DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR I FORM AV REKLAM FÖR BODYSTORE.

Jag har inte köpt färdiga hudcremer på flera år. Ändå är min hud slätare och mjukare än någonsin, trots att jag har passerat 40, burit och fött fyra barn, stressar mer än hälsosamt och sover alldeles för lite. Hur kommer det sig? Jo, jag kontrollerar innehållet i mina egna hudvårdsprodukter genom att göra dem själv. På det viset kan jag undvika otrevliga kemikalier och annat innehåll som jag varken kan uttala eller förstå poängen med. Och som på många sätt inte heller är bra för min hud. I det här inlägget delar jag med mig av receptet på min hudolja som innehåller naturens eget skönhetsmineral svavel, eller MSM som är produktnamnet det säljs under.

MSMHudvård utan kemikalier

När jag började min resa mot en skräpminimerad och kemikaliefri livsstil för fyra år sedan, var utfasning av kemiskt innehåll i familjens badrumsprodukter det första jag fokuserade på. Det var även just hygienprodukter som jag började blanda ihop själv.

Att ta bort en hel arsenal av kemikaliefyllda hudkrämer och ersätta dem med giftfria hudoljor visade sig vara ett lyckokast, både för min hud, min plånbok och för miljön.

Ingredienserna i min hemmagjorda hudolja är också rena och passar mig som har lätt att drabbas av akne, torra fläckar och eksem.

Fyra år in i mitt kemikaliefria experiment (fast det kan nog inte kallas för experiment längre utan snarare som en inkorporerad del i min vanliga livsstil) har jag testat mig igenom ett antal olika kombinationer av naturliga ingredienser. Min hudolja med tillsatt MSM (svavel) är dock en av favoriterna.

Vad är MSM?

MSM gör huden mjukare, slätare, mer fuktmättad och elastisk. MSM används företrädesvis som ett kosttillskott men har en mjukgörande, djupgående effekt när det appliceras direkt på huden. Ämnet har den unika egenskapen att penetrera inte bara det yttersta hudlagret utan även på djupet, varför det ger en bättre, mer återfuktande och utslätande effekt över tid. Av den här anledningen är MSM en ingrediens att leta efter om du har väldigt torr eller åldrad hud som förlorat elasticitet.

msm

MSM har också en antiinflammatorisk och hudreparerande effekt, vilket är bra för inflammerade hudåkommor så som eksem, akne och psoriasis. Det hjälper även till för att dämpa akne-ärr och snabbar på läkeprocessen i befintliga utbrott.

MSM bidrar till att göra hudcellerna mer genomsläppliga, och därför mer absorberande och mottagliga för att ta upp näring och fukt bättre. Det innebär också att cellen mer fullständigt kan lämna ifrån sig de slaggprodukter som uppstår vid själva cellförbränningen.

När MSM är en ingrediens i din ansiktsolja kan det därför hjälpa de andra ingredienserna att få tillträde till hudcellerna för att återfukta dem mer effektivt. 

Ekologiska och rena ingredienser

MSMDe ingredienser jag använder mig av är i huvudsakligen ekologiska och innehåller på så sätt inga kemikalier. I och med att jag har full koll på innehållet kan jag välja och finjustera produkter som inte irriterar, inte täpper till porerna och som funkar med just min hud.

Just det sistnämnda är bra att ha i åtanke när du själv testar receptet. Är det något som inte passar dig är det bara att byta ut till exempel en olja mot en som du gillar bättre. Det finns inte så många rätt eller fel. Kosmetikfirmorna vill förstås få oss att tro annorlunda, men skönhetsprodukter är faktiskt inte rocket science.

Ytterligare ett plus med att göra sina egna produkter är att man bara gör så stora satser som man faktiskt gör av med på ett par dagar eller någon vecka. Det betyder att produkten man använder alltid är färsk, ren och inte behöver tillföras några konserveringsmedel.

I min hudolja använder jag företrädesvis jojobaolja som bas och bygger på med argan– och hampaolja. Läste någonstans att huden har lättare att tillgodogöra sig nyttan i en blandning av oljor än den har om den exponeras för enskilda oljor var och en för sig.

Utöver det tillsätter jag två eteriska oljor som båda har antibakteriella och läkande egenskaper. Frankincense och Tea tree kan visserligen vara lite skarpa i doften, men effekten på huden är outstanding. Vill du kan du ju göra en batch utan dessa kraftigt doftande oljor för tillfällen du vill lukta mer neutralt.

Svavel (MSM) är kronan på verket. Hur du gör för att pulvret ska blandas bra med oljan kan du läsa om här nedan.

Hur skräpminimerat är det?

Eftersom skräpminimering och en hållbar och plastbantad livsstil är central för mig, är jag förstås noga med hur de ingredienser jag blandar mina produkter med är förpackade. Jag köper oljor huvudsakligen på glasflaska, och MSM-pulvret är förpackat i en nedbrytningsbar papperspåse.

msm

Fördelen när jag gör mina egna produkter är att jag häller upp dem i en glasburk som jag återanvänder om och om igen. Inga plastburkar som hamnar i soppåsen eller i plaståtervinningen alltså utan istället skräpminimerat och klimatsmart.

Ekonomiska besparingar

MSMBilliga hudkrämer finns det gott om, men även billiga och mindre nogräknade ingredienser. När man köper färdiga krämer får man oftast vad man betalar för, men även dyrare krämer innehåller ämnen som man verkligen inte vill smörja på sin (eller någon annans) kropp om man bara hade förstått vad de konstiga beteckningarna egentligen stod för.

Jag läste en gång om en kvinnlig forskare som under tio år smorde sig med dyra produkter på ena halvan av kroppen och lämnade den andra halvan helt åt sitt eget öde. Resultatet? Ingen skillnad alls. Och då gjorde hon ändå en massa avancerade tester där hon mätte elasticitet och allt möjligt i huden på respektive sida av kroppen.

Min uppfattning är att de flesta krämer är likställt med att slänga pengar i sjön, men jag har självklart inte undersökt vartenda hudvårdsmärke. Det finns säkert märken som är jättebra också.

Vad jag vet dock är att när du blandar din egen kräm eller olja med ett fåtal pålitliga och rena ingredienser så får du en klimatsmart, kemikaliefri och trygg produkt. Du sparar också ganska mycket pengar på att kemikalie- och skräpbanta ditt badrumsskåp.

Läs också: 8 tungt vägande skäl för att byta till återanvändningsbara mensskydd

Så här gör du din egen hudolja med MSM

  • Mortla 2 delar MSM till ett fint pulver.
  • Lös upp pulvret i 9 delar olja, till exempel i en blandning av jojoba, argan och hampa. Värm oljan försiktigt i mikron eller på spisen så blandar den sig enklare med pulvret. Låt svalna ungefär tills oljan håller kroppstemperatur.
  • Tillsätt 3 droppar vardera av Tea tree-olja och Frankincense för varje 9 delar olja. Är supereffektivt på hudåkommor som acne och psoriasis. Uteslut till exempel Tea Tree om du eller din omgivning inte står ut med lukten.
  • Häll upp på glasflaska eller i en liten skål. Kan förvaras i rumstemperatur när du förbrukar den inom någon månad.

Här hittar du mina hudvårdsfavoriter

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.