Det här är mitt rostfria sugrör som nästan alltid ligger nerpackat i min handväska utfall att. Utifall att ett barn vill ha en milkshake. Utifall att ett annat behöver lockas till att dricka mer vatten. Eller utifall att någon spontant skulle bjuda ut mig på en drink. (Det sista är tyvärr mer ett önsketänkande än att det faktiskt brukar hända).

Om du instagrammar på #reusables eller #zerowasteliving så kommer du se att många avfallsnördar och plastbantare har ett återanvändbart sugrör i sitt #bringyourown-kit tillsammans med andra Zero Waste-nödvändigheter som vattenflaskor, glasburkar och tygpåsar.

 

Anledningen är att Plastsugrör tillhör The Big 4 – det vill säga en av de fyra värsta plastprodukterna som förstör haven och tar död på fiskar och havsfåglar.

Plastpåsar, plastmuggar och plastflaskor är de tre andra stora plastbovarna. Tillsammans har det här plastskräpet bildat The Atlantic och Pacific Ocean Garbage Patches, landmassor bestående av mikroplast och sopor mitt ute i haven, stora som hela kontinenter.

It's #StrawlessFriday !! Our friend, Gela Petines, a Filipino diver and zero waste advocate, took a selfie showing how she spend some of her diving sessions to clear out the sea of the horrible plastics – especially straws! "Every single straw you have ever used in your life still exists. Every piece of plastic you use will outlive you." By switching to reusable straw, we can change this reality. Join us now along with the zero waste movement and switch to reusable straws! (P.S. Follow her on Facebook to learn more about her cause!) #zerowaste #zerowasteph #babystepstozerowaste #zerobasura #zerodechet #sustainable #ecofriendly #ecofriendlyph #zerowastelifestyle #zerowastehome #trashisfortossers #notodisposables #noexcuseforsingleuse #saynotoplastic #saynotodisposables #plasticfree #plastikfrei #notodisposablecups #plasticfreejuly #savetheplanet #sustainableliving #sustainablelifestyle #tumblersph #skipthestraw #savetheturtles #reusablestraw #notoplasticstraw #steelstraw

A post shared by ZeroWasteHub | PH (@zerowastehub) on

 

Fortsätter vi förorena våra hav med plast så kommer det inte dröja länge innan djurlivet i och omkring haven slås ut helt. Och då är det faktiskt snart adjöss även med mänskligheten, eftersom det skulle skapa en så enormt stor ekologisk obalans. All anledning att ditcha engångsplasten alltså.

Internationella sugrörsdagen

Idag är internationella sugrörsdagen. Det är förstås ytterligare en av handeln konstruerad högtid i syfte att vi ska konsumera mera av plastindustrins inkomstbringande engångsprodukter.

Men tydligen är det också så att Marvin Stone faktiskt tog patent på det första sugröret just den 3 januari. Det var då år 1888 och sugrör tillverkades förstås inte av plast, utan av papper och skulle ha gått hem hos nästan vilken Zero Waste-wannabe som helst idag, eftersom det tillverkades i ett komposterbart material.

Uppmärksamma plastproblemet med återanvändbara sugrör

Mitt förslag är att vi hjälps åt att uppmärksamma problemet med The Big 4 genom att ta med vårt eget sugrör när vi ska ta en drink, köpa en dricka eller blir sugna på milkshake. Inte bara idag på internationella sugrörsdagen utan även resten av veckan, året och i framtiden. Allt för att dämpa marknaden för plastsugrör och för att plasten inte ska riskera att hamna på fel ställe, det vill säga i haven.

 

Så nästa gång du är på väg att få ett sugrör på en restaurang eller café, håll då bara upp ditt eget för expediten och förklara att du plastbantar eller räddar haven eller är allergisk mot plast. Det spelar egentligen ingen roll vad du drar till med för anledning, så länge du minskar ditt ekologiska avtryck på den här jorden.

Här hittar du klimatsmarta sugrör

Äger du inget återanvändbart eller komposterbart sugrör men vill ha ett?

52042_b01279b30267ab699f09d2d9f3546f37Smallroom har sugrör i papper i alla möjliga färger. Fina till det klimatsmarta kalaset. Om man komposterar dem efteråt alltså.

Hos Bagaren & Kocken har jag hittat drinkskedar som är en sked och sugrör i ett. Håll med om att den här sked-/sugrörsuppfinningen måste vara det perfekta redskapet i ett #Zerowastetogo-kit?!

 

bring-the-drinkGlasburken är den nya trendiga to go-muggen och signalerar miljömedvetenhet och en air av minimalism. Vansinnigt Instagram-vänlig är den också!

Lagerhaus har ett set med glasburk och sugrör rostfritt stål.

Och du,när du diskar dina sugrör kan du använda en vanlig piprensare. Då slipper du köpa en dyr och onödig sugrörsdiskborste.

Tack för att du räddar världen litegrann! #bringyourown

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.