En snabbtitt i min frysbox. Så organiserar jag frysen enligt japanska principer.

Jag har retat mig på min frys så länge. Den har varit som ett svart hål fylld till bredden med okänt innehåll. Så för ett par veckor sedan bestämde jag mig för att ta kontrollen över den och inte tvärt om. Låda för låda, hylla för hylla förflyttade jag innehållet till köksbordet, granskade bäst före-datum och studerade innanmätet i mystiska burkar.

Till min fasa insåg jag att säkert 30 procent av innehållet i frysen bestod av glass. Helt sjukt. Vi som inte ens äter socker. Lösningen blev att bjuda hem en annan storfamilj på milkshake. Mycket smart drag, om jag får säga det själv. I ett nafs var glassen ett minne blott.

Organisera frysen enligt japansk modell

9781607747307_200x_the-life-changing-magic-of-tidying-up-the-japanese-art-of-decluttering-and-organizing.jpegEfter att jag gjort mig av med glassen återstod arbetet med att sortera det frusna innehållet i kategorier.

Jag har tidigare organiserat min och barnens garderober enligt Mari Kondo-principen, vilken mycket förenklat går ut på att efter du har sorterat ut allt annat än det som verkligen skänker dig glädje, organiserar du innehållet så att du direkt ser precis allt när du öppnar en låda eller ett skåp. I en garderob innebär det att vika/rulla kläderna på ett speciellt sätt och rada upp dem sida vid sida i lådor (istället för att stapla på hög).

Mari Kondo är för övrigt japanskan som har gjort sig ett namn i hela världen genom sitt koncept “spark joy” och strikta utrensningsprinciper. Hennes bok har fått den fantasilösa titeln “Konsten att städa” på svenska, men heter mer kittlande “The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing” på engelska.

Jag tänkte att Mari Kondo-principen borde kunna appliceras även i en frys, där det är än viktigare att ha koll på läget för att minska matsvinnet och onödiga inköp. Nedan ser du hur jag har sorterat min grönsakslåda. Allt syns. Här lurar inga överraskningar längre.

Den plastfria frysen

En frys helt utan plast är förstås i det närmaste en utopi, men faktum är att när jag själv fryser in färdigmat använder jag alltid andra material. Gamla barnmatsburkar och annan återvunnen förvaring i glas, metallådor och till och med tygpåsar. Artikeln Hur du fryser in mat utan plast. 7 plastfria alternativ går igenom ämnet mer i detalj, men om du först vill spana in hur plastfri infrysning kan se ut ska du kolla in bilden nedan.

Rätt temp

Utöver ordning och reda har jag sett till att min frys håller rätt temperatur. -18 grader ska det vara, varken mer eller mindre. På det sättet sparar jag både miljö och pengar. 12 tips om hur du sparar el hittar du här liksom artikeln 6 supersmarta prylar som hjälper dig att minska din elförbrukning.

Lär känna innehållet i din frys

Har du tänkt på att du kan organisera frysen likaväl som du organiserar din garderob?

 • Minska matsvinnet genom att hålla koll på innehållet med benhård disciplin.
 • Märk upp lådor och hyllor efter vilket innehåll som ska ligga där.
 • Se till att äta av det som legat länge så du inte upptäcker en fem år gammal fläskfilé några år framåt i tiden.
 • Sist men inte minst kommer den viktigaste principen av dem alla för minskat matsvinn och stopp av onödiga livsmedelsinköp: gå igenom frysen ofta. Sortera och sortera om. Lär dig rabbla innehållet i sömnen. Och framförallt: keep cool.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.

5 thoughts on “En snabbtitt i min frysbox. Så organiserar jag frysen enligt japanska principer.

 1. Du inspirerar som bara den…… 👌 Tack för allt fina du!
  Jag kan mycket väl också tänka mig att detta dessutom alla andra fördelar är optimalt för den fattiga studenten. Inte handla j plastpåsar som trots allt kostar, och framförallt att man ser vad man har 😊

  1. Annas kemtvätt says:

   Det sparar man mycket pengar på. Och att ersätta engångsprodukter med tyg. Tex tygservetter istället för hushållspapper. Tack detsamma för inspirationen, jag är så glad att jag fått lära känna dig. Kramar!

 2. Vilka bra tips! Är på långresa nu och inför den åt vi ur både kyl och frys, tyckte inte att vi hade så mycket i dem men det hade vi, behövde inte köpa så mycket mat de sista veckorna. Ska helt klart organisera om när vi kommer hem så att allt står på högkant istället, så mycket bättre. Förstår inte att en inte tänkt på det förut…

 3. Snyggt rensat och organiserat. Det var verkligen en upprnbarelse att börja organisera frysen enligt principen “var sak på sin plats”. Inga glömda gamla rester av något när alla rester har sin egen plats. 🙂

  1. Annas kemtvätt says:

   Eller hur! Nu gäller det bara att hålla i och regelbundet gå igenom innehållet. Annars är det lätt att frysen förvandlas till ett svart hål igen. 😬

Vad tycker du?