En gigantisk plastindustri som vi kanske inte funderar så mycket på är tandborstindustrin. Den är allt annat än zero waste. Alla plasttandborstar som tillverkas, packas in i plastförpackningar och skickas kors och tvärs över jorden för att nå nästan alla länder och kulturer, ackumuleras med blixtens hastighet till ett gigantiskt plastavfallsberg. Merparten hamnar på soptippar eller i haven.

Men du behöver inte längre bidra till problematiken. Så här avfalls- och giftminimerar du din tandborstrutin.

Vad händer med alla gamla tandborstar?

Om vi tar Sverige som ett exempel och tänker oss att varje svensk använder tre- fyra tandborstar om året under hela sin livstid, samtidigt som vi har en medellivslängd på 83 år, så förbrukas det ett rejält antal tandborstar. Närmare bestämt någonstans runt 3 miljarder tandborstar för varje nu levande svensk population.

Ganska galet att tänka sig, eller hur?! Och nu är ju Sverige ett litet land till folkmängden räknat. Tänk dig tandborstförbrukningen i till exempel USA, England eller Polen. Eller i hela världen.

zero waste tandborstning

Mycket tandborstplast blir det. Brush with Bamboo, ett företag som har ambitionen att vara zero waste och tillverkar 100 % komposterbara tandborstar, har gjort en film om vad som händer med en tandborste när den är uttjänt. Kolla in videon här nedan!

Nu när du har blivit varse plastproblemet bland våra tandvårdsprodukter, vad sägs om att plastbanta och avfallsminimera tandborstrutinen? Och samtidigt dra ner på mängden kemikalier, när du nu ändå lägger om dina vanor? Här nedan kommer tips på vilka byten och diy-projekt du kan göra för en plast- och giftfri tandborstrutin. #zero waste.

1. Tandborsten som är zero waste (nästan).

Hemma hos oss har hela familjen gått över till trätandborstar. Vi skiljer på dem genom att vars och ens initialer är skrivna med brännpenna på skaftet. (Det går lika bra med tuschpenna förstås, men jag gillar min brännpenna!)

Ett företag som tillverkar trätandborstar i det klimatsmarta materialet bambu och som dessutom skänker en del av vinsten till Social Good, är Humble Brush. För varje såld tandborste doneras motsvarigheten i form av en tandborste eller tandvård till ett barn i underutvecklade länder. Humble Brush är dock inte 100 % Zero Waste eftersom borsstråna är syntetiska, men bryter man av borsthuvudet när borsten är uttjänt kan skaftet komposteras. Tillräckligt bra, enligt mig. Och tvärtemot vad många tror så är borsten inte dyr heller.

zero waste - kompostera den använda tandborsten.

Kreativ recycling av använda trätandborstar. (Bildkälla: brushwithbamboo.com/creative-recycling).

Här finns en länk till var du köpa Humble Brush fraktfritt:

Bambu-tandborste vuxen

Bambu-tandborste barn

2. Tandkräm utan gift.

Redan 2013 slog konsumentorganisationer i Danmark, Frankrike, Schweiz och Storbritannien larm om att det fanns farliga substanser i vanlig tandkräm. Till exempel innehöll tandkrämen Colgate Total enligt undersökningen mycket höga halter av det hormonrubbande ämnet triklosan.

Zero waste och vanlig tandkräm. Ingen bra match.

Inga tandtroll men döskallar i din tandkräm. Se upp för de dolda gifterna. (Bildkälla: organiclifestylemagazine.com).

Sylvia Maurer, hälso- och miljöansvarig vid den Europeiska konsumentorganisationen BEUC i Bryssel, sa då till till SVT*: “Även om de flesta produkter vi testat har låga halter av de farliga substanserna är det fortfarande osäkert vilken effekt de kan ha om man använder flera sådana produkter regelbundet.”

Maurer påpekade också att analyser av produkter i laboratoriemiljö har visat att de detaljerade innehållsförteckningarna inte alltid överensstämmer med innehållet och att de upprepade gånger hittat substanser som tillverkaren inte deklarerat. “Det är oroande”, sa hon.

Läs mer om gifterna i din tandkräm här: The Toxic Toothpaste Ingredients That You Need To Avoid For Good Oral Health

För att undvika odeklarerade och giftiga substanser i din tandkräm finns det olika vägar att gå. Jag alternerar mellan att göra min egen tandkräm, blanda mitt eget tandpulver eller köpa färdigt tandpulver i butiken.

DIY tandpulver och tandkräm

Här är recept på ett tandpulver som barnen älskar. Salt och gott. Leran ger en extra rengörande effekt, men är inte nödvändig om du inte har hemma. Blanda i en ren och torr burk:

  • 2 msk havssalt
  • 2 msk bikarbonat
  • 1 msk rhassoul-lera (valfritt)

Dippa en fuktig tandborste i pulvret och borsta som vanligt.

Vill du ha en tandkräm mixar du pulverblandningen med en lagom mängd kokosolja. Kokosoljan i sig har välgörande och bakteriedödande förmågor.

Vill du inte blanda själv? Här nedan finns länkar till var du kan köpa färdigt tandpulver och giftfri tandkräm:

Tandkräm, SLS- och fluorfri.

Tandpulver utan kemikalier

3. Tungskrapa för naturligt fräschare mun.

Zero Waste tungskrapa.

Problem med dålig andedräkt? Ge bort en tungskrapa. (Bildkälla: http://www.express.co.uk).

Problem med andedräkten? Det kan vara tungans beläggning som luktar. Testa att skrapa bort den vita beläggningen med hjälp av en tungskrapa, så slipper du oroa dig eller spraya med diverse kemiska munsprayer. Den här tungskrapan är rostfri, vilket betyder att den är hygienisk och håller i evighet. Helt i enlighet med en zero waste-filosofi.

Tungskrapa rostfri

4. Flossning utan plast.

Zero Waste flossning.Jag är typ världens sämsta flossare. Jag fixar inte riktigt hantverket med att dra runt en tråd i munnen. Och jag tycker att det både är blodigt och lite ohygieniskt. Dessutom är standard-tandtråden i plast, ett material som jag ogillar, särskilt i engångsprodukter.

Och inte minst, här kommer fakta som din tandläkare verkligen inte vill att du ska känna till, är tandtråd överdragen med perflourerande ämnen (PFC) som bland annat finns i teflon. Anledningen är såklart att tandtråden ska glida bättre, men perflourerande ämnen har kopplats till sköldkörtelproblematik, demens, cancer, fertilitetsrubbningar och fosterskador.

Du kan läsa mer om PFC här.

Nyligen fick jag dock tips om en elpryl som med hjälp av en hård vattenstråle ska göra rent mellan tänderna. Hur grymt bra låter inte det! Aldrig mer dåligt samvete för att jag inte flossar med tandtråd! Jag ska helt klart önska mig en Airfloss i julklapp. Kolla in den här nedan:

Airfloss mellanrumstandborste

5. Munskölj med bakterier.

Alltså, vad det är i kommersiell munskölj, det orkar jag knappt googla på. Det räcker med att Pinterest är fullknökat med tips om att ifall du vill få bort hård hud på fötterna så ska du hälla munsköljsmedlet Listerine i fotbadet. Därefter ömsar du skinn som en orm. Känns det bra att skölja munnen med? Nja, säger jag.

DIY munskölj

Zero Waste munskölj.

(Bildkälla: https://www.theodysseyonline.com).

Jag har tidigare skrivit om effektiva mikroorganismer och hur goda bakterier kan användas till allt möjligt hälsobefrämjande: från att dricka som probiotisk dryck till att städa och ta bort dåligt lukt med.

Läs mer:
Det nya hembiträdet. Bakterierna som städar när du sover.
7 sätt att använda EM hemma. Så förbättrar de goda bakterierna ditt liv.

Nu har jag gjort en munskölj med EM. Jag blandar 1 del EM med 10 delar vatten, blandar i en flaska och swoshar runt i munnen en stund, precis som med vanlig munskölj. Smakar fräscht (lite som vinäger) och tillför munnen goda bakterier.

EM avsett för förtäring kan du köpa på nätet. Länken nedan visar var.

Probioform kosttillskott

 


Källa: *https://www.expressen.se/halsoliv/farliga-substanser-i-vanlig-tandkram/

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.