Teknikutveckling när den är som bäst hjälper till att göra världen lite mer klimatsmart samtidigt som den sparar pengar åt dig. Kemtvätten listar sex miljövänliga prylar som passar dig som vill leva hållbart och dra ner på din elförbrukning, men samtidigt inte tumma på modern bekvämlighet.

1. Fjärrstyrda elementreglage

vannes_thermostat_radiateur-828Nu kan du ha stenkoll på att du aldrig eldar för kråkorna, spara energi men ändå mötas av behagligt tempererade rum under de tider du använder dem.

Med Netatmo smarta elementventiler kan du spara så mycket som 37 % av din energiförbrukning och minska din klimatpåverkan, utan att själv märka skillnaden.

Låter det för bra för att vara sant? Så här funkar det:

Genom att byta ut dina befintliga elementreglage på dina element kan du fjärrstyra dina element via din smartphone och på så sätt finjustera temperaturen rum för rum. Du kan också skapa en schemalagd uppvärmning baserat på dina dagliga rutiner.

Vill du ha svalt i sovrummet på natten men lite varmare på dagen när du använder det som hemmakontor? Vill du sänka värmen när du är på semester men komma hem till ett uppvärmt hem? Inga problem, antingen schemalägger du det i appen eller så styr du det manuellt, var du än befinner dig i världen.

Netatmo passar de flesta vattenelement.

Exempel på hur de smarta elementventilerna kan spara energi åt dig:

  • Nattläge: Spara energi när du sover. Värm endast upp sovrum och sänkt temperaturen i övriga rum.
  • Eco-läge: Spara energi när du är borta. Sänk temperaturen i alla rum.
  • Detektering av öppna fönster: När den smarta elementventilen upptäcker att ett fönster är öppet, slår den av värmen i rummet för att hindra slöseri med energi.
  • Manuell höjning: Vid behov kan temperaturen tillfälligt ökas i ett specifikt rum under 3 timmar.
  • Smart reglering: Den smarta elementventilen analyserar rumsmiljön i realtid och justerar värme enligt solljusnivå och rumsanvändning.

2. Gör din luftvärmepump smart

sensibo_sky-0Ännu enklare än de utbytbara elementventilerna från Netatmo (se nr 1) är den lilla dosan från Sensibo Sky som styr din luftvärmepump. Med Sensibo kan du styra, övervaka, automatisera och spara energi med hjälp av den överskådliga appen.

Du kan dela Sensibo med familjen därhemma. Synka varje enhet till respektive luftvärmepump och Sensibo sparar energi genom att följa telefonens postition. Den slår på luftvärmepumpen innan du kommer hem och slår av den igen när alla har lämnat huset.

Sensibo fungerar med alla luftvärmepumpar som har en medföljande ir-fjärrkontroll. Installationen tar mindre än en minut. Aldrig har det varit enklare att leva klimatsmart!

3. Bärbar solcellsladdare för mobil och tablet

vooniMed Vooni utvikbar solcellsladdare sparar du både energi och har tillgång till laddare var du än befinner dig.

 

  • Storlek: 15 x 6,5 x 2 cm
  • Vikt: 165 gram
  • Area solpaneler: 110 cm2

Eftersom laddaren är utvikbar laddar den dubbelt så fort som andra solcellsladdare i fickformat.

 

Lägg Vooni i direkt solljus i åtta till tio timmar för att ladda upp den maximalt. Då räcker den ungefär till 1,5 laddningar av en iPhone 6.

4. Energimätare för full elkoll

valueline-energie-consumptie-meter-3600-wÄr du nyfiken på hur mycket el din tv, dator, bildskärm eller annan elektronik verkligen drar? Med den prisvärda energimätaren från Valueline får du både inblick i energiförbrukningen i realtid och ackumulerat över tid.

Flytta mätaren mellan olika dina olika apparater och den ökade medvetenhet om vad som drar mest el hemma hjälper dig att skapa din egen klimatsmarta strategi för att skära ner på elräkningen.

Kanske blir sedan kunskapen om din elförbrukning startskottet för att investera i fjärrstyrd utrustning som beskrivs i punkt 1 och 2 på den här listan.

5. Grenuttag med avstängningsknapp

grenuttagAtt ha elprylar på stand by-läge drar en massa ström. Samtidigt kan det vara besvärligt att gå runt och trycka av alla tv-apparater, digitalboxar, datorer, stereoanläggningar och annat som ständigt står på stand by hemma.

Enklare är att plugga in alla sådana elektronikprylar i samma grenuttag och sedan stänga av alltsammans med ett enda knapptryck för att allt ska göras strömlöst på samma gång.

Enkelt och billigt, samtidigt som du kommer spara både miljö och pengar.

6. kitchenaidVattenkokare

Om du kokar vatten ofta är en elektrisk vattenkokare mycket mer energismart än att värma vatten på spisen.

Ta för vana att koka upp både te- och pastavatten i vattenkokare istället för att använda spisen och du kommer att märka att elräkningen sjunker.

Vattenkokaren från KitchenAid kostar en del men är i gengäld helt plastfri.Hälsosamt för både dig och miljön alltså.

7. Energisnål slowcooker

sc2Det finns många fördelar med att ha en slowcooker i sitt hem.
Du sparar energi, som är till fördel både för dig och för miljön, eftersom slowcookers drar betydligt mindre ström än när du lagar mat i en vanlig ugn.
Dessutom blir det otroligt enkelt att tillaga en stor mängd mat, vilket skapar många måltider till den stora familjen eller fixar veckans matlådor på ett kick.
I en slowcooker behåller råvarorna också både smak och näringsvärde och du behöver inte tillsätta fett när du tillagar maten, vilket ger ett nyttigare och hälsosammare resultat.

 

Vill du spara ännu mer el? Läs mer här: Mina 12 bästa sätt att spara både el och pengar

 

 

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.