Precycling. Nyckeln till ditt skräpfria liv.

Efter att filmen som Viola Gad gjorde för KIT om mitt skräpfria liv började snurra runt på nätet fick jag många frågor om vad som verkligen är så speciellt med mitt sätt att leva jämfört med andra som också sopsorterar.

Inget, är svaret. Det jag gör med återvinningen är inte alls något särskilt, ändå tycker så många att det verkar komplicerat och lite konstigt. Det som möjligen kom något i skymundan i filmen, (hur mycket hinner man egentligen berätta på tre minuter?), är hur man undviker skräp från första början, inte bara hur man återvinner det på bästa sätt.

Just att undvika skräp är nyckeln till ett skräpfritt liv. Kemtvätten listar därför 15 olika sätt för att slippa få in skräpet i sitt hem.

Varför blir det så mycket skräp?

Säg att du köper en förpackning med hushållspapper. Du går till affären, köper hushållspappret som har transporterats lång väg för att komma till butiken, du transporterar själv hem produkten till dig, tar av plastförpackningen och hanterar plastskräpet, använder pappret och måste sedan ta hand om det när det efter användning har förvandlats till avfall.

Du betalar för att ta hem skräp när du köper engångsartiklar. Hur smart är det egentligen_.png

I princip att betalar du för att ta hem skräp när du köper engångsartiklar. Och det är ju faktiskt inte vidare begåvat, om man tänker efter.

Tänk efter före

Nyckeln till skräpfrihet stavas pre-cycling. Jag kan inte hitta några bra term på svenska, men det handlar om att återvinna det tänkta inköpet i huvudet innan man tar in det hemma. Fundera på vilka restprodukter som blir över, hur du i så fall kan återvinna dem, eller om det finns något alternativ till just den grejen som inte är lika förpackningstung eller skapar lika mycket negativt avfall, (och med negativt avfall menar jag till exempel plast eftersom det aldrig kan brytas ner).

Ofta är köttet i den manuella disken dyrare än det färdigförpackade i kyldisken. Många gånger får plånboken avgöra och då blir det plastförpackad skinka och andra förpackade charkuterier som hamnar i varukorgen. Nu vill jag verkligen sluta med det och börja pre-cycla även köttet. Därför spanar jag numera in extrapriser och shoppar på mig mycket om priserna hamnar i närheten av priset på det färdigförpackade. Härom dagen köpte jag ett halvt kilo smörgåspålägg för 16,90 kr/hg. Hemma fördelade jag i mindre burkar och stoppade i frysen. Nu har vi #zerowaste-skinka för ett bra tag framåt. (Eller jag vet, man kan verkligen INTE tala om zero waste-skinka. Kött är förstås aldrig zero waste. Men du fattar vad jag menar i det här sammanhanget). Förhoppningsvis matchar ett annat extrapris när den här börjar ta slut. #utanplast #avfallsminimera #wasteless #gogreen #levahållbart #lösvikt #precycle #recycle

A post shared by Annas kemtvätt ZeroWaste Sthlm (@annaskemtvatt) on

 

 

Hur gör man för att precycla?

Att precycla kan vara att välja ett material som kan komposteras framför ett som inte kan det, att köpa livsmedel i lösvikt istället för i förpackning, att välja second hand framför nytt eller att investera i något återbrukbart istället för en engångsprodukt.

Det kräver initialt lite tankemöda, men när man väl kommer in i det så är det oftast ganska enkelt. Du lär dig snabbt alternativen och att tänka lite utanför boxen kring dina behov av saker och ting.

15 exempel på pre-cycling:

 1. Tandborste i bambu istället för en i plast.
 2. En möbel från Blocket istället för från varuhuset.
 3. Återanvändbar shoppingbag, till exempel en tygpåse.
 4. Egna tygpåsar till frukt, grönt och bröd istället för butikens sladdriga små plastpåsar. Och morötter i lösvikt istället för färdigförpackade.
 5. Minska ner behovet av hygien- och städprodukter och nöja sig med tvål i fast form till kropp och hår och såpa och vinäger till städningen.
 6. Be att få din latte-to-go i medhavd termosmugg och hämta take away-mat i egna kärl.
 7. Menskopp istället för tamponger och engångsbindor.
 8. Välj bort kommersiellt tvättmedel till förmån för komposterbara tvättnötter.
 9. Ät mer vegetariskt. Grönsaker är enkla att köpa förpackningsfritt och det lilla avfall som blir kan lätt komposteras.
 10. Gör förpackningstunga livsmedel själv, till exempel bredbart smör, ketchup, majonnäs eller havremjölk.
 11. Ta inte emot gratisgrejer. Behöver du verkligen den där pennan/reflexen/reklamflyern?
 12. Välj bort engångsartiklar som servetter, hushållspapper, baby wipes, blöjor etcetera och gå istället in för att ersätta dem med tvättbart i tyg.
 13. Köp långlivade produkter som laddningsbara batterier, LED-lampor och köksredskap i rostfritt.
 14. Gör ditt eget giftfria cerat.
 15. Ta med vatten i egen flaska.

Fler tips? Hjälp gärna till genom att fylla på listan i kommentarsfältet nedan.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.

8 thoughts on “Precycling. Nyckeln till ditt skräpfria liv.

 1. Först och främst riktigt bra tips!

  Jag undrar dock över användandet av tvättnötter. Försökte googla mig fram för att få lite mer information för det verkar nästan vara för bra för att vara sant. Är det något “negativt” med dom? Gäller det bara vissa typer av kläder, sliter det mer på tvättmaskinen osv.?

  1. Annas kemtvätt says:

   😄 Normalt sett ska man ju akta sig för sånt som är för bra för att vara sant, helt riktigt. Jag är dock väldigt nöjd med mina tvättnötter. För smutsig tvätt som t ex tygblöjor använder jag ibland vanligt tvättmedel, mest av oro än egentligt behov. Jag tycker annars att tvättnötterna tvättar rent alldeles utmärkt. Vissa säger att de har fått dåliga betyg i tvätt-tester, men jag har fått bort både kakao och andra fläckar med dem. Någon sa att de är klimatpåverkande i tillverkning, men jag vet inte riktigt hur. Jag tror att tvättnötter växer vilt men jag kan förstås ha fel. Odlas de kanske de kräver mycket vatten. Nackdelen är att de transporteras långt eftersom de växer i Asien. Dock vet jag inte var vårt vanliga tvättmedel tillverkas. Kanske är samma sak där. Det tål att googla lite till på tvättnötter, men sammantaget är jag jättenöjd. De använda nötterna komposteras och förutom förpackningen är det noll avfall och inga kemiska substanser.

  2. Jag körde med tvättnötter i flera år. Så länge vi tvättade i gemensam tvättstuga gick det jättebra, misstänker att det ganska ofta fanns tvättmedelsrester kvar plus att maskinen blev ren emellan våra tvättar. För efter att vi bott i vårt hus i kanske ett halvår så kom inte tvätten ut ur maskinen ren. Ganska så ofta luktade den tyvärr surt och jag var tvungen att köra någon 90 graders tvätt in emellan. Jag tyckte inte att det blev bra och gick över till änglamarks pulvertvättmedel i stället. Jag sörjde lite för jag gillade ideen med nötterna. Kul att det funkar för dig.

   1. Annas kemtvätt says:

    Det kan inte ha varit maskinen som blev sämre och krävde starkare medel för att det skulle bli rent? Konstigt att allt var okej i ett halvår men inte sedan tänker jag bara. Du kanske ska googla på hur man rengör en tvättmaskin och sedan testa nötter igen för att se hur det går?

 2. Tack för att du tar upp det här och sprider info, det behövs verkligen!
  Vill dock problematisera vissa punkter.
  2. Blocket är inte oproblematiskt. Det är viktigt att bryta incitament för att köpa nytt, köper du begnat av privatpersoner betalar du din andel av nypriset om inte säljare fått det grattis. Bättre att köpa från välgörenhetsloppis, myrorna o dylikt där åtminstone ekonomiska kedjan är bruten.
  3 o 4, tygpåse, ja men endast av återanvänt material, även fair trade bomull är resurskrävande, nya tygpåsar är helt onödigt men leta gärna reda på gamla.
  9. Produktionen för vegetariskt är miljövänligare, har du uppgifter för förpackningsbiten?

 3. Upplandskullan says:

  Ditt smarta tips i ett tidigare inlägg: samla alla smårester i frysen och gör pytt-i-panna på dem sedan!

  1. Annas kemtvätt says:

   Ja, det är bra att göra!

 4. bra och lätta tips att följa, gör det mesta redan men ska prova göra eget cerat

Vad tycker du?