, och då får du komma överens med säljaren hur förpackningsfri ni kan utforma leveransen.

Hur tänker du kring plast, avfall och en livsstil med mindre klimatpåverkan? Skriv av dig i kommentarsfältet nedan.


Photo credit: http://original-unverpackt.de/

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.