Att använda toapapper eller inte, det är frågan. (I alla fall i avfallsminimerande kretsar). Här resonerar Annas kemtvätt kring hur du kan göra ett medvetet toapappersval: genom att köpa bättre papper, använda mindre papper eller helt avskaffa papper.

Förpackningsproblemet

Alla som avfallsminimerar, plastbantar eller giftsanerar sitt liv landar förr eller senare i toapappersfrågan. Ofta kan man koka ner det till formuleringen hur köper jag plastförpackningsfritt, miljövänligt toalettpapper som inte har behandlats med blekmedel?

Kemtvätten har undersökt hur toapapperssortimentet ser ut i butikerna, både fysiskt och på nätet, och kommit fram till att det är omöjligt att köpa vanligt toapapper förpackningsfritt i Sverige. Toalettpapper i konsumentförpackning säljs bara inpaketerade i plast. Ska man ha utan plast får man välja en sådan där gigantisk jätterulle som finns på offentliga toaletter och som man behöver en särskild hållare till. Jätterullar kan nämligen levereras i kartong.

toapapper2

Jätterulle för offentligt bruk kan du köpa utan plastomslag.

Tre typer av toapappersbantare

Förr eller senare kommer alltså en avfallsminimalist att vilja (eller i alla fall känna sig manad att) ta ett aktivt beslut om sin toapapperskonsumtion.

Man kan generalisera och säga att det finns tre typer av människor som avfallsminimerar sitt toapapper:

  • De finns de som nöjer sig med att köpa en bättre typ av papper som ger mindre klimatpåverkan och är hälsosammare för kroppen.
  • Sedan finns det de som bestämmer sig för att radikalt minska sin användning. Vilka vägar det då finns att gå ska vi strax titta på.
  • Slutligen, och blunda nu om du är känslig, så finns det de som inte använder toapapper alls. Vad de använder istället? Häng med så får du din nyfikenhet stillad!

1. Bättre toapapper.

Toapapper med mindre klimatpåverkan, finns det?Absolut. I den vanliga affären ska du titta efter papper som är tillverkat av returpapper, det vill säga är återvunnet. Sedan ska du läsa det finstilta och T3undvika blekt papper. Oavsett hur pappret har blekts så är det en onödig process som använt onödig energi. Blekmedel i sig är dessutom inte hälsosamt att ha i kontakt med de nedre regionerna, eftersom huden är extra genomsläpplig och högabsorberande där. Slutligen kan du kolla om det finns någon miljömärkning eller certifiering, till exempel EU Ecolabel.

Ett ekologiskt toalettpapper som du kan köpa på nätet, T3 Natural, tillverkas av återvunna mjölkpaket. Mjölkpaketen består till 74 procent av cellulosa, och det är det som används till pappret. Plast och aluminium som också finns i mjölkförpackningarna avskiljs och återanvänds i andra produkter och branscher. Inga kemiska substanser används i processen och inte ett enda träd fälls till framställningen.

2. Mindre mängd toapapper.

gallery-1444848153-gettyimages-182895337.jpeg

Kan man minska sin toapappersanvändning? Tja, de flesta använder ju normalt mycket papper vid varje tillfälle, så utan att sluta gå på toaletten så kan man ju egentligen inte minska mängden toapapper man river av från rullen varje gång. Men man kan minska behovet av toapapper genom att tvätta sig med vatten efter toabesöket.

Antingen har man redan en bidé installerad i badrummet (oh, ljuva 70-tal!) och då använder man såklart den och torkar sig med handduk efteråt. Eller så installerar man en bidédusch på den vanliga handfatskranen, om handfat och toalett befinner sig hyfsat i anslutning till varandra vill säga. Då går det nämligen att använda toan som bidé.

Det mest avancerade är förstås att installera en bidétoalett. Mycket populärt i Japan har jag hört. Efter toabestyren kan man då trycka på en knapp vid sidan av toasitsen och så blir man automatiskt avspolad via ett munstycke som är fastsatt under ringen. Därefter blåser toaletten en torr. Låter lite obehagligt kan jag tycka, men är säkert effektivt.

3. Helt utan toapapper.

SONY DSC

Att avstå helt från toapapper anses väldigt hard core, även i zero waste-kretsar. Å andra sidan, är man van vid tygblöjor är inte steget så långt att använda även toapapper i tyg.

Pinterest, (denna eviga källa till kunskap), översvämmas av bilder upplagda av människor som gått över till Family cloth, det vill säga tvättbart toapapper. Tvärtom vad många tycks tro så är det inte en gemensam trasa som hela familjen använder för att torka sig med, utan lagom stora bomullsstycken som används precis som vanligt toapapper och därefter läggs i en separat tvättpåse för att tvättas i 90 grader och sedan användas på nytt.

Personligen skulle jag inte vilja stå och tvätta hela familjens family cloths, men jag tycker inte att det på något sätt är ohygieniskt om det hanteras på rätt sätt av den som vill nolla sitt toapappersanvändande.

Möjligheten att testa family cloth light finns förstås alltid. Då använder man bara toapapper i tyg om man har gjort nummer ett och sköljer därefter ur tygbiten ordentligt med vatten innan man lägger den i en särskild tvättpåse. Kanske något att starta med om du är intresserad av att testa?

Hur tänker du själv kring toapappersfrågan? Eller rättare sagt, har du tänkt alls på möjligheten att ändra dina toapappersvanor?

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.