Tvärtom vedertagen uppfattning så är bakterier nödvändiga för vår överlevnad. Vi behöver faktiskt bakterier för att hålla oss friska. Har vi bara tillräckligt många av rätt sort så har de nämligen förmågan att konkurrera ut de mindre bra. Nu finns rätt sorts bakterier, EM, att köpa på flaska. Här listar jag sju sätt du kan dra nytta av EM hemma. 

EM är en förkortning som står för effektiva mikroorganismer. Det i sig är ett samlingsnamn på den specifika sammansättning av fotosyntesbakterier, jästsvampar och mjölksyrebakterier som utvecklades av den japanske professorn Teruo Higa för att bland annat rena förorenat vatten och effektivt bryta ner organiskt material.

Läs mer: Det nya hembiträdet. Bakterierna som städar när du sover.

1. Städa

Istället för att ta bort bakterier konkurrerar EMs goda bakterier ut de som inte är hälsosamma. De fortsätter verka även efter att du är klar med städningen och därför blir resultatet att ju längre tid du har använt EM på en yta, desto lättare blir ytan att städa. Mindre smuts får fäste på platser där det har tillsatts EM. Späd med vatten 1:100 och fyll på sprayflaska.

>> EM hittar du bland annat här!

2. Kompostera

Har du hört talas om bokashi, inomhuskompostering i en lufttät hink? För att matresterna ska brytas ner snabbt och luktfritt varvar man med EM, antingen i sprayform eller i form av ett strö i hinken. EM bryter ner cellväggarna hos det organiska materialet och rätt hanterat blir det finfin kompostjord på en månad.

Läs mer: Bokashi – så funkar det. Din guide till inomhuskompostering.

3. Eliminera odör

EM är en perfekt luftrenare. Spraya lite i luften, på möbler eller på mattan och otrevliga dofter dämpas betydligt. Du kan gärna testa att spraya i illaluktande gympaskor eller svettdoftande plagg. Jag har inte prövat själv, men andra vittnar om att det hjälper.

4. Växtnäring

EM kan också användas som växtnäring. Späd 1:1000 vid all vattning samt 1:200 vid plantering i krukor och rabatter.

5. Näringstillskott

Det rekommenderas inte att man dricker EM hur som helst (även fast många vittnar om att det faktiskt går), men vill man tillföra sin tarmflora nyttiga bakterier finns Probioform. Med olika probiotiska stammar som balanserar bakteriefloran tarmen hjälper den till att skapa vitaminer och enzymer på ett effektivt sätt. Både barn och vuxna kan ta Probioform som kosttillskott, antingen utblandat i ett glas vatten eller sprayat över maten som en vinägerliknande smaktillsats.

6. Hygien

För mig personligen återstår att testa alla de användningsområden inom hygien som jag har läst mig till finns för EM. Här följer en lista över det som jag vill pröva:

  • Att skölja håret i. EM sägs göra håret blankt och trasselfritt om man tillsätter det i sista sköljvattnet efter schamponering.
  • Utspädd EM ska också göra rent munnen och ge friskare tandkött om man gurglar sig med det regelbundet. Jag gissar att man då ska använda EM avsedd för mänsklig förtäring.
  • Som ansiktsvatten och i hudkrämer. Ska balansera hudens ph och dämpa inflammationer som acne och psoriasis.
  • Istället för traditionell deodorant.

7. Djurvård

Förutom att EM är utmärkt som rengöringsmedel i stallar, burar och hönshus, så ska det också vara optimalt för sårtvätt och i djurens dricksvatten. Det finns djurägare som säger sig ha fått snabbare tillfrisknade djur och djur som plötsligt börjat bete sig som om de var unga igen. Spraya lite på hundens eller kattens sovplats så undviker du dålig lukt och konkurrerar ut tillväxten av skadliga bakterier.

Har du fler idéer om hur man kan använda EM? Fyll gärna på listan i kommentarsfältet nedan!


Bildkälla: https://healthyusa.co, https://www.proflowers.com, http://sunkissedkate.com, http://www.airxlabs.com, https://www.thetrentonline.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.