Att kemikaliebanta mitt badrumsskåp var faktiskt det första steg jag tog mot en giftfri och avfallsminimerad livsstil. Det är några år sedan nu och jag har hunnit koka och blanda mig igenom en rad olika hemmagjorda hygien- och hudvårdsprodukter. Vissa har blivit mer lyckade än andra. Tidigare har jag delat med mig av mina recept på cerat och deo, men nu har turen kommit till styling för håret.

purpledax.jpegEtt steg längre

Den kommersiella produkt som hållit sig kvar längst i mitt kemtvättade badrumsskåp har varit en burk med hårvax av just den här sorten som på bilden bredvid.

Jag gillar i och för sig märket därför att det kommer i en plåtburk och att det varar i en oändlighet. Dax är inget dåligt vax ur en förpacknings- och avfallsaspekt, men är man ute efter noll kemikalier och noll avfall så får man ta det ett steg längre och då återstår oftast bara att själv tillverka det man vill ha.

Kemikaliefritt och avfallsminimerat

leo

What would Leo do? Miljömedvetne Leonardo diCaprio älskar förmodligen hemmagjort hårvax. Noll klimatavtryck liksom.

För att komma bort från kommersiella hårvårdsprodukter har jag experimenterat med lotion och olja i håret för att få slingor och småhår att ligga still, men ingenting av det har räckt för att hålla håret på plats under en hel dag. Fix och påfyllning har krävts lite då och då, vilket är högst otillfredsställande för en person som jag som snabbt behöver göra sig i ordning på morgonen och som därefter inte vill behöva tänka mer på utseendet förrän det blir morgon igen dagen efter.

Därför har burken med hårvax blivit kvar, men häromdagen när jag gjorde en ny genomgång av badrummet och kastade de allra sista kemikalierna, så kände jag att det var dags att ta ett krafttag för att ersätta även vaxet med en kemikaliefri och avfallsminimerad hårprodukt.

Håller hela dagen

Vad som därefter hände stavas  P-i-n-t-e-r-e-s-t. Denna eviga källa till kunskap! Där hittade jag som väntat en uppsjö av olika vax- och pomadarecept. Efter ett antal jämförelser bestämde jag mig för att kombinera ett par olika recept och justera ingredienserna efter vad jag hade hemma.

Experimentet kom att bli lite av en lyckträff! Vaxet blev ganska hårt, men om man först skrapar upp den mängd man behöver med en sked och sedan värmer och gnuggar det mellan fingrarna innan man applicerar i håret är det enkelt att jobba med. Och därefter håller sig frisyren på plats hela dagen. Precis så som jag vill ha det!

hair1

Så här gör du hårvax

Ingredienser:

För ett mjukare vax tar du istället 3/4 msk bivax, 3/4 msk kokosolja, 1/2 msk sheasmör plus den eteriska oljan.

Smält bivax, kokosolja och sheasmör i vattenbad. Du kan även smälta i mikron, men var försiktig så du inte bränner oljorna. (Been there done that, om man säger så). Droppa i den eteriska oljan och rör om lätt. Häll upp i en liten glasburk och låt svalna eller ställ in det i kylskåpet en stund tills det stelnar. Förvara sedan i rumstemperatur.

Naturlig hårtvätt

Hur tvättar du håret? Det finns en massa sätt att tvätta håret på utan att behöva använda industriellt tillverkade schampon. Jag har testat allt ifrån no-poo (då man inte tvättar med något medel alls) till bikarbonat och schampotvål. Just nu skakar jag till en blandning av 1 tsk rhaussoullera och 1 dl vatten i en liten flaska som jag sedan häller över blött hår och gnuggar in som vanligt schampo. När jag sköljt ur leran sprayar jag håret med en mix av 3/4 del vinäger och 1/4 del vatten och låter sitta i en minut innan jag sköljer. Rent och mjukt hår utan kemikalier!


Photo credit: all thingshair.com, esquire.com, menshealth.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.