Under 1900-talets första hälft startade någon slags bakteriepanik i västvärlden som har följt med oss in i nutid. Här hemma skulle “Lort-Sverige” städas upp, penicillinet blev lösningen på hur man stoppade alla sjukdomsförlopp och mödrar uppmanades att sluta amma, inte bara som ett led i kvinnofrigörelsen utan också av hygienskäl. Allt skulle steriliseras och hemmet rengöras på kemisk väg.

Rengöringsmedel har under årens lopp fått allt mer specifika användningsområden, och får man tro reklamen idag behöver vi en spray för varje typ av yta och utrymme. “Anti-bakteriellt” har blivit synonymt med att medlet har effekt.

Men tvärtom vad städproduktstillverkarna bankar in i oss, så behöver vi faktiskt bakterier för att hålla oss friska. Har vi bara tillräckligt många av rätt sort så har de nämligen förmågan att konkurrera ut de mindre bra.

Så istället för att tänka att du ska utplåna bakterier, så ska du fokusera på att få i och omge dig med nyttiga bakterier som balanserar och stärker ditt immunförsvar. Blir de goda bakterierna tillräckligt många, får de bakterier som är dåliga mycket svårare att få fäste.

Strax ska jag berätta hur jag boostar bakteriefloran hemma genom att både äta och städa med bakterier.

Hälsan börjar med rätt sorts bakterier.

2016 kom Mia Clases och Lina Nertby Aurells bok “Food Pharmacy“, baserad på bloggen med samma namn. Nu finns också deras kokbok med recept på antiinflammatorisk mat.

Kontentan av böckerna är att hälsan börjar med rätt sorts bakterier i tarmen. Mia och Lina förklarar vikten av en hälsosam tarmflora på ett enkelt, kul och folkbildande sätt.

Till exempel får läsarna kunskap om att mellan 70 och 90 procent av kroppens immunförsvarsceller sitter i magen och att det därför är oerhört viktigt att vi får i oss mat som tillför nyttiga bakteriestammar, sätter igång tarmrörelser och dämpar inflammation.

Det var tjejerna bakom Food Pharmacy och deras tarmbakterie-guru professor Stig Bengmark, som först fick mig att förstå vikten av probiotika, det vill säga bakterietillskott som boostar immunförsvaret.

Så tillför jag nyttiga bakterier hemma.

Jag tar en kapsel probiotika varje morgon för att ständigt tillföra kroppen nyttiga bakterier. Den typen jag tar innehåller två miljarder (!) levande bakterier per kapsel från fem olika bakteriestammar. Dessutom äter jag regelbundet fermenterade rotfrukter (läs hur du fermenterar själv här) och slutligen har jag börjat städa med EM, effektiva mikroorganismer.

Jag tyckte själv att det lät jättekonstigt första gången jag hörde att det skulle gå att städa med bakterier. Men efter att ha läst på om hur det fungerar blev jag övertygad. Det är obegripligt hur folk kan fortsätta att städa med kemiska rengöringsmedel som både utrotar alla typer av bakterier, goda som onda, är ohälsosamt för kroppen och dessutom förstör miljön, när det finns något minst lika effektivt, helt naturligt och som istället hjälper miljön.

Det som är så unikt med mikroorganismer är att ju mer du städar, ju mer som följer med avloppsvattnet ut, desto bättre mår naturen. Dessutom blir ditt hem alltmer lättstädat ju fler bakterier du tillför. Mikroorganismerna städar vidare långt efter att du har hängt upp trasan. Man skulle kunna likna det vid att de fortsätter att städa medan du sover. Kan det bli bättre?

Värt att veta om EM.

  1. Japanske professorn Teruo Higa, som utvecklade sammansättningen av bakteriestammar som vi kallar EM, effektiva mikroorganismer.

    EM betyder effektiva mikroorganismer och utvecklades av professor Teruo Higa, ursprungligen för att användas till att bryta ner matrester i bokashi-processen, (en typ av kompostering). Det är en blandning av mjölksyrebakterier, fotosyntesbakterier och jästsvampar.

  2. Istället för att ta bort bakterier konkurrerar EMs goda bakterier ut de som inte är hälsosamma. De fortsätter verka även efter att du är klar med städningen och därför blir resultatet att ju längre tid du har använt EM på en yta, desto lättare blir ytan att städa. Mindre smuts får fäste på platser där det har tillsatts EM.
  3. Drygt och ekonomiskt. En bag in box på två liter koncentrerad EM räcker till 200 liter färdigutspädd allrengöring. Det blir en kostnad på ungefär 2 kronor litern. Jämför det med vad en flaska vanlig rengöring på butiken kostar!
  4. Klassificeras som klass 1 mikroorganismer vilket innebär exponering utan risk för både människor och djur.
  5. Rengöringsrester som hälls ut i avloppet ger en rengöringseffekt även där och motverkar stopp. Till skillnad från kemiska rengöringsmedel är EM bra för naturen, orsakar ingen övergödning eller föroreningar. Tvärtom så kan det användas för att effektivt rena förorenade vattendrag, vilket ofta görs i till exempel Japan och Indien.

Här hittar du EM:

Enklast hittar du EM på nätet. Jag har bland annat prövat Holiferm EM från Holistics som levereras i en praktisk två-liters bag in box. Fördelarna med den förpackningen är att ingen luft kommer in när du tappar upp vätska och att kartongen säkerställer en mörk miljö för innehållet, vilket ökar hållbarheten.

Holistics-EM, går förmodligen att dricka men den är inte livsmedelsklassad, vilket innebär att den enbart rekommenderas för att städa och göda växter med.

Vill du däremot dricka EM för att på så vis tillföra din tarmflora nyttiga bakterier finns  Probioform, en blandning av mjölksyrebakterier, fotosyntesbakterier och jästsvampar. Med olika probiotiska stammar som balanserar bakteriefloran tarmen hjälper den till att skapa vitaminer och enzymer på ett effektivt sätt.

Både barn och vuxna kan ta Probioform som kosttillskott, antingen utblandat i ett glas vatten eller sprayat över maten som en vinägerliknande smaktillsats.

Så här blandar du till din egen rengöringsspray och växtnäring:

EM är drygt och kan spädas ut ganska mycket utan att effekten avtar. Jag brukar dels spraya under själva rengöringen men också efteråt för att mikroorganismerna verkligen ska få fäste på ytan och fortsätta att göra nytta.

  1. Späd 1:100 gånger med vatten i en sprayflaska. Ta till exempel 5 ml (1 tsk) till 0,5 liter vatten. Spraya och torka med mjuk duk. Används till skåp, bänkytor, handfat etcetera.
  2. Om du vill kan du tillsätta några droppar eterisk olja för doft och ytterligare funktion. Jag brukar ta två droppar citron, tre droppar tea tree och tre droppar tall i min utspädda lösning. Luktar jättegott och dessutom har dessa oljor en naturligt uppfräschande effekt.
  3. EM kan också användas som växtnäring. Späd 1:1000 vid all vattning samt 1:200 vid plantering i krukor och rabatter.

Bildkälla: http://www.cbc.ca

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.