Jag vet några barn som grät det året julafton inföll på en fredag och tacomyset byttes ut mot tomtens gröt och julbord.

Få saker får komma mellan svensken och hans fredagstacos. Just därför är det särskilt tacksamt att kemikaliereducera det som gör tacos till tacos; nämligen tacokryddan.

Är du som jag på fredagarna, det vill säga ganska sliten efter en lång vardagsvecka med hämtningar och lämningar, aktiviteter och playdates? Då är det rätt skönt att slänga ner tacotillbehören från Santa Maria-hyllan i kundvagnen och sedan i vara redo för middag.

Jag tänker inte ta ifrån dig den sköna känslan. Det här inlägget handlar inte om att du ska göra egen salsa eller baka tacoskal var eviga fredag. Det handlar om tacokryddan. Den ska du göra själv. Jag ska strax berätta varför.

20042387010_d3985217b2_o.jpg

Vad är det i färdig tacomix?

Landleyskok.se skriver följande:

I Santa Marias tacomix har man tillsatt druvsocker, jästextrakt, potatisstärkelse, potatisfiber och klumpförebyggande medel (E551). Old el Paso och deras Tacokrydda kontrar med maltodextrin, stärkelse och jästextrakt. I ICA:s färdiga tacomix har man tillsatt modifierad potatisstärkelse, jästextrakt, potatisfibrer, maltodextrin, surhetsreglerande medel (E330). Man har alltså i den sista även drygat ut innehållet med både modifierad potatisstärkelse och potatisfibrer för att kunna ha mindre riktig krydda i påsen…

Inte så supermysigt om man läser innehållsförteckningen alltså. Som tur är, är det både billigt och jättelätt att göra egen tacokrydda.

Följande recept blandade jag ihop på några minuter häromdagen. Jag saknade lök- och vitlökspulver men det gick bra ändå. Man kan alltid som kompensation pressa ner en vitlöksklyfta i köttfärsen när man steker. Jag inbillar mig att färsk vitlök i alla fall är nyttigare än vitlökspulver.

Egen tacokrydda

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.