För din kropp, för miljön och för dina pengar. Så kan man sammanfatta anledningarna till att byta till återanvändningsbara mensskydd.

I den här artikeln listar jag åtta verkligt tunga skäl till att göra övergången idag, eller i alla fall nästa gång du har mens. Läs och du kommer inte vilja använda engångsbindor och tamponger igen.

I slutet av artikeln hittar du också tips på hur du sakta men säkert går över till återanvändningsbara mensskydd, utan att behöva kasta dig in i det hals över huvud.

tumblr_mek4vbclf11qfyl9so1_r2_1280

Vad är återanvändningsbara mensskydd?

Tygbindor, trosskydd i tyg, menskopp, menssvamp och menstrosor är de vanligaste exemplen på återanvändningsbara mensskydd. Istället för engångsprodukter som du slänger efter varje användning är de återanvändningsbara mensskydden tvättbara eller avsköljbara och kan användas hundratals gånger eller mer innan de behöver kasseras.

8 anledningar att byta till återanvändningsbara mensskydd.

1. För att engångsbindor och tamponger innehåller kemikalier.

I augusti 2014 testade den amerikanska organisationen Women’s Voices for the Earth fyra typer av engångsbindor. Resultatet visade att engångsbindorna innehöll giftiga kemikalier som inte fanns listade i förpackningarnas innehållsförteckningar. Styren, klormetan, aceton och kloretan var några av dessa. Sådana ämnen används till exempel i bildäck, i bensinraffinaderier, i nagellacksbortagningsmedel och i styrofoam/polystyren/frigolit.gifter

2. För att det är hälsosammare för dig.

Genitalierna är en av de mest känsliga delarna på kroppen. Huden kring de intima delarna är till exempel mycket mer genomsläpplig än på andra ställen och kemikalier i anslutning till dessa delar absorberas därmed ganska lätt av kroppen och blodomloppet. Om du besväras av klåda, irritation och underlivsinfektioner skulle du förmodligen få minskade besvär om du slutar att använda engångsmensskydd och går över till menskopp och tygbindor istället.

3. För att din mens luktar mindre.

Det finns missuppfattningar som säger att mens luktar illa. Sanningen om mens och lukt är att lukten utvecklas när engångsbindor blockerar ventilationen från ditt underliv och då också höjer temperaturen, men också när kemikalierna från engångsmensskydden blandas med blod. Mensblod i sig själv har ingen konstig lukt. Tygbindor däremot andas, tillsätter inga kemikalier och gör så att fukten avdunstar snabbare.

4. För att dina menssmärtor minskar.

Många livmoderbärare rapporterar en minskning av menssmärtor när de går över till återanvändningsbara mensskydd och slutar att exponera sina underliv för kemikalier. Kemikalierna i engångsmensskydd sätter igång kroppens försvarssystem och kan leda till att du känner dig tröttare än vanligt. Tamponger förändrar också PH-värdet i ditt underliv eftersom de inte bara fångar upp mensen utan alla kroppsvätskor i området som behövs för att hålla ditt underliv välbalanserat. Det gör att du kan få värre eller mer ihållande mensvärk eftersom ditt underliv måste jobba hårt med att återställa PH-nivåerna.

5. För att det är bättre för miljön.

Plasten i engångsbindor, trosskydd och tamponger tar 200-800 år att brytas ner. Det betyder att plasten i alla bindor och alla tamponger som någonsin tillverkats i världen fortfarande existerar, tillsammans med all annan plast som någonsin tillverkats. I Sverige bränner vi visserligen våra sopor, men det är ovanligt på de flesta andra platser i världen, vilket innebär att sopbergen som innehåller plast från bindor, trosskydd och tamponger är enorma. Men även utan sopbergen är engångsindustrin förkastlig för miljön eftersom tillverkningsprocesserna och utsläppen från dessa skadar luft, vatten och djurliv.

Se själv hur lång tid det tar för olika material att brytas ner i diagrammet nedan.

kompost ledtid.jpeg

6. För att det innebär noll avfall (eller åtminstone nästan noll).

En menskopps livslängd beräknas vara omkring tio år. Engångsbindor kan du ha i fem år eller mer. Snittmenstrueraren förbrukar över 16 000 engångsbindor, tamponger och trosskydd under sin livstid. Jämfört med det, är avfallet från återbrukbara mensskydd försvinnande litet.

7. För att du alltid har mensskydd hemma.

Med en menskopp och ett antal tygbindor har du alltid det du behöver för din mens hemma, även om du blir överaskad av oregelbunden timing. En menskopp är dessutom helt ofarlig att sätta in även de dagar du väntar din mens, för att slippa springa på toa stup i kvarten för att kolla så att inte mensen har satt igång utan att du märkt det.

8. För att du sparar pengar.

En menskopp håller upp till tio år och tygbindor i över fem år. På så sätt sparar du mycket pengar. En tygbinda uppskattas att kunna ersätta ungefär 100 engångsbindor. Med återbrukbara mensskydd tar det därför inte lång tid innan du har tjänat in kostnaderna för vad engångsmensskydd kostar. Läs mer om kostnaderna och vad du kan spara här: Så här mycket sparar jag på återanvändningsbara mensskydd varje år.

img_1290

Så här går du över till återanvändningsbara mensskydd (sakta men säker metod).

Tycker du ändå att det känns motbjudande att tvätta blod? För dem som inte har testat kan tygbindor eller menskopp kännas som ytterligare obekvämt steg mot en redan obekväm situation = mens. Men faktum är att när du går över till återanvändningsbara sanitetsprodukter kommer du sannolikt börja se din menstruationscykel som en mycket mer naturlig del av dig än vad du gjort tidigare.

Många som har gått över till återbrukbara mensskydd säger att de har börjat uppskatta sin kropp mer, att de blivit mer medvetna om hur mycket (eller lite) skräp de producerar, hur engångsmensskydd rubbar kroppens balans och vilka kemikalier som de utsätts för genom att använda dem. De blir också medvetna om hur mycket mer hygieniskt, hälsosamt, goodforbody2.jpegmiljövänligt och ekonomiskt det är med återanvändningsbara mensskydd.

Är du tveksam men ändå nyfiken på om återanvändningsbara mensskydd kan vara något för dig, så finns det metoder för att tryggt och säkert känna sig för.

Till exempel kan du välja att testa tvättbara trosskydd under de dagar då du inte har mens. Eller så kan du använda tygbindor eller menskopp när du är hemma men engångsmensskydd när du går ut.

Vänj dig sakta. Det finns ingen anledning att kasta sig in i något hals över huvud förrän du känner dig 100 procent trygg och bekväm.

Lycka till! Din kropp kommer tacka dig.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.