Jag har tidigare skrivit om hur jag har gjort slut med min kommersiella deo och hur min kropp då sakta men säkert slutade att producera illaluktande svett.

Kommersiella deodoranter innehåller ämnen som aluminium som är kopplat till bland annat cancer och Alzheimers, propylen glykol som kan skada det centrala nervsystemet och parabener som är cancerogena och skadar miljön. Inget av det här är något som jag vill smörja in mina armhålor med. Tack men nej tack.

Känner du samma sak? I så fall är det dags att kemikaliebanta i badrummet. Här nedan får du recept på en hemmagjord och giftfri deo. Luktfri även utan deo

För det mesta är jag numera svettluktsfri även utan deo, men det händer att min svett börjar lukta otrevligt om jag är på gång att bli sjuk eller är mycket stressad. På min fritid har jag nästan aldrig deo, men när jag går till jobbet brukar jag för säkerhets och mina kollegors skull smörja på antingen helt naturell kokosolja (den tar bort bakterierna som skapar lukt) eller min hemmagjorda deodorant.

deo

Ett enkelt byte från kemisk till giftfri deo

Här nedan delar jag det recept på hemgjord deo som jag använder just nu. Jag har ursprungligen hittat instruktionerna på den välkända bloggen Trash is for Tossers som drivs av Lauren Singer. Lauren är en supernova inom Zero Waste-rörelsen eftersom hon bara producerar en enda liten glasburk med avfall under ett helt år. Hon fyller sin blogg med inspirerande beskrivningar av hur man lever ett liv utan att producera skräp och publicerar därtill användbara how to-videor, bland annat om hur man tillverkar sin egen hudvård. Nedan kan du se henne blanda till just det här deo-receptet.

Var beredd på avgiftningssymptom

Jag rekommenderar dig verkligen att testa hemgjord och giftfri deo. Att röra ihop den är inte svårt och jag tycker att den funkar långt bättre än en kommersiell deodorant. Dock får du vara beredd på en eventuell startsträcka under tiden då din kropp avgiftar sig från den vanliga kemiska blandningen som du slentrianmässigt har rollat på år efter år. Ha lite tålamod så är jag övertygad om att du aldrig mer vill ha något annat under armarna.

Här kan du köpa dina ingredienser

Flera av ingredienserna hittar du i matvarubutiken. Om du hellre handlar på nätet så kan du klicka på (affiliate)-länkarna nedan och beställa fraktfritt via Bodystore.se.

Deodorant enligt Trash is for Tossers

  1. Smält oljan och smöret i vattenbad och rör ihop med alunrotpulvret och bikarbonaten.
  2. Tillsätt sedan 5-10 droppar av citrongräs eller någon annan eterisk olja som du gillar.
  3. Vispa ihop smeten ordentligt med en slickepott och fyll därefter en glasburk.
  4. Förvara i kylskåp i 20 minuter innan du använder deodoranten första gången. Därefter kan du förvara den i badrumsskåpet.

*Obs! Skulle du av en händelse tycka att deon svider, så kan du utesluta bikarbonaten. Det här receptet innehåller en ganska liten mängd bikarbonat, men vi är alla olika känsliga så ta bort den om det inte känns bra. Du kan ersätta mängden med potatismjöl eller majsstärkelse istället.


Photo credit: cafemama homemade toiletries at the cooper square hotel via photopin (license), theqspeaks Victory! – Nike Women’s Half Marathon DC via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.