Begreppet Zero Waste innefattar så mycket mer än att bara klämma in varje års avfall i en allt mindre burk. För mig handlar zero waste numera mer om en livsfilosofi: att leva friare, med en tanke bakom varje handling och att minska mitt avtryck på jorden så mycket som möjligt, (med målet att det knappt ska märkas att jag varit här).

bea_zero-waste-home_haftadBoken Zero Waste Home: The Ultimate Guide To Simplifying Your Life, är den text som inspirerat mig mest, gett mig flest aha-upplevelser och utmanat mig mest under det gångna året.

Utan boken som guide hade jag aldrig kommit dit jag är idag: en bra bit in i en avfallsminimerad och förenklad livsstil. Och utan att jag upplever att jag har fått göra några särskilda uppoffringar för att komma hit. Snarare upplever jag att jag har en högre livskvalitet idag än innan jag började giftminimera, plastbanta, förenkla och nolla mitt avfall.

 

Avfallsminimalismens it-girls

Jag har tidigare berättat om Bea Johnson, drottningen av Zero Waste, som för ett antal år sedan tog avfallsminimeringen till nya (über-chica) höjder. På sociala medier har sedan framförallt Lauren Singer med bloggen Trash is for Tossers och Kathryn Kellogg från GoingZeroWaste tagit upp stafettpinnen och blivit unga, hippa människors föregångsfigurer inom Zero Waste-rörelsen. De här tre brudarna är avfallsminimalismens it-girls.

 

Bea är dock den som först av alla satte lärdomarna för en avfallsminimerad livsstil på pränt, och hennes bok är verkligen en Bibel för oss som vill lära oss mer om hur man lever klimatsmart, enkelt och giftfritt.

Jag har läst boken från pärm till pärm ett antal gånger vid det här laget och vill inspirera dig till att också läsa den genom att presentera de lärdomar som har hjälpt mig mest med att komma igång med ett avfallsminimerat liv. Jag gör det med mina egna ord och givetvis utan att infiltrera Beas copyright.

What would Bea do?

zerowastefamily.jpeg

Meet the Johnson’s. They may not be America’s First Family. Better off: they are the Zero Waste Family. Photo credit: Getty images via Google.

Tiopunktslistan nedan följer inte på något sätt bokens struktur och vid första anblicken inte ens dess innehåll. Men för mig är dessa punkter ändå essensen av vad som varit viktigt för mig när jag inledde min avfallsminimerade resa.

ETT. Stoppa skräpet innan det nått in i ditt hem.

Det bästa sättet att avfallsminimera: skaffa dig inget skräp! Pre-cycla helt enkelt. Handla så mycket som möjligt förpackningsfritt, säg nej till plastpåsar, överväg varje inköp noga, välj second hand, minska ditt bruk av engångsartiklar. Och ställ dig frågan redan vid köpet om det är möjligt att återvinna eller på ett hållbart sätt avveckla varan när den är uttjänt. Om inte, tveka och undersök dina alternativ.

TVÅ. Skala bort påklistrade behov.

Jag skulle vilja påstå att majoriteten av våra konsumtionsbehov är påklistrade. Reklam, vänner, bekanta på sociala medier, främlingar på sociala medier, kollegor, grannar, barnens kompisars föräldrar… Vi speglar oss i omgivningen och tror lätt att vi behöver saker därför att alla andra har det eller därför att vi alltid har haft det. Det kan vara allt ifrån statusprylar till kemiska rengöringsmedel. Vi sväljer den (alternativa) fakta vi matas med och som en skock får plockar vi ner storbolagens kassakor i våra snabbköpskorgar, utan att reflektera över huruvida vi lika gärna skulle kunnat klara oss utan.

När man aktivt börjar fundera på hur man själv skulle kunna närma sig Zero Waste, faller det sig också naturligt att ifrågasätta olika behov man tror sig ha, ett efter ett. Fastnar man för den livsstilen kommer lager av behov undan för undan att skalas bort. Och när man inte längre har den mängd behov som relaterar till konsumtion, kommer frihetskänslan inom en att växa sig allt starkare. Det blir också allt lättare att identifiera vad som verkligen är viktigt i ens liv och börja ta medvetna beslut om sin tillvaro, istället för att bara flyta med strömmen.

TRE. Förenkla din matlagning.

Du behöver inte laga avancerade maträtter med trettio olika ingredienser varje kväll. Välj ut livsmedel efter säsong, näringsvärde, bra pris och klimatsmart förpackning. Använd samma råvaror, fast på olika sätt, under hela veckan. På så sätt minskar du matsvinnet, förenklar din shopping och får inte en massa slattar kvar av olika saker som står och blir dåligt i kyl och skafferi. Nästa vecka köper du andra råvaror och tillagar det du då har efter samma princip. På det här viset får du fortfarande bra och varierad mat, men förenklar shopping och matberedning avsevärt.

FYRA. Be the change you want to see in the world.

Be inte om ursäkt för dig själv. Skäms inte för att du tar med dina egna kärl till affären. Låt folk titta och lära. Led genom exempel. Var öppen med vad du gör och så ett frö hos andra. Bli så bra på det du gör att det blir omöjligt att ignorera dig. Ta initiativ. Hör av dig till företag och politiker. Skriv en blogg, twittra, gör din röst hörd.

Dalai Lama sa: “The world will be saved by western women”. Lyssna på en klok mans ord. Se till att det blir så som han förutspår. Du har ett ansvar att rädda världen.

FEM. Låt inte dina prylar äga dig.

Hindras du av dina prylar? Drömmer du om att flytta men gör inte slag i saken eftersom du inte skulle orka packa ihop alla dina tillhörigheter? Skulle du vilja göra den där långresan men eftersom du har för mycket saker i ditt hem, kan eller vågar du inte hyra ut det under tiden du är borta, vilket annars skulle dra in de där sista extra slantarna som du behöver för att komma iväg? Kan du inte ta upp en älskad hobby därför att det inte finns någon obelamrad plats för dig att hålla till på? Ägnar du massor av tid åt att städa och sortera, men väldigt lite åt att leva? Svarar du ja här, är du ägd av dina prylar. Låt det inte bli så. Färre grejer = färre saker att underhålla, sortera, rengöra och leta efter = mer tid till att leva.

SEX. Utmana ständigt status quo.

Ta ett steg framåt i din utveckling varje dag. Ifrågasätt tillvaron. Varför behöver jag köpa hushållspapper? Är kommersiellt schampo det enda alternativet? Måste jag skjutsa mina barn till tre aktiviteter var i veckan bara för att andra föräldrar behandlar sina ungar som om de vore hamstrar?

Tänk annorlunda. Nöj dig inte med den enkla utvägen eller det lata svaret. Förlita dig på att du så småningom alltid hittar en lösning på varje problem.

SJU. VÅGA!

Våga pröva, våga fråga, våga göra helt annorlunda. Gå inte och fundera i tre månader på om du vågar frysa in mat i glasburkar. Fråga någon som vet om det går. Eller vad sjutton: testa! Går det så går det. Går det inte så har du lärt dig något av det. Mod är en viktig ingrediens i all förändring.

ÅTTA. Masa dig ur bekvämlighetszonen.

Du måste vara öppen för att börja göra saker på sätt som kanske inte är de enklaste. Eller i alla fall inte de enklaste från början, innan du har etablerat sätten som en ny vana. Latmaskar kommer aldrig förändra världen. Välj vem du vill vara.

NIO. Inse värdet av hälsosamma relationer

Någon sa att i en god relation kan parterna gott och väl ta hand om sig själva men stöttar också helhjärtat varandra. Det finns ingen beroendeställning, ingen avundsjuka, ingen konkurrens.

När man börjar avfallsminimera, rensa ut, skala av det som är onödigt i ens liv blir det som är viktigt sakta men säkert allt tydligare. Och där någonstans, i botten av en utrensad garderob eller vid inlämningskajen till den lokala välgörenhetsaffären, kommer du inse att nu när du har gjort dig av med en massa fysiskt junk så funkar det inte att gå och släpa på mentalt skräp. Vad det än består av: negativa tankar, dåliga relationer, stress, låg självkänsla, osäkerhet, frustration eller något annat som inte precis lyfter dig till din allra bästa nivå, så är det dags att säga hejdå nu. Du kommer själv veta när det är dags. Forcera ingenting.

TIO. Ta en paus men ge aldrig upp.

Ibland kan ett projekt, ett mål eller en övertygelse nästan köra slut på dig om du har varit intensivt comittad under en längre tid. Detta trots att arbetet fortfarande inspirerar, tjusar och utmanar dig. Kom ihåg att det är okej att ta en paus när du är trött. Men ge aldrig upp. Det är dina barns framtid vi talar om.

When in doubt, ask yourself: what would Bea do?

zero-waste-home-the-ultimate-guide-to-simplifying-your-life-by-reducing-your-waste_haftad>> Så här får du tag i boken.

Du kan låna Zero Waste Home: The Ultimate Guide To Simplifying Your Life på följande bibliotek:

  • Västerås stadsbibliotek
  • Stadsbiblioteket i Göteborg
  • Stenungssunds bibliotek
  • Uddevalla stadsbibliotek
  • Malmö stadsbibliotek

För den som har sämre utbud på sin lokala bibbla går boken att beställa i pocket till ett överkomligt pris. Men du, när du kan den utantill, gör det Bea uppmanar till: skicka den vidare. Antingen till en vän eller till välgörenhet.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.