En människa påverkar klimatet på jorden bara genom att födas och andas. I vår del av världen utvecklas dessutom ofta bebistiden till en av de mest avfallstyngda perioderna i en människas liv. Men det behöver inte vara så. Här kommer 10 tips för hur du minimerar avfallet som följer med skötseln av en bebis.

Sköta

bebisar.jpeg

1. Tygblöjor

Jag slår återigen ett slag för tygblöjor. De är inte jobbigare att hantera än engångsblöjor, bara annorlunda. Du har alltid blöjor hemma, skapar inga blöjsopor, barnets hud mår bättre av att få andas genom naturliga material och tygblöjor läcker inte lättare än vanliga plastblöjor, så som många tror. Dessutom är det ekonomiskt.

Jag har tygblöjor till mina tvillingar och det funkar grymt bra. Visst blir det en del extra tvätt, men får jag välja mellan att tvätta eller att ständigt först köpa hem och sedan frakta iväg använda plastblöjor så väljer jag alla gånger tvätten.

Jag är dock inte perfekt. Nattetid använder jag plastblöjor, eftersom jag inte vill gå upp och byta blöjor mitt i natten (tygblöjor känns blötare och bör därför bytas lite mer ofta). Till dagis skickar jag barnen i tygblöjor, men under dagen får de använda förskolans engångsblöjor. Det innebär att de även kommer hem i engångsblöjor. Totalt betyder det tjugofyra engångsblöjor i veckan som jag behöver eliminera. Redan det är väldigt mycket sopor, men så klart bättre än att använda engångsblöjor rakt av.

2. Hudkräm

Jag använder ren lanolin om det behövs någon kräm vid blöjbytet. Lanolin är ullfett och helt naturligt. Dock finns det vissa som kan vara allergiska mot detta, även om det är relativt ovanligt, och då får man förstås försöka hitta andra naturliga alternativ. Weleda har till exempel en vårdande ekologisk kräm med zink som är bra mot röda rumpor.

Krämerna kommer visserligen i förpackningar, men de är dryga och använder du tygblöjor blir bebisens hud mer sällan irriterad, vilket innebär att du inte behöver använda krämen så ofta. Att smörja på rutin vid varje blöjbyte är ingenting som jag sysslar med. Jag smörjer bara vid behov.

Tvätta

baby-bath-face1.jpeg

3. Tvål och vatten

En klassiker. Med tvål och vatten kommer man inte bara långt, utan hela vägen i bebisvården. Jag har lärt mig att koka egen tvål av lut och olivolja, och gör det ibland för att få helt tillsatsfri tvål utan onödiga förpackningar. Du kan dock lika gärna köpa en olivtvål av god kvalitet, och sedan använda den både till bebisens kropp och hår. Och egentligen behöver du inte tvåla in bebishåret, det räcker nästan alltid med att bara skölja med vatten. Fasta tvålar går ofta att köpa helt förpackningsfria eller med enbart ett komposterbart eller återvinningsbart omslag i papper.

4. Tvättlappar

imse-vimse-tvattlappar-ocean-12-pack_14594-52Jag köper aldrig våtservetter längre. Dels skapar de en massa avfall och dels innehåller de suspekta kemikalier som jag inte vill gnugga in i mina bebisars känsliga hud.

Istället använder jag vanliga tvättlappar i tyg som jag blöter med vatten. Allt ifrån Ikeas små frottétvättlappar till rivna remsor av ett gammalt lakan till blöjbytet. Allra bäst tycker jag om de här bomullsflanelltvättlapparna, som är mjuka, behagliga och helt ekologiska.

Noll avfall eftersom de går att använda igen och igen och igen.

Äta

P1090113.jpg

5. Barnservis

Det finns faktiskt ingen riktig anledning att införskaffa någon särskild barnservis. Barnet kan lika gärna äta från samma fat som övriga familjen och använda bestick som ni redan har.

Länge åt mina minstingar på vanliga porslinsassietter. Det var någon enstaka som åkte i golvet och gick i tusen bitar, så jag skulle inte rekommendera att sätta den ärvda finservisen i händerna på en sprattlig bebis. Däremot tycker jag att porslinsassietter från second hand är utmärkta för ändamålet: billiga och klimatsmarta.

Ovan ser du en tallrik i rostfritt som jag hittade på Stadsmissionen för 25 kronor. Tillsammans med en emaljmugg från Prag och en tesked i samma serie som mina övriga bestick, så är den hållbara barnservisen klar. Eftersom jag satsar på att helt sluta med engångsprodukter så är hushållspapper och pappersservetter även för barnens räkning utbytta mot tyg. Vi håller ordning på vems servett som är vems genom att alla har olika servettringar. Den här har vi hittat på Myrorna.

6. Nappflaska

Plast och varm dryck är en dålig kombination. Värme gör att otäcka ämnen utsöndras ur plasten (även från “godkänd” plast). Dessutom så förvandlas plast förr eller senare alltid till avfall, eftersom plast inte försvinner såvida det inte bränns.

För att värma välling i mikro har jag därför glasnappflaskor med silikonhölje. Höljet gör att de tål att tappas i golvet och lite allmän ovarsam behandling. Som komplement har jag även nappflaskor i rostfritt stål. Ska drycken i dem värmas får man förstås stoppa dem i vattenbad, men det går å andra sidan väldigt fort att värma dryck i rostfria kärl.

Både glas och stål kan återvinnas och up-cyclas i oändlighet. Nedan en bild från vår vardag för Klean Kanteen.

De här två dricker sin kvällsvälling i nappflaskor i rostfritt livsmedelskassat 18/8-stål. Att servera dryck i rostfritt innebär att jag kan känna mig trygg med att inga gifter släpper från kärlet, men förstås också att flaskan inte kan värmas i mikrougn utan måste värmas på andra sätt. Det är i och för sig inga större problem. Tillgång till vattenkokare som går att ställa in på 40 grader är förstås allra smidigast för att få rätt temperatur. Annars kan flaskan snabbt värmas i vattenbad. Att minimera gifterna hemma är ett medvetet val från min sida. Och då känns det självklart att undvika till exempel plast, särskilt ihop med mat. Visserligen marknadsförs nästan alla plastnappflaskor på den svenska marknaden som fria från det hormonstörande ämnet bisfenol A, men problemet är att det finns en rad ämnen som är minst lika potentiellt skadliga, bara det att det inte har hunnit komma någon larmrapport ännu. För ett ska man ha klart för sig, och det är att det är så mycket enklare att ersätta en förbjuden eller kritiserad komponent med en ännu inte förbjuden, än vad det är att genomföra de omfattande tester som krävs för att avslöja och fastslå ett ämnes olämplighet. Så bara för att något ännu inte är förbjudet, ska man alltså inte förutsätta att det är okej. Efter att ha plastbantat hemma under ett antal år är det numera inte mycket som inte är naturliga, hälsosamma material hemma hos oss. Inte bara är det bättre för hälsan. Trä, glas och metall är bra mycket vackrare också. Dessutom skapar de här materialen inget avfall den dag de har gjort sitt. Trä komposteras och glas och metall kan up-cyclas, det vill säga har potential att bli något av likvärdig eller bättre kvalitet. Plast däremot kan bara down-cyclas och slutar förr eller senare alltid som avfall. I bästa fall bränns det som sopor, i sämsta fall hamnar det i havet och bidrar till att djurlivet där slås ut, vilket leder till att hela jordens ekosystem rubbas. Det innebär att människan inte längre kommer ha en planet som går att leva på. Och då är det över för oss alla. Vill vi verkligen att det ska sluta så? #reducesingleuse #bringyourown #earthiscalling #noplanetb #giftfriabarn

A post shared by Klean Kanteen Scandinavia (@kleankanteen_scandinavia) on

7. Mat

Jag kan inte påstå att jag själv är överförtjust i att laga mat, så jag ska inte försöka övertyga dig om att laga all din barnmat hemma om du inte tycker att det vore kul. Dock går det att köpa så förpackningsminimerad barnmat som möjligt och välja förpackningar som är mer fördelaktiga att återvinna. Barnmat i glasburkar är okej ur ett zero waste-perspektiv tycker jag. Både glas och metall kan återvinnas oändligt många gånger.

Personligen försöker jag minska ner plastförpackningar som smoothies, snacks och yoghurt i enportionsförpackning. Till bebisarna skar jag istället frukt i små, små bitar, gav dem yoghurt från vanlig papperstetra och ganska tidigt började jag servera dem samma mat som vi andra åt.

Sova

Sleeping-baby3.jpeg

8. Säng

En spjälsäng tycker jag absolut att du ska köpa second hand. Jag köpte min begagnad av en trebarnsfamilj när jag väntade min första och den är inne på barn tre och fyra hos mig nu utan några större skavanker. Blocket är en guldgruva för begagnade barnmöbler.

9. Madrass

Med tanke på hur mycket barn sover så finns det anledning att tänka över om det inte är värt att satsa några extra kronor på en miljövänlig och giftfri madrass. Själv köpte jag en klimatsmart och giftfri Prolana-madrass begagnad i ett köp- och säljforum på Facebook och det har jag inte ångrat. Även om mina små sover mycket i min säng och mindre i sina egna, så vet jag att de inte behöver andas in några gifter när de ligger i spjälsängen.

10. Lakan

Även här finns det mycket fint att fynda på second hand-marknaden. Förutom att det är zero waste att köpa begagnade lakan till barnsängen så är en annan fördel med att köpa begagnade textilier att kemikalierna som de behandlats med vid tillverkningen redan är urtvättade.


Photo credit: Mateus André DSC_3524 via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.