DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR I FORM AV REKLAM.
Hur många produkter behöver man ha i sitt badrumsskåp egentligen? Och vad kan man göra för att minska sin miljöpåverkan med det man väljer? I det här inlägget listar jag badrummets nödvändigheter. Minimalism, Zero Waste, plastbantat och klimatsmart på samma gång.
Minimalism och hudvård
Med en bra olja behövs inga krämer. Jojoba, morot/tistel, argan och nyponrosfröolja täpper inte till porerna och passar därför bra till ansiktet. Gärna blandade. The more the merrier är ett uttryck som inte blir töntigt i detta sammanhang. Faktum är att oljornas egenskaper kompletterar och förstärker varandra. Så satsa på några olika, häll ihop i en flaska och massera in efter tvätt.
Din hud blir mjuk och får en massa näring. Samtidigt behöver du inga fler produkter: du tar både bort smink och återfuktar huden. Och vill du kan du till och med använda din olja som ansiktsvätt. Olja löser upp och avlägsnar smuts alldeles utmärkt. Minimalism i badrummet så att det förslår!
Läs också: Recept på hudolja med msm – naturens eget skönhetsmineral.
Bomullstyg istället för engångsrondeller
Att köpa engångsrondeller för att ta bort smink med är bara dumt. De påverkar miljön både vid tillverkning, när de förpackas och när de skickas över halva jordklotet för att nå din butik.
Riv sönder ett slitet örngott eller lakan istället och använd lapparna tillsammans med din hudolja. Även den mest envisa mascara försvinner i ett nafs. Tygbiten slänger du bara i tvätten så kan du använda den säkert hundra gånger till. Det är klimatsmart och plånboksgenialt. Dessutom ett inslag av Zero Waste/återbruk.
Olivtvål till ansiktet
En riktig olivoljetvål utan glycerin och SLS. Det är ungefär allt som behövs för att skonsam rengöring av ansikte, händer och kropp. Koka den själv om du vill leka kemilektion (olja+lut i exakt rätta proportioner + glöm inte skyddsutrustning om det stänker) eller enklare: köp en i närmaste hälsokost/på nätet. Jag gillar till exempel de handgjorda tvålarna från Patounis Soap Factory.
Tvättlappar
Bra till det mesta i badrummet: till exempel torka ansiktet, tvätta under armarna, vid blöjbyten eller som toapapper (om du är redo för lite hardcore Zero Waste). Just dessa som jag har hemma är ekologiska, supermjuka och absorberande och finns att beställa bland annat här. Vi har använt dem massor och de kommer ut lika fina ur tvättmaskinen varje gång.
Minimalism i duschen
Om du vill satsa på verklig minimalism kan du egentligen lika gärna använda din fasta olivoljetvål i duschen. Just nu råkar jag dock ha en flaska Dr Bronner’s att göra av med. Men i övrigt har jag bara en loofa som jag skrubbar kroppen med. Loofan går självklart i komposten när jag är klar med den.
Schampotvål
En av fördelarna med en schampotvål är att den räcker långt många fler gånger än ditt vanliga Head and Shoulders. Dessutom är det väldigt mycket minimalism och zero waste över en schampotvål eftersom förpackningen blir minimal. En bra schampotvål gör också att du slipper otäcka/cancerogena/allergiframkallande ämnen, som till exempel SLS. (Kolla dock innehållsförteckningen innan köp. Bara för att det är en schampotvål så betyder det inte att den inte innehåller läbbiga ämnen). Här hittar du en schampotvål som bara innehåller naturliga ingredienser.
Rakhyvel
Min plastrakhyvel från Gilette får hänga med så länge den håller ihop och nya blad finns att tillgå. Därefter finns långt gående planer på en safety razor; en säkerhetsrakhyvel i rostfritt som jag har spanat in här. Den varar för evigt och är långt mer ekonomiskt än en- och flergångsrakhyvlar.
Alternativ deo
Visste du att svett i sig inte luktar? Det är faktiskt först när svetten kommer i kontakt med bakterier som något händer. Och det försöker majoriteten av oss att undvika genom att rolla armhålorna med Axe, Dove eller Rexona.
Men det finns en hake. Eftersom vanlig deodorant tar kål på hudens naturliga flora, så gör kommersiell deo att de dåliga bakterierna frodas och därmed framkallar dålig lukt. Kommersiella deodoranter innehåller dessutom ämnen som aluminium, som är kopplat till bland annat cancer och Alzheimers, propylenglykol som kan skada det centrala nervsystemet och parabener som är cancerogena och skadar miljön.
Men det finns alternativ: jag växlar till exempel mellan en salt-deo som räcker i en evighet – och då menar jag verkligen skriva in den i sitt testamente-evighet, och en hemmagjord deokräm med bland annat kokosolja, alunrot-pulver och shea-smör. Recept på den hemgjorda hittar du i inlägget i första länken nedan. Saltdeon kan du beställa fraktfritt här.
Läs mer: Kemikaliebanta badrummet. Så här gör du din egen deo.
Komposterbar tandborste och tandpulver
Hemma hos oss har hela familjen gått över till trätandborstar. Vi skiljer på dem genom att vars och ens initialer är skrivna med brännpenna på skaftet. (Det går lika bra med tuschpenna förstås, men jag gillar min brännpenna!)
För att undvika odeklarerade och giftiga substanser i tandkräm finns det olika vägar att gå. Jag alternerar mellan att göra min egen tandkräm, blanda mitt eget tandpulver eller köpa färdigt tandpulver i butiken. Pulvret på bilden har jag blandat själv. Vill du ha receptet ska du klicka på länken precis här nedanför.
Läs mer: Zero Waste och munhälsa. Så håller du tandtrollen borta utan kemikalier och plast.
Hållbart hår
Ingen plast i hårborsten som med sitt FSC-märkta träskaft ligger bra i handen och vars svinborst gör håret glänsande och mindre elektriskt. Så ser min hårborste ut. Till det har jag en utredningskam i trä som jag använder när jag reder ut håret efter tvätt. Liknande borste och kam kan du hitta här och här.
Läs mer: Medveten konsumtion. Avfallsminimera dina borstar.
Hårvax diy
För att komma bort från kommersiella hårvårdsprodukter har jag experimenterat med lotion och olja i håret, men ingenting av det har räckt för att hålla håret på plats under en hel dag. Fix och påfyllning har krävts lite då och då, vilket är högst otillfredsställande för en person som jag som snabbt behöver göra sig i ordning på morgonen och som därefter inte vill behöva tänka mer på utseendet förrän det blir morgon igen dagen efter.
Därför har burken med köpe-hårvax blivit kvar, men när jag gjorde en genomgång av badrummet och kastade de allra sista kemikalierna, så kände jag att det var dags att ta ett krafttag för att ersätta även vaxet med en kemikaliefri och avfallsminimerad hårprodukt. Klicka på länken nedanför om du vill ha receptet!
Läs mer: Hårvax som håller. Gör det själv på mindre än 15 minuter.
Menskopp och tygbindor
För din kropp, för miljön och för dina pengar. Så kan man sammanfatta anledningarna till att byta till återanvändningsbara mensskydd.
Engångsbindor och tamponger innehåller kemikalier. Eftersom huden i underlivet är extra genomsläpplig, absorberar den i högre drag dessa otrevliga substanser. Dessutom är det så att när kemikalierna blandas med blod börjar de lukta illa. En dålig kombo skulle man kunna säga. Men med menskopp och tygbindor slipper du allt det där.
Läs mer:
- 8 tungt vägande skäl för att byta till återanvändningsbara mensskydd
- Så här mycket sparar jag på återanvändningsbara mensskydd varje år.
- Alla fördelar med en menskopp.
Världens bästa tygblöjor!
Det finns knappt någon produkt av de som ersätter engångsartiklar som jag uppskattar så mycket som barnens tygblöjor. Det finns alltid blöjor hemma, man sparar massvis med pengar och man impregnerar inte ungarna med plast och kemikalier. Dessutom bidrar man inte till varken tillverkningsprocess eller avfallsberg. Halleluja!
Vill du veta mer om mina erfarenheter med tygblöjor så ska du börja läsa här: Tygblöjor och Zero Waste. Så funkar det.
Minimalism?
De här grejerna plus en liten sminkväska och linsgrejer är ungefär de produkter som jag har i mitt badrum. Så mycket mer är det inte. Men det kan säkerligen bli ännu mindre.
Att leva med färre saker känns så befriande. Jag vet vad jag har, och även fast lådor och skåp har en tendens att fylla sig själva trots att man håller emot, så blir innehållet ändå inte så överväldigande när man anstränger sig att kontinuerligt minimera.
Hur ser det ut i ditt badrum?
Bildkälla: yourbestdigs Essential oils topical use on hand via photopin(license)
Hej!
I många andra länder använder man vattenkanna. Fyll den innan toabesök och sitt och skölj av dig efteråt. Håll kannan i höger hand och använd vänster hand till att gnugga med. Med sista skvätten vatten sköljer man vänsterhanden. Sen torka med liten trasa eller tvättlapp. Tvätta händerna som vanligt. En kompis kommenterade: om alla vi kineser skulle använda toapapper skulle jordens skogar inte räcka till. Faktiskt ganska smart system, en vattenkanna är inte dyr.
Smart absolut!
Alltså. Du är så sjuuuuukt inspirerande!!!! Tack för det!!!💖💚💖
Tack själv! För att du skriver fin kommentar och för att du läser. Och för att du tycker att klimatsmart livsstil är viktigt.
Tack snälla för fin kommentar! 🙏