I slutet av månaden när plånboken ofta är som tunnast, kan det kännas omotiverat eller rent av omöjligt att tänka på miljön samtidigt som man jagar extrapriser för att överleva tills nästa löning. Under vissa perioder i livet, till exempel om man studerar, är föräldraledig, sjukskriven eller arbetslös och varken har tid eller pengar, kan det också kännas svårt att agera som en medveten konsument.
Men en avfallsminimerad, miljövänlig livsstil behöver inte alls vara dyr. Kanske tvärtom vad många tror så går klimatsmart leverne, en god hälsa och besparingar hand i hand. Om man gör det på rätt sätt vill säga.
I den här bloggposten ger jag dig mina mest plånboksvänliga tips för en klimatsmart livsstil. Häng på!
1. Odla grönsaker från överblivet rens
Att odla mat är som att trycka sina egna pengar. Och det bästa är att det faktiskt är fullt möjligt att äta upp merparten av till exempel ett salladshuvud, en purjolök eller ett knippe selleristjälkar och sedan plantera om grönsakens rotsystem och få den att växa på nytt. Kolla in videon som visar hur det går till att odla nya växter från rens.
Här ser du hur två bitar purjolök står och bygger upp sina rotsystem i en glasburk med vatten i mitt köksfönster.
Om några dagar kan jag sätta ner dem i en kruka med jord och vänta på att få mer purjolök utan att behöva gå till affären och öppna plånboken igen. Du ser att den mindre löken, som har stått i vatten några dagar längre än den stora, redan har börjat att växa.
2. Byt papper mot tyg
Förbrukar du mycket engångsprodukter? Blöjor, baby wipes, näsdukar, servetter, hushållspapper, sminkborttagningsrondeller, sanitetsprodukter, toapapper…
Allt detta kostar pengar och miljö, men det behöver inte vara så. Byt ut ditt papper mot tyg så slipper du tära på både egna och jordens resurser.
Tygblöjor är enklare än vad man tror att hantera, bebisen mår bättre av att tvättas med en tvättlapp och vatten än impregneras med parfymerade och kemikalieindränkta wipes. Och själv blir du snabbare frisk om du snyter dig i en riktig näsduk av tyg när du är förkyld.
Pappersservetter vid måltiderna kan med fördel ersättas av tygservetter medan hushållspapper blir överflödigt om du istället lägger fram en bunt små tvättlappar i frotté eller river en hög trasor av till exempel utslitna lakan. Samma gamla lakan eller en utsliten t-shirt kan också klippas i mindre bitar och användas till sminkborttagning.
Istället för engångsbindor kan du använda tygbindor. Precis som med tygblöjor så är bindor i tyg mer praktiskt och funktionellt än vad man kan tro. Särskilt om du kombinerar dem med en menskopp och ett par menstrosor. Du har dessutom alltid mensskydd hemma eftersom du tvättar upp tygbindorna efter varje menscykel, och du slipper att ha kemiska ämnen och plast som finns i engångsbindorna nära känsliga slemhinnor.
Många kvinnor som gått över till återanvändbara mensskydd rapporterar en lindrigare och mer smärtfri menstruation än tidigare. Dessutom blir det mycket billigare i längden. Klicka här för att läsa inlägget om hur mycket jag sparar på återanvändningsbara mensskydd varje år.
Sist men inte minst: toapapper! Det finns de som använder toalettpapper i tyg som de sedan tvättar upp och använder på nytt. Och det finns de som inte använder papper alls utan istället har bidé och en handduk för ändamålet. Du kan läsa mer om de olika alternativen till toapapper här: Det ofrånkomliga toapappersvalet som varje avfallsminimalist förr eller senare måste ta ställning till.
Själv är jag inte Zero Waste-nörd på toapappersnivå ännu, men efter ett år med tygblöjor och tygwipes är jag så van vid att tvätta upp kiss- och bajs att jag faktiskt skulle kunna tänka mig att använda toalettpapper i tyg för nummer 1. Jag tänker att om man sköljer upp tygtoapappret direkt efter användning så skulle det kunna funka. Men jag vågar nog ändå inte riktigt lita på att övriga familjen skulle klara av att hålla en rimlig hygiennivå, så det är för närvarande inte så troligt att vi kommer införa toapapper i tyg som standard hos oss.
Men egentligen har jag ingen åsikt om du så använder vitmossa eller din ärkefiendes gamla strumpor när du varit på toa. Det är helt ditt fria val. Gör du något bra för miljön så applåderar jag det!
Toapapper är för övrigt något som alla undrar över men få vågar fråga om. I den här intervjun i P5 Sthlm fördjupar jag och programledaren Hanna Bolin oss ytterligare i ämnet.
4. Frys in ALLA rester
Och då menar jag alla, även en halv korvstump eller en tredjedels deciliter majs. Jag har glasburkar i frysen där jag slänger ner just små mängder överbliven mat. Kött i en, grönsaker i en annan. När burkarna börjar fyllas är det bara att ta fram och göra en pyttipanna eller omelett av innehållet.
Torrt bröd skär jag i fyrkanter och rostar till krutonger i ugnen. Sedan fryser jag in dem på en bricka och lägger slutligen i en glasburk i frysen. Genom att frysa in krutongerna styckevis kan jag sedan ta fram just så mycket som jag behöver till min Ceasarsallad eller soppa.
Noll matsvinn! Det bästa antalet.
5. Köp mat efter säsong och byt ur köttet
Kål, potatis, sötpotatis, rotfrukter, lök. Rotfrukter är ofta billiga. Perfekt för att tillaga en näringsrik och mättande Buddah Bowl till exempel. Dessutom helt vegetarisk men ändå fylld med proteiner.
Byt ut det dyra köttet mot bönor, linser och annat grönt. Både din plånbok, vår miljö och din kropp blir glad.
6. Gör kap på Tradera och Blocket.
Efter jul vill alla bli av med ovälkomna julklappar. Blocket och Tradera är därför en guldgruva i januari: utbudet är stort och priserna blir därför för det mesta inte så höga. Men fynd på nätet kan du göra under hela året. Second hand-marknaden är en aldrig sinande källa så länge som merparten av mänskligheten konsumerar som de gör. Och är det någon gång som du får mycket för dina pengar så är det när du shoppar second hand.
https://www.instagram.com/p/BOVO6m_DCJK/?tagged=blocket
7. Gör din egen jord
I februari-mars är det dags att plantera om krukväxterna. Till sommaren gör du kanske i ordning trädgårdslandet eller fixar med balkongodlingen. Till detta kan du sätta igång din egen jordfabrik och tillverka supernäringsrik planteringsjord.
Allt du behöver är att samla dina matrester i en bokashi-hink, en slags inomhuskompost som låter resterna fermentera lufttätt.
Efter två veckor i hinken blandar du innehållet med lika mycket jord och låter stå i ytterligare 14 dagar. Därefter ska resterna ha förvandlats till fin kompost.
8. Ät mig först-korg i kylen
Här kommer ett enkelt knep för att drastiskt minska matsvinnet.
Det är lätt att glömma bort vad man har stoppat in i kylskåpet och sedan hitta gammal mat ett halvår senare bakom en ketchupflaska eller någon konservburk.
För att undvika att det händer är tipset att du har en korg eller en hylla i kylskåpet där du ställer livsmedel med kort bäst-före-datum. Ta sedan för vana att titta bland ät-mig-först-maten när det är dags att måltidsplanera. Sparar pengar och minskar risken för att du blir tvungen att slänga gammal mat.
9. Åk kommunalt, ställ bilen
Samåkning sparar miljön och förmodligen även pengar åt dig. En bilfri månad, någon? Miljömedvetna Charles och Camilla verkar i alla fall haka på.
10. Kör diskmaskinen under Happy Hours
Vissa elleverantörer ger faktiskt rabatt på elpriset under sena kvällar och nätter och även under sommarhalvåret. Mest lönsamt ska det vara för villaägare som förbrukar över 10 000 kWh per år, men kolla med ditt elbolag vad som gäller och hur ett Happy Hour-avtal skulle påverka dig. De flesta moderna tvätt- och diskmaskiner är programmerbara, så att ställa in dem att gå igång under lågpristimmarna är i så fall en ganska enkel match.
Se också till att stänga av elprylarna när du inte använder dem. Och då menar jag verkligen stänga av. UNPLUG alltså! Standby-lägen och laddare som sitter kvar i eluttagen drar ström. Ett enkelt tips är att sätta tv och laddkablar i en sådan där skarvkontakt som har avstängningsknapp på ovansidan. Då behöver du bara stänga av kontaktdosan när du kopplar ner.
Blev det kallt hemma? Skaffa dig gratisvärme genom att låta ugnsluckan stå öppen efter att du har använt men stängt av ugnen. Då tar du tillvara på eftervärmen.
Och sist men inte minst: släck lampan när du går ur rummet. Eller sätt en timer i eluttaget.
11. Förenkla dina rengöringsmedel
Såpa, vinäger, bikarbonat. Du behöver inte så mycket mer och allt går att köpa i mataffären. Jag åkte ut till stormarknaden och hittade vinäger och bikarbonat i storpack. Ekonomiskt både vad det gäller pengar och mängden förpackningsmaterial.
Att spreja vinäger i badkar och handfat löser upp fett och smuts mer effektivt än det mest hårdmarknadsförda kemikalierengöringsmedlet du hört talas om. Toaletten rengör du på samma sätt, plus att du slänger i en skopa bikarbonat. (Kom bara ihåg att ropa in ungarna innan så du kan ge dem deras livs roligast kemilektion samtidigt. Det kokar och fräser och plötsligt har du tillverkat en liten vulkan i toaskålen. Bonusen blir att din cred som förälder skjuter i höjden).
12. Håll dig borta från rean
Du kan aldrig spara pengar på rean, bara göra av med dem. Och dessutom behöver varken världen eller du mer överflöd. Varför inte låta butikernas reaperioder bli dina reminders som talar om att det är dags att rensa ur förråden istället för att addera mer? Lämna till välgörenhet eller spara undan godbitarna och sälj dem på Blocket, Sellpy eller Tradera.
Behöver du ändå någon grej, trots att du har köpstopp? Börja bartra. Det finns en mängd lokala bytesgrupper på Facebook där du kan låna eller byta till dig det du vill ha. Och ja, det funkar. Nyligen bytte jag till exempel till mig två par vinterkängor och ett par höstskor till barnen mot två paket överblivna (plast)blöjor.
Det finns många människor som aktivt praktiserar en cirkulär ekonomi och som räddar världen litegrann med saker som de redan har i sina lådor och skåp. Kolla till exempel in instagrambilden från @jessicaosv ovan.
Vill du ha fler klimatsmarta budgettips?
Kolla in vad kollegorna i bloggkollektivet The Sustainable Society har skrivit om saken:
Tack för viktigt, välskrivet och inspirerande inlägg!