“The world will be saved by western women”, har Dalai Lama sagt vid tillfälle. Med det menar han sannolikt att många kvinnor bryr sig om klimatförändringar, krig och orättvisor. Och de bryr sig om att förändra status quo, även på micro-nivå, det vill säga i hemmen. Och precis som talesättet många bäckar små, så åstadkommer de med små medel tillsammans ett bättre samhälle.

Jag förstår varför Dalai Lama pekar mot de västerländska kvinnorna. De är tillräckligt fria, ekonomiskt starka och upplysta för att göra något. Och de är dessutom handlingskraftiga.

Du är en av dem.

quote2dalailama

Ditt ansvar för nästa generation har gjort dig medveten om att små saker betyder något.

Min högst ovetenskapliga reflektion är att det dessutom är kvinnor som främst hänger på hållbarhetsforum på nätet, som främst ordnar till klimatsmarta lösningar i hemmet och som främst ser till att minska matsvinnet. Männen tänker kanske mer på det stora sammanhanget, på att nationer och storföretag måste ta ansvar för att dämpa klimatförändringarna. Kvinnor gör vad de kan på sin traditionella arena: hemmet.

Faktum är att det är i hemmet allting börjar. Det är när vi alla på personlig nivå tar steg mot ett mer hållbart samhälle som något kan hända, och det är i hemmet vi fostrar den framtida generationen till att förstå hur de måste leva för att miljön inte ska ta mer stryk.

Hur en överarbetad morsa kan utveckla sitt klimatansvar

Hur jämställt vi än lever så går det inte att komma ifrån att kvinnor dubbelarbetar i högre utsträckning än män. De gör först sina timmar på jobbet och går därefter hem och fortsätter att ta hand om hushåll och familj. De tar större ansvar för familjens  sociala kontakter och vårdar oftare äldre släktingar. Där lutar jag mig mot undersökningar som visar hur mycket kvinnor respektive män lägger ner på arbete i hemmet varje vecka.

En morsa som räddar världen utnyttjar den där inneboende superkraften som alla morsor har gemensamt: att kunna rodda runt till synes oändligt många sysslor, önskemål, omöjliga krav och kaskadspyor på samma gång utan att helt krackelera.

För att hålla dig ajour med det klimatsmarta familjelivet kan du läsa bloggar som Ekomorsan, Ekoenkelt och Think Organic. Eller kolla in de artiklar jag skrivit om ämnet här på bloggen:

På den dubbelarbetande morsans agenda.

Tre grejer är viktiga för morsan som räddar världen:

  1. Barnen.
  2. Maten.
  3. Livskvaliteten.

Så här räddar den dubbelarbetande mamman världen

1. Ger sina barn en hållbar uppväxt.

Sleeping-baby3Tillsatsfritt, kemikaliebantat, utan plast och frihet under ansvar. Samt regelbundna turer till den lokala återvinningsstationen. Så ser uppväxten ut för den dubbelarbetande morsans ungar. Morsan vill att barnen ska bli medvetna, klimatsmarta individer, friska och starka till kropp och själ. Deras väl och ve är hennes främsta prioritering, men hon curlar dem inte i onödan utan vill att de ska kunna tänka och agera på egen hand.

2. Handlar lokalt och eko.

c93352f113e181551e14fa48f6e8863e_980x0_c_85_s_v4Att rösta med plånboken är morsans melodi. Hon omfördelar hellre matbudgeten och köper mindre men bättre av till exempel kött, fisk och grönsaker. Hon besöker gärna Bondens marknad eller annan torghandel. Ibland gör hon en utflykt till en lokal gård för att handla mat direkt av bonden. Hon sponsrar sitt lokala samhälle, oavsett om det är kaffebaren på hörnan, skomakaren eller lampaffären. Lokalt är smart, vet morsan. Att vara tjenis med sitt lokalsamhälle sparar henne både tid och pengar.

 

3. Håller sig och familjen i balans genom att anamma goda, men inte för överambitiösa, vanor.

IMG_9366Den dubbelarbetande morsan är ingen matmorsa i klassisk bemärkelse och lagar inte trerättersmiddag på en tisdag, Hon gör det ganska enkelt för sig utan att servera prefab rakt av. Hon gör vissa punktinsatser i köket som gynnar hela familjens hälsa, som till exempel att fermentera grönsaker och därmed tillverka egen probiotika, laga egen ketchup som inte innehåller socker eller kemtvätta fredagsmyset genom att blanda ihop en egen, tillsatsfri tacokrydda. Och hon är smart. Hennes slow cooker står på medan hon är på jobbet och hon använder ny teknik för att programmera sitt smarta hem så det står redo att levas i när hon och familjen kommer hem på kvällarna.

Vem är du?

Känner du igen dig i den dubbelarbetande morsan? Eller har du ett annat fokus i din hållbarhetssträvan? Kemtvätten har publicerat fler profiler som beskriver olika klimatsmarta typer. Kanske är du zero waste-hipstern? Eller den hållbara partypinglan?


Photo credit: Ars Electronica Uniview at Deep Space 8K via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.