Den här veckan var jag tillbaka igen på kontoret efter min årslånga föräldraledighet. Under året har jag tagit många små steg mot en alltmer klimatsmart livsstil. Jag har gått från plastbantning och allmän kemikaliereducering via tygblöjor, överflödsreducering och medveten konsumtion till en strävan efter att med hjälp av sopsortering och kompostering så småningom nå zero waste för vår familj om fem personer. Jag har levt så länge i vår lilla bubbla där jag kunnat ta alla beslut om avfall och miljötänk på egen hand, att jag drabbades av total miljöpanik redan första dagen på jobbet.

Utmaningar i kontorsmiljö

Det första som hände var att mina kollegor glatt visade upp ett antal give aways som tagits fram för företagets räkning. All plastic. Någon mugg var av innovativ design och kunde fällas ihop till ett platt paket. Jag ansträngde mig för att tycka att den var jättebra att ha i sitt zero waste-kit när man var ute och ville undvika engångsmuggar, men jag kunde ändå inte låta bli att tänka på alla läbbiga kemikalier som skulle lösgöras från muggen om man fyllde den med varm dryck. Och så tänkte jag på min glasburk i väskan som jag kan ha take away-kaffe i, fylla med nötter från lösviktshyllan eller ta hem komposterbart material i. Och då kändes plastmuggen sjukt fel.

29780625723_61f7a764f7_oNästa grej. Jag behövde nytt kontorsmaterial eftersom min sax, linjal, pennor och liknande hade vandrat någon annanstans under min frånvaro. I materialförrådet rådde fullkomlig plastbonanza. Linjalerna i plast låg inplastade en och en, post it-lapparna, saxarna och tejprullarna likaså. Till slut hittade jag någon typ av reklamlinjal som åtminstone inte var inplastad, även fast den givetvis var gjord av plast. Med darrande händer tog jag ett post it-block och en tejprulle. Rev av plasthöljet och hittade som tur var en tunna för plaståtervinning. Plockade på mig en kulspetspenna och ett block utan laminerade pärmar.

29811065104_557f4fa17e_oDärefter möte med chefen. Fick en bunt utskrifter tryckt i handen som jag senare också fick skickat till mig som fil på mejlen. Utskrivna enkelsidigt på A3 för att verkligen slå på stort. För min inre syn flimrade bilder av skövlade regnskogar förbi.

Toalettbesöket. Pappershanddukar. Luftreningsspray. Glycerintvål i plastdispenser. Handkräm med en rad kemiska ingredienser. Torkade av händerna på byxorna efter handtvätt med tvålen.

13912483927_9fda97a2e6_o.jpgVid lunchen hade jag typiskt nog inte fått med mig någon matlåda utan blev hänvisad till färdigrätter som går att köpa från ett kylskåp i lunchrummet. Jag fann mig själv rippa upp en vakuumförpackning med Cesarsallad som innehöll både separat inplastade krutonger samt dressing i en egen plastburk med lock. Halleluja.

Recycle symbol stamped on brown cardboard

När jag ätit upp insåg jag att vi har ett enda val för avfall i personalköket: soptunnan som slukar allt. Ju mer osorterat desto bättre verkar det som. Vi sorterar inte ens pappersförpackningar, för jag tog slut på mjölken till kaffet och insåg att även den tomma mjölkförpackningen läggs i soptunnan.

Erinrade mig dock källsorteringstunnorna i materialförrådet, och då kändes det lite bättre när jag kom på att jag kunde plast- och papperssortera även kökets avfall där. Men medan jag stod i köket och rev loss plastdelarna från det tomma mjölkpaketet för att kunna sortera plast och papper separat kom en kollega förbi och frågade om jag samlade pysselmaterial till förskolan. Han tittade lite konstigt på mig när jag svarade att jag sopsorterade. Och när jag diskade ur plastförpackningarna som min sallad låg i (man vill ju inte att det ska ligga mögliga matrester i plaståtervinningen) fick jag också frågan vad jag sysslade med. När jag förklarade möttes jag av en positiv men mycket förvånad respons.

Stå ut med att vara kontorets kuf

28141867261_2466d93107_o.jpgVisst vore det enklare att bara go with the flow och printa, kasta bort och förbruka på samma tanklösa sätt som jag själv en gång gjorde och som de flesta kollegor fortfarande gör. Men det känns så fel. Om jag nu har valt att slå in på vägen mot zero waste i mitt privatliv, så kan jag ju inte gärna anamma en slit och släng- inställning bara för att jag är på jobbet. Självklart måste jag ju göra vad jag kan för miljön även där, åtminstone så länge det är inom min egen kontroll.

Det är nog lätt hänt att när mina klimatsmarta vanor blir kända för fler så kommer jag ses som kufen på kontoret. Men jag kan bjuda på det om det hjälper till att rädda världen åtminstone litegrann.

För dig som tänker likadant har jag sammanställt en lista på saker som du kan göra för miljön, även fast att du är på jobbet.

8 tips för ett avfallsminimerat yrkesliv

1. Skriv inte ut

På riktigt, behöver du verkligen samma information på papper som du redan har på fil? Vissa säger att det känns enklare att läsa på ett papper. Jag säger att det är en vanesak att lära sig läsa (och även göra understrykningar) på datorn.

Skriv inte heller ut presentationer och dela ut till kollegor när det är möte. Dela filen digitalt och låt dem själva avgöra om det är nödvändigt att printa. Och om du ändå måste skriva ut, välj A4-format istället för A3 och se till att printa dubbelsidigt.

Har du fått en meningslös bunt papper som bara skrivits ut på ena sidan? Överväg att göra om dem till ett skrivblock. På det viset reducerar du ditt personliga pappersavfall med 50 procent! Bea Johnson, författaren av Zero Waste Home – The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste, visar hur man gör i den här videon:

2. Välj ditt kontorsmaterial med omsorg

Vad behöver du EGENTLIGEN? Om du gör ditt eget skrivblock av återbrukat papper enligt videon ovan så behöver du ingen annan skrivbok. En penna är dock bra att ha. Finns det riktiga blyertspennor som man vässar och som i slutänden går att kompostera skulle jag nog satsa på dessa istället för stift- eller kulspetspennor i plast.

Linjal, tejp och miniräknare? Beroende på vilka arbetsuppgifter du har kan det vara mer eller mindre kritiska ting, men överväg om du inte kan låna av kollegan i båset bredvid om och när du behöver sådana saker.

3. Sopsortera köksavfallet även om det egentligen inte går

De flesta arbetsplatser har pappers- och plaståtervinning någon annanstans än i köket, till exempel i kopiatorrummet eller i kontorsmaterialförrådet. Återvinn mjölkförpackningar, matemballage i plast och engångsmuggar och plastbestick där. Men se till att diska det först så att igen blir sur över matrester som möglar i återvinningstunnorna bakom receptionsdisken.

4. Lägg uttjänta batterier i batteriåtervinningen och se till att gammal elektronik tas om hand på rätt sätt

De flesta större arbetsplatser har rutiner för hur man hanterar denna typ av avfall, men jobbar du på en mindre arbetsplats är det inte alltid säkert. Överväg i så fall att själv ta med batterier och elektronik till närmaste återvinningsstation.

5. Ta med matlåda så ofta det går

Då slipper du vara hänvisad till microrätter eller inplastade mackor. Går du till en lunchrestaurang så undvik engångsartiklar som till exempel plastskedar till kaffet eller sugrör till drickan. Snåla på pappersservetterna och gå hellre och hämta en extra om du behöver än att ta fem stycken på en gång när du kanske bara kommer att använda en. Råkar du i alla fall ta för många så är det bättre att ta med dig de extra hem för att använda en annan gång än att du bara slänger bort dem. Förhoppningsvis gör det att du slipper ta servetter någon annanstans vid något annat tillfälle.

Orkar du med kollegornas blickar och frågor så ta med dig en tygservett hemifrån hellre än att använda restaurangens engångsservetter.

6. Spara in på pappershanddukar

Var försiktig med att använda alltför många pappershanddukar när du torkar händerna på toaletten. Vissa arbetsplatser hänger upp en frottéhandduk för alla att torka sig på, och det är såklart bättre för miljön, men beroende på hur många man är som nyttjar samma toalett så kanske det är en sämre idé beträffande till exempel smittspridning. Minimera i alla fall din användning. Pappershanddukarna kanske går att dela i två delar? Gör då det och lämna kvar den halva du inte använder.

Använd helst inte luftreningssprayen såvida det inte är nödvändigt för att inte kollegorna ska börja prata illa om dig bakom din rygg. Den här typen av sprayer innehåller mycket otrevliga kemikalier som varken är bra för människor eller miljö.

Undvik billiga handcremer som nästan alltid innehåller tveksamma ämnen. Har du torra händer så ta med din egen beprövade hudcreme istället.

7. Tacka nej

Tacka om möjligt nej till företagsgiveaways, såvida det inte är något du verkligen behöver. En hopfällbar mugg kan verka praktisk, men om den är tillverkad i plast kanske den trots allt inte är så användbar eftersom man ur hälsosynpunkt inte ska fylla på varma drycker i en plastmugg.

Konsumera medvetet, även när det är gratis.

8. Arbeta hemifrån regelbundet

Jobba hemma, om du har möjlighet till det förstås. Att inte ta bilen till jobbet är bra för miljön, men även du som åker kollektivt gör miljön en tjänst när du stannar hemma. Till exempel så är sannolikheten större att du lagar mat och kokar kaffe i ditt eget kök istället för att gå någonstans där du genererar engångsavfall i form av plastmuggar eller annat emballage.Och eftersom ingen ser dig (såvida du inte ska delta i en videokonferens) behöver du inte heller föna håret, stryka skjortan eller förbruka ytterligare en uppsättning jobbkläder som sedan hamnar i tvätten. På så vis sparar du en hel del elektricitet.

Har du fler tips på hur man kan sträva efter Zero Waste även på jobbet? Kommentera gärna här nedan!


Photo credit: Creativity103 Recycle symbol stamped on cardboard via photopin (license), Kevin Doncaster Scissors 2 via photopin (license), Dean Hochman typing paper via photopin (license), macwagen waste via photopin (license), London Permaculture Waste Paper recycling via photopin (license), Hamburger Helper Another desk lunch via photopin (license), barbasboth Alexandra [Stranger 114 / 200] Carnaby Street, London via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.