Undrar du vad som är i den lilla glasburken på bilden ovan? Du tror säkert att jag skämtar när jag säger att det är den totala skräpmängden för en familj på fyra under hela 2015. Men vet du vad? Jag skämtar inte. På riktigt är det vad Bea Johnson, hennes man och deras två tonårssöner inte kunde återvinna eller kompostera under ett helt år. Det fick plats i en liten glasburk! (Jag kan inte smälta det. Det är pyttelite. Verkligen pyttelite!)

Famille-1200x798.jpg

Så här är det. Bea Johnson och hennes familj anammade en Zero Waste-livsstil 2008. Då var de pionjärer inom området och Bea är vad man kan säga grundaren av rörelsen. Innan dess hade de levt som vilken fransk/amerikansk familj som helst; konsumerat mycket och tanklöst och rejält bidragit till jordens sopberg. Nu lägger de pengarna och tiden de sparar på att uppleva saker tillsammans. Bea svär på att hon inte faller in i schablonbilden av miljötant som tillverkar alla sina saker själv. Nej, hon är mer glamorös än så. Både hennes minimalistiska garderob och hennes hem kan platsa i vilket glossigt magasin som helst.

När avfallsminimering blev stylish

bea_zero-waste-home_haftadBeas kall är att slå hål på missuppfattningar som gärna associeras med en Zero Waste-livsstil. Hon bevisar att ett avfallsminimerat liv inte bara kan vara “stylish” utan också att det leder till bättre hälsa samt tid- och pengabesparingar.

I boken Zero Waste Home – The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste beskriver hon hur familjens ekonomi har förbättras med 40 %, hur hon klarar sig på en garderob bestående av bara 15 plagg (och ändå klär sig som en chic fransyska), och ger tips för alla aspekter av ett miljösmart hem. Allt paketerat tillsammans med så snygga bilder att det enda man vill är att börja leva enligt ZeroWaste-principen NU!

De fem R:en

Hörnpelarna i ZeroWaste-rörelsen är följande (i den ordningen):

  • Refuse
  • Reduce
  • Reuse
  • Recycle
  • Rot

Översatt till svenska blir det vägra, minska, återanvänd, återvinn och kompostera.

Kolla in Beas TED Talk

Har du 14 minuter över? Nehej, tänkte väl det. Men du, skit i det och börja kolla på Beas TED Talk ändå. Du kommer inse att de där 14 minuterna fanns där, mirakulöst nog.

Och du, anammar du därefter en avfallsreducerad livsstil (vilket är mer troligt än osannolikt) så tjänar du lätt in de där minuterna igen.

Photo credit: Michael Clemens , Sees The Day via  http://www.zerowastehome.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.