Du kanske har hört talas om människor, ibland hela familjer, som genererar mer eller mindre noll avfall och som därför inte ens har en soptunna hemma.

Bea Johnson, drottningen av Zero Waste och författare till boken Zero Waste Home – The Ultimate Guide to Simplifying Your Life by Reducing Your Waste, får tillsammans med man och två tonårssöner plats med ett års avfall i den här burken. Mer skräp blir det inte hemma hos dem.

Det kan te sig obegripligt för oss vanliga dödliga som bär ut soppåse efter soppåse, vecka ut och vecka in. Bea får därför ofta frågan om det inte är så att hon slänger sitt skräp någon annanstans, till exempel i en soptunna ute på stan eller så. Men icke. Zero Waste:are har andra knep för att slippa ta hand om skräp. De håller sig nämligen stenhårt till fem principer, vilka vi ska gå in på härnäst:

zero-waste-by-helene-pouille-670x854

1. Refuse what you do not need

2. Reduce what you do need

3. Reuse what you consume

4. Recycle what you cannot Refuse, Reduce or Reuse

5. Rot (Compost) the rest

De fem principerna är alltså nyckeln till varför vissa människor klarar av att nolla sitt skräp. Så låt oss därför titta närmare på vad de innebär för dig och mig, och hur vi kan passa in dem i den verklighet som vi lever i.

ETT. AVSTÅ

Fråga dig själv om du verkligen behöver det där som du står och fingrar på i butiken. Blir du långsiktigt lyckligare av det? Löser det ett problem som du annars absolut inte skulle kunna hantera? Finns det några alternativ som skulle vara mer miljömässigt hållbara?

Så mycket som möjligt: avstå att ta in saker eller förpackningar i ditt hem om det inte är absolut nödvändigt för din eller din familjs överlevnad. Ju bättre du är på att efterleva det här första budordet, desto enklare kommer det vara för dig att komma nära en nollvision av avfallet.

TVÅ. MINSKA

Öppna dina lådor och skåp. Förmodligen upplever du, likt de allra flesta, att du har för få förvaringsutrymmen hemma. Titta igen. Är du säker? Utmana dig själv med tanken att det kanske inte alls är så att du skulle behöva fler skåp. Istället kanske det är så att du har för många grejer?

Reducera antalet saker du äger. Du behöver inga dubbletter. Du behöver inte planera för om utifall. Du lever ju här och nu. Så behåll bara de saker som tjänar dig i nuet. Kanske kommer det att hända något oväntat någon gång som du då inte är förberedd på. Men gör det verkligen något? När du minskar ner dina tillhörigheter kommer du att märka att det inte är särskilt mycket som du egentligen behöver. Unna dig att förenkla ditt liv och du kommer tacka dig själv när du har gjort det.

TRE. ÅTERANVÄND

Se till att det du verkligen köper går att återanvända. Vägra engångsprodukter och se till att hålla dina tillhörigheter i rotation. Det är dumt att de bara ligger och tar plats hemma.

Välj prylar i hållbara material som kan leva med dig länge. Ju fler gånger du använder en sak, desto mer klimatmässigt försvarbar blir den.

FYRA. ÅTERVINN

Ta reda på var din närmsta återvinningsstation ligger och ta för vana att lämna ditt återvinningsbara avfall där en gång i veckan ungefär. Gör återvinning och källsortering till en del av din avfallsminimerade livsstil och utmana dig själv i att återvinna varenda del som är möjlig, istället för att kasta i soptunnan.

Papper, kartong, plast, glas och batterier kan återvinnas på de flesta återvinningsstationer ute på stan. Avfall som färgburkar och rengöringsmedel får du däremot lämna till miljöstationen. Kolla med din kommun var den ligger och när den har öppet.

FEM. KOMPOSTERA

Så återstår förstås matavfallet. Även om du lagar din mat med så lite matsvinn som möjligt i åtanke så blir det nästan alltid någon typ av skräp. Lösningen på att inte behöva slänga mat i soptunnan heter kompostering!

Bor du i villa eller har en uteplats kan du ha en täckt varmkompost ute året om där du slänger din mat. Bor du i lägenhet kan du skaffa en bokashi-hink som i princip fermenterar maten inomhus för att sedan förvandla den till jord på relativt kort tid. Det är faktiskt fantastiskt att uppleva hur gamla matrester förvandlas till näringsrik planteringsjord som du sedan odlar ny mat i.

Du kan också minska ditt avfall!

Nu känner du till de grundläggande principerna bakom avfallsminimering och kan tillämpa dem för en enklare övergång till personlig sopminimering.

Är du intresserad av att börja minska ditt avfall, men behöver tips på var du ska starta någonstans? Läs i så fall artikeln 10 områden där jag (nästan) nollat mitt avfall under året som gått.

Tack för att du räddar världen litegrann!


Photo credit: Sketchless Phorography Jar via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.