Under förra året gick jag in för att minska, eller nästan nolla, mitt avfall på en rad områden. Mensskydd var ett av dem.

Efter att ha börjat använda menskopp och komplettera med tygbindor och trosskydd i tyg när det behövs, kan jag inte tänka mig att gå tillbaka till tamponger och vanliga engångsbindor igen. Det skulle kännas som att bruka våld på min kropp att låta engångsprodukter indränkta i kemikalier befinna sig i närheten av högabsorberande slemhinnor och reproduktionsorgan.

Dessutom sparar jag mycket pengar. Hur mycket ska jag strax berätta.

För mig är menskopp the shit. Läs mitt inlägg där jag listar fördelar med en menskopp så får du alla argument till varför menskopp är så grymt. I det här inlägget ska vi dock koncentrera oss på kostnaderna för mensskydd och räkna ut hur mycket det går att spara på att byta ut engångs-mensskydd mot återbrukbara.

cash-management-tips-for-small-businesses.jpeg

Kostnader för engångs-mensskydd.

Vi ska räkna ut vad engångs-mensskydd kostar varje år. Säg att du får din mens var 28:e dag. Det innebär att du har mens 13 gånger om året. Säg att mensen i genomsnitt varar under fem dagar och du byter tampong varannan timme de två första dagarna samt därefter var fjärde timme. Dessutom använder du binda på natten plus som komplement de två första dagarna.

  • Dag 1: 8 tamponger dagtid, 8 bindor dagtid, 2 bindor nattetid
  • Dag 2: 8 tamponger dagtid, 8 bindor dagtid, 2 bindor nattetid
  • Dag 3: 4 tamponger dagtid, 1 binda nattetid
  • Dag 3: 4 tamponger dagtid, 1 binda nattetid
  • Dag 3: 4 tamponger dagtid, 1 binda nattetid

Då går det åt 28 tamponger och 23 bindor per mens. Vilket innebär 364 tamponger och 299 bindor om året. Till detta kommer drygt ett paket trosskydd i månaden, om du som många kvinnor använder trosskydd varje dag.

Jag har beräknat utifrån följande produkter och använt aktuellt pris på Ica-kedjan just nu:

  • Ob pro-comfort super, 16 st, 1,56 kr/st = 24,96 kr
  • Ob pro-comfort normal/mini, 12 st, 1,56 kr/st = 18,72 kr
  • Always ultra natt med vingar, 7 st, 2,95 kr/st = 20,65 kr
  • Always ultra normal med vingar, 16 st, 2,11 kr/st = 33,76 kr
  • Always dailies trosskydd normal, 25 st, 0,75 kr = 18,75 kr

Totalt: 116,84 kr/månad gånger 13 menstruationer = 1518,92 kr/år

Kostnader för återanvändningsbara mensskydd.

imse-origpic-727aaaGår du däremot över till återanvändningsbara mensskydd, kan du spara mycket pengar. Visst, det innebär en initialkostnad att köpa en menskopp och ett antal bindor och trosskydd i tyg, men med tanke på hur länge du kan ha dem så hämtar du hem beloppet relativt snart. Vi ska strax räkna på hur snart.

Beroende på hur ofta du har möjlighet att tvätta så behöver du olika antal av varje typ av binda eller trosskydd. ImseVimse som tillverkar bindorna som jag har räknat på här nedanför rekommenderar att du köper så många bindor att du kan tvätta allt på en gång när mensperioden är över. Enligt dem innebär det fyra paket normalbindor (12 st), två paket nattbindor (6 st) och två paket trosskydd (6 st).

Det går åt något antal färre tygbindor under en mensperiod än om du använder engångsbindor, så länge du kompletterar med en menskopp. Menskoppen kan nämligen sitta inne hela natten till skillnad från en tampong. TSS (Toxic Shock Syndrome) som förknippas med långvarigt bruk av en och samma tampong, har aldrig associerats med menskopp. Menskopp anses därmed vara säker att använda även under längre perioder, såsom en hel natt.

Jag har beräknat utifrån följande produkter och använt aktuellt pris på Tampongshopen.se just nu:

Totalt: 1 521 kr

Vi kan alltså konstatera att en har hämtat hem kostnaderna för återbrukbara mensskydd på ett år jämfört med engångsmensskydd.

Med tanke på att en menskopp har en livslängd på upp till tio år och tygbindor åtminstone samma tid, så skulle vi kunna dela initialkostnaden på tio för att få fram en verklig årskostnad. Och då börjar det hända grejer. Plötsligt kostar mensskydd inte mer än 152 kronor om året. Dessutom slipper en den allmänna prisutvecklingen, vilket innebär att de här 152 kronorna i realiteten minskar för varje år.

Så mycket sparar jag varje år.

GettyImages-10078682-56a636c95f9b58b7d0e06e3c.jpeg

Just den här gubben kanske inte har sparat ihop sina pengar på att använda menskopp. Men känslan att ha några slantar över är förmodligen densamma.

Slutberäkningen landar alltså i att jag sparar 1 519 kronor om året under år två till tio på att använda återbrukbara mensskydd och trosskydd. Första året går jag jämnt upp jämfört med att köpa engångs. Under en tioårsperiod blir det 13 671 kronor. Pengar som jag kan omfördela i min budget och till exempel spara, lägga på bättre mat, fylla på semesterkassan med eller spendera på något trevligt åt barnen.


Hur tänker du? Är tvättbara mensskydd något för dig?

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.