Kemikaliebanta badrummet. Så här gör du din egen deo.

Jag har tidigare skrivit om hur jag har gjort slut med min kommersiella deo och hur min kropp då sakta men säkert slutade att producera illaluktande svett.

Kommersiella deodoranter innehåller ämnen som aluminium som är kopplat till bland annat cancer och Alzheimers, propylen glykol som kan skada det centrala nervsystemet och parabener som är cancerogena och skadar miljön. Inget av det här är något som jag vill smörja in mina armhålor med. Tack men nej tack.

Känner du samma sak? I så fall är det dags att kemikaliebanta i badrummet. Här nedan får du recept på en hemmagjord och giftfri deodorant.

Utan lukt för det mesta

För det mesta är jag numera svettluktsfri även utan deo, men det händer att min svett börjar lukta otrevligt om jag är på gång att bli sjuk eller är mycket stressad. På min fritid har jag nästan aldrig deo, men när jag går till jobbet brukar jag för säkerhets och mina kollegors skull smörja på antingen helt naturell kokosolja (den tar bort bakterierna som skapar lukt) eller min hemmagjorda deodorant.

14064245093_1dc94e142f_o

Ett enkelt byte från kemiskt till giftfritt

Här nedan delar jag det recept på hemgjord deo som jag använder just nu. Jag har ursprungligen hittat instruktionerna på den välkända bloggen Trash is for Tossers som drivs av Lauren Singer. Lauren är en supernova inom Zero Waste-rörelsen eftersom hon bara producerar en enda liten glasburk med avfall under ett helt år. Hon fyller sin blogg med inspirerande beskrivningar av hur man lever ett liv utan att producera skräp och publicerar därtill användbara how to-videor, bland annat om hur man tillverkar sin egen hudvård. Nedan kan du se henne blanda till just det här deo-receptet.

Var beredd på avgiftningssymptom

Jag rekommenderar dig verkligen att testa hemgjord och giftfri deo. Att röra ihop den är inte svårt och jag tycker att den funkar långt bättre än en kommersiell deodorant. Dock får du vara beredd på en eventuell startsträcka under tiden då din kropp avgiftar sig från den vanliga kemiska blandningen som du slentrianmässigt har rollat på år efter år. Ha lite tålamod så är jag övertygad om att du aldrig mer vill ha något annat under armarna.

Här kan du köpa dina ingredienser

Flera av ingredienserna hittar du i matvarubutiken. Om du hellre handlar på nätet så kan du klicka på (affiliate)-länkarna nedan och beställa fraktfritt via Bodystore.se.

Deodorant enligt Trash is for Tossers

 1. Smält oljan och smöret i vattenbad och rör ihop med alunrotpulvret och bikarbonaten.
 2. Tillsätt sedan 5-10 droppar av citrongräs eller någon annan eterisk olja som du gillar.
 3. Vispa ihop smeten ordentligt med en slickepott och fyll därefter en glasburk.
 4. Förvara i kylskåp i 20 minuter innan du använder deodoranten första gången. Därefter kan du förvara den i badrumsskåpet.

*Obs! Skulle du av en händelse tycka att deon svider, så kan du utesluta bikarbonaten. Det här receptet innehåller en ganska liten mängd bikarbonat, men vi är alla olika känsliga så ta bort den om det inte känns bra. Du kan ersätta mängden med potatismjöl eller majsstärkelse istället.


Photo credit: cafemama homemade toiletries at the cooper square hotel via photopin (license), theqspeaks Victory! – Nike Women’s Half Marathon DC via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.

3 thoughts on “Kemikaliebanta badrummet. Så här gör du din egen deo.

 1. Linda Clarstierna says:

  Hej Anna,

  Vilka inspirerande blogginlägg! Har satt upp ett gäng nyårslöften tagna från din blogg.

  Är i färd med att göra egen deo men kan inte hitta alunrotpulver. Jag har googlat och tittat på din referens bodystore.com men hittar det inte. Har du möjlighet att skicka den exakta länken (for dummies) till pulvret? Vore enormt tacksam!

  Med vänlig hälsning,
  Linda

  1. Hej Linda! Vad kul att du har hittat inspiration. Tillsammans kan vi rädda den här planeten! Nu har jag fixat till länkarna ovan (det var något galet innan) och även lagt till en länk för var man kan köpa alunrot. Det heter också Arrowroot-pulver. Om du inte har mat.se som levererar i ditt område rekommenderar jag dig att fråga efter arrowroot i din vanliga matbutik. Är den välsorterad kan det hända att de har. Supernyfiken på vilka nyårslöften du har givit. Berätta gärna! Mvh Anna #zerowasterocks

   1. Linda Clarstierna says:

    Toppen!
    Nu blir det genast lite enklare att hitta pulvret.

    Har tagit din 10-punktlista rakt av utom menskopp, tygpåsar och vattenflaskor där jag redan kämpar på. Dock går det ju iofs alltid att förbättra rutinen men som nyheter valde jag resterande sju punkter.

    Tycker listan är enkel och fullt möjlig att åstadkomma rutin. Mycket, mycket bra!

    Startar upp med att göra egen deo. Letar efter tygblöjor som jag gärna vill köpa begagnade och större tygpåsar till handlingen. Tygnäsdukar har jag klippt till och klipper till mer så snart ett klädesplagg har gjort sitt. Tvättnötter är beställt och onödiga dusch- och hårprodukter är utrensade. Därefter blir det att starta upp med bokashin som känns riktigt spännande. Ska leta lite hinkar, göra en bra plats mm.

    Linda

Vad tycker du?