Vet du vad en tampong innehåller? Lite lim, blekmedel, klorin, lotion och parfym. Något du knappast vill ha närmast dina intima delar eller mot kroppens mest högabsorberande slemhinnor, eller hur? Men lugn, det finns ett hälsosamt alternativ. Det stavas menskopp och det är framtiden.

Slipp tänka på mens

På svenska låter menskopp rätt äckligt, men jag kan försäkra dig att det är allt annat än det. En menskopp är en liten behållare i medicinskt silikon, som du använder istället för tampong.

lunette-menskopp-klar-storlek-2Sedan jag började använda menskopp för ett par år sedan känner jag mig aldrig mer begränsad av min mens. Jag behöver liksom inte tänka på mens längre.

Skumma igenom listan nedan så får du alla fördelar med menskopp uppradade på en gång.Vill du därefter gå vidare och köpa din egen menskopp så kan du köpa Lunette menskopp fraktfritt här.

Alla fördelar med en menskopp

  1. Första fördelen med menskoppen är att du bara behöver tömma den två gånger per dygn (morgon och kväll) när du har en normal blödning, och kanske någon gång extra de dagar du blöder lite mer kraftigt.
  2. En menskopp kan samla upp tre gånger så mycket vätska som en stor tampong.
  3. Eftersom silikon är ett ultra-hygieniskt och antibakteriellt material löper du med en menskopp heller ingen risk att drabbas av TSS (Toxic Shock Symdrome), vilket kan hända när du använder tampong.
  4. Mer än en fjärdedel av de vätskor som absorberas av tamponger är naturliga och nödvändiga sekret.Menskoppen däremot samlar bara upp och förhindrar på så sätt torrhet och irritation, samtidigt som den naturliga PH-balansen bevaras.
  5. Eftersom blodet samlas upp i koppen inuti din kropp luktar det ingenting.
  6. Det är heller inga problem att simma eller sporta eller duscha offentligt med en menskopp. Du kommer inte ens att märka den.
  7. Du kan till och med använda menskoppen redan när du väntar din mens men innan den har startat, för att slippa vara oförberedd. Det är inte på något sätt ohälsosamt för kroppen.
  8. Nästan det bästa med en menskopp är att den kan återanvändas. Livslängden på en menskopp är 10 år, och priset ligger mellan 200 och 300 kronor beroende på märke. Du sparar alltså både stora summor pengar och är samtidigt snäll mot miljön.
  9. Samtidigt minimerar du ditt avfall. #ZeroWaste mens helt enkelt! Vill du veta hur 10 års förbrukning av tamponger ser ut? Klicka här!

Men hur sitter den fast då?

menskopp 1175x400Menskoppen är ganska enkel att sätta in. Eftersom den är mjuk viker du bara ihop den till ett litet rör och då är den inte större än en vanlig tampong. Du för in den som en tampong och på plats fäller den liksom ut sig och fäster med hjälp av ett vakuum som bildas. Du kan behöva skruva på den lite för att den ska sitta bekvämt, men det är inte svårt. Väl på plats känns den inte alls. Ibland kan behöva korta av det lilla skaftet något, och det kan du göra med en vanlig sax. Koppen kan inte åka upp eller försvinna in i kroppen, så det behöver du inte heller vara orolig för.

Best-Menstrual-Cup-FeaturedVilken storlek ska jag ta?

En menskopp finns i två olika storlekare. Generellt kan man säga att du ska ta den mindre storleken om du inte har fött barn och har normal mens. Den större storleken passar för dig som har fått barn eller som blöder kraftigt.

Skärmavbild 2016-08-22 kl. 10.14.13
Hejdå sopberget!
#ZeroWaste mens

Photo credit: Organicup.com

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.