Världen har fått en ny kontinent. I en avlägsen del av Stilla havet ligger Wasteland, ett sammanhängande område som består av en mycket hög koncentration av plastavfall. I huvudsak är det mikroplast, det vill säga små små plastdelar som ursprungligen härstammar från plastpåsar, PET-flaskor, sugrör och take away-muggar, men även saker som tvättkorgar, tandborstar och yoghurtbehållare. Plasten flyter runt strax under ytan och är inte alltid synlig för ögat.

Wasteland har benämnts som världens i särklass mest hotfulla land eftersom dess massa växer allt mer för varje dag som går. Det är dock oklart hur stort Wasteland egentligen är eftersom vindar och vågor ständigt håller plastavfallet i rörelse. Någon har föreslagit att området är lika stort som Grönland, någon annan att det är dubbelt så stort som Texas, ytterligare någon att det är lika så stort som USAs kontinentalyta. Fem gånger så stort som Storbritannien är ytterligare en estimering.

Oavsett vilken uppgift som är rätt, så är det helt fel att allt det där plastskräpet befinner sig i haven. Och det är en av de största anledningarna till att vi måste stoppa tillförseln av plast i naturen. Annars kommer mikroplasterna totalt att eliminera allt liv i haven och därmed effektivt förstöra jordens ekosystem. Haven är under attack. Vi har inte så mycket tid på oss att försvara livet i vattnen innan det är försent.

Det här kan vi göra för att slå tillbaka mot världens mest hotfulla land.

Länder som Frankrike och (delar av) Indien har gått i bräschen och förbjudit plastpåsar. Fler stater måste hänga på. Men medan politikerna förhandlar om en lagstiftning är det ju dumt om vi andra bara sitter och väntar in direktiv uppifrån istället för att själva göra något åt saken. Alla måste ta sitt ansvar och göra vad de kan, redan nu.

Men, vad kan man göra åt plastföroreningarna egentligen?

Picture2

#Skipthebag!

Att sluta använda plastpåsar är en av de enklaste utmaningarna under resan mot en mer klimatsmart livsstil, men också en av de viktigaste.

En plastpåse tillverkas av fossila bränslen, förbrukar mängder vatten och energi vid tillverkningen och transporteras därefter ofta över halva jordklotet innan den når fram till slutkund. Sedan används den i genomsnitt 12 minuter innan den kasseras och hamnar på soptippen, i havet eller i naturen där den blir kvar i tusentals år utan att brytas ner.

Är det värt att förstöra naturen för dessa i snitt 12 minuters bekvämlighet, eller kan man tänka sig ett annat scenario där människan gör sig omaket att själv ta med sig en påse att frakta hem sina inköp i?

För mig är valet inte svårt. Jag jobbar på att nolla mitt avfall på så många områden som möjligt, och att byta ut plastpåsar mot påsar i tyg är en av de enklaste utmaningarna. Du fattar när du ser bildkavalkaden nedan.

Tygkassen

Min favvo, tygkassen från Lös market i Köpenhamn som sväljer allt och har perfekta handtag – både långa och korta. Ibland tänker jag att det var dumt att jag inte köpte två. Men sedan tänker den förnuftiga minimalisten i mig att jag aldrig hade orkat bära två fullpackade påsar i alla fall. Less is more!

 

Lösviktspåsarna

Bort med de små otäckla sladdriga lösviktspåsarna till frukt och grönt. Den här och dess tvilling är sydd av en femkronors-kökshandduk från Ikea. Rymmer allt från grönsaker till bröd till linser och gryn. Och får bara positiv respons från kassapersonal och andra kunder.

#bulkshopping på @paradisetmatmarknad idag. I påsen Belugalinser som jag har gjort ett grymt gott recept av till lunch. Måste dela här, om inte för att själv minnas framöver. Koka 4 dl belugalinser i 8 dl vatten i 20 min. Hacka en rödlök och pressa en vitlöksklyfta. Stek löken i panna med 1/2 dl olivolja i 2-3 minuter. Blanda i linserna. Krydda med salt och peppar och häll på 2 msk vinäger eller citronsaft. Rör runt och servera! Du som bor eller jobbar nära Paradiset kan för övrigt handla all lösvikt med 20 procent rabatt fram till och med söndag. Jag planerar att bunkra upp med diverse i veckan. #klimatsmart #gogreen #hållbarlivsstil #förpackningsfritt #zerowaste #lösvikt #klimatavtryck #vego #earthiscalling 🌍

A post shared by Annas kemtvätt ZeroWaste Sthlm (@annaskemtvatt) on

Brödpåsen

Ser du påsen nere i högra hörnet? Det är en second hand-fyndad linnehandduk vikt på längden och hopsydd med två raka sömmar. Perfekt storlek för två baguetter. Lin håller också brödet fräscht ett par dagar. Och går alldeles utmärkt att frysa in i. No need for plastic.

Örngottet

Inget hushållspapper, inga pappersservetter, inga wettex- eller mikrofiberdukar. Det finns bara tygservetter, trasor rivna av ett uttjänt lakan och små frottétvättlappar i köket. I mässingskorgen ligger de rena medan de smutsiga åker rätt ner i det gamla handbroderade örngottet som numera tjänstgör som tvättpåse.

PUL-påsen

När man byter en tygblöja utanför hemmets väggar är en vattentät påse i PUL-tyg utmärkt att stoppa ner den använda blöjan i. PUL är visserligen polyester men sägs inte släppa ifrån sig plast när det tvättas. Bilden nedan är lånad från @bunckes instagram. De färdigköpta baby wipsen på fotot är dock ingenting jag skulle rekommendera. Bättre då med en tvättlapp och lite olja eller vatten. Plastflaskan är heller inte min cup of tea. Annars är det precis så där enkelt att packa ner tygblöjor som det ser ut på bilden.

Lunchväskan

Inte livsnödvändig men en lyx att tillåta sig: en lite mindre tygväska lagom för matlådan som ska med till jobbet. Den här är köpt på Lagerhaus, men tyvärr finns just denna variant inte längre kvar i sortimentet. Istället har de en liknande fast svart i samma format.

Tar det största barnet med mig för att åka till #bytardagarna i Mariefred. Vi brukar åka på våren och hösten för att fylla på barnens garderober inför säsongen med second hand-kläder. Vi hänger alltid på låset för att inte missa godbitarna. Här är dagens #zerowaste-lunch: tortillas fyllda med överbliven ost, majs och tomat från gårdagens #fredagstacos. Stekta en stund så att osten smälter och förpackade i värmeisolerande matlådor. Eget vatten i flaska givetvis, sugrör i stål, morötter i återvunnen glasburk (gårdagens salsasåsburk faktiskt), ett par tygservetter och kaffe i termosmugg till mamman förstås. Packat i tygpåse. Nu är vi redo, armbågarna vässade! #bringyourown #reducesingleuse #matlåda #lördagsnöje #coffetogo☕

A post shared by Klean Kanteen Scandinavia (@kleankanteen_scandinavia) on

Servetten

Ett tips är att alltid ha en tygservett i väskan. Att förvara saker i, att torka upp oväntat spill med, att snyta sig i. I Japan är de grymma på att vika små paket, påsar och omslag av tygbitar och tygservetter. Hantverket kallas furushiki. Något för vilken västmanlänning eller skåning som helst att ta efter.

 

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.