Den här artikeln handlar inte om att du ska leka MacGyver och tillverka en maskin av en gammal micro och några grenkontakter för att därefter kunna laga hålet i ozonskiktet. Jag lovar dig att du inte behöver bygga någonting. Men däremot kan du, genom att sätta dina ägodelar i rotation, göra stor skillnad för klimatet på jorden.

Hur då? undrar du kanske nu.

Jo, du vet alla de där sakerna som du aldrig eller extremt sällan använder, utan som egentligen bara fungerar som hyllvärmare och garderobsförstoppare. Sakerna som hindrar dig från att hitta vad du egentligen letar efter. Det där som är överflödet i ditt liv, eftersom du inte behöver dem på regelbunden basis. Det onödiga köpet, redskapet som bara kan användas för en enda sak (och där ett redskap som går att använda för flera ändamål egentligen funkar lika bra eller till och med bättre), sådant du har dubbelt eller trippelt eller kvadrupelt av, hobbygrejer som du använde för länge sedan men inte längre. Allt det där som du verkligen inte blir gladare av att äga. Det kan du använda till att rädda världen med istället. På köpet blir det också lättare att stänga garderobsdörrarna.

Jag ska förklara vad jag menar.

Den cirkulära ekonomin utanför företagens produktionsled

5434023820_4ef9b7751e_o.jpg

För att förstå min tanke, måste du känna till idén om en cirkulär ekonomi. I en cirkulär ekonomi kan man säga att företagen har ett ansvar för sina varor under hela produktcykeln: från produktion till reparation och återvinning samt återanvändning. Det innebär att varor och material hålls i cirkulation istället för att hamna på soptippen. I princip ska det inte finnas något avfall alls i en cirkulär ekonomi. (Om du vill läsa mer om det så har jag tidigare postat En framtid utan avfall är räddningen för vår planet. Gör dig redo för den cirkulära ekonomin!)

Termen cirkulär ekonomi används i huvudsak för att beskriva företagens roll och ansvar i en ny typ av produktcirkel. Men jag tänker att jag som konsument också har ett ansvar för min konsumtion, och att se till att det jag köper inte hamnar på soptippen utan hålls i cirkulation så länge och så frekvent som det bara går.

Konsumentens ansvar i den cirkulära ekonomin

Vad jag menar med konsumentens ansvar är följande:

För att främja en cirkulär ekonomi måste även jag som konsument ta ansvar för att grejen jag har köpt eller hyrt verkligen används, antingen genom att jag lånar ut den till andra under tiden jag äger den, eller att jag lämnar den vidare om det visar sig att jag inte har nytta av den.

På en individnivå handlar det om att inte kasta återbruknings- eller återvinningsbara grejer i soporna eller låta saker jag inte använder ligga och damma i en garderob, utan istället sätta dem i cirkulation genom att låna ut, donera eller sälja dem vidare.

De saker som inte längre fungerar måste jag också ansvara för att återvinna på bästa möjliga sätt.

Allt överflöd måste sättas i cirkulation

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är konsumentens roll som jag har tänkt särskilt mycket på under den senaste tiden. Vi har jobbat aktivt med att rensa ut ALLT överflöd från vårt hem och har säkert reducerat hälften av sakerna i köket, i de vuxnas garderober, bland hemtextilierna och bland alla bra-att-ha-grejor som svämmar över i klädkammare och skåp.

Vad jag har kommit fram till är att om jag på allvar ska kunna bidra till den cirkulära ekonomin och därmed en bättre värld, så räcker det inte med att då och då avyttra någon enstaka överflödig pryl genom att skänka till Myrorna eller sälja på Blocket. För att verkligen kunna göra en insats så måste jag sätta ALLA saker som jag inte använder regelbundet i cirkulation.

Nykonsumtion bidrar till miljöförstöring

29808426782_604bced3f2_o

Det låter kanske extremt, men jag tänker så här:

Så länge det finns efterfrågan för någon typ av produkt så finns det också en andrahandsmarknad. Och för varje hyllvärmare jag har hemma så hämmar jag tillgången på just den varan på andrahandsmarknaden.

Det innebär att en person som skulle vilja köpa min befintliga pryl second hand istället får gå och köpa en ny om jag håller inne med prylen trots att jag inte nyttjar den.

Och vad händer då, när en nytillverkad vara lämnar butiken? Jo: ping! säger det och så skickas en signal till tillverkaren om att det finns en ökad efterfrågan på just den saken och att producenten borde tillverka mer för att stilla suget på marknaden. Blixtsnabbt sätts en tillverkningsprocess igång som bidrar till att utarma jordens resurser och ökar på växthuseffekten.

Inte bra.

Din skyldighet att mata andrahandsmarknaden

För mig personligen betyder den här insikten att jag mer eller mindre har en skyldighet att sätta de saker jag inte använder i cirkulation genom att mata andrahandsmarknaden med dem. På så vis dämpar jag behovet av den nyproduktion som tär på jordens resurser.

Om jag istället hamstrar grejer som jag nästan aldrig använder, så begår jag en passiv handling som leder till global uppvärmning, miljöförstörande utsläpp och en allt tidigarelagd Overshoot Day. Och det vill jag inte ha på mitt samvete, än mindre bidra till.

Tänk återvinning redan vid köpet

3602271674_5ba9d828d0_o

Egentligen handlar konsumentens roll i den cirkulära ekonomin om att när en konsumerar så måste en också ta ansvar för avyttringen av varan. Att slänga något rakt av i soporna får väldigt sällan vara ens ett alternativ.

Det är ett helt nytt sätt att tänka på för de flesta, men ett mer hälsosamt sätt att tackla konsumtion på, både för miljön och för ens egen skull.

Om du uppmanar dig själv att tänka på återvinning redan vid köpet kanske du också hejdar dig innan du köper TrashPacks i ftalat-späckad mjukplast till din unge i julklapp (been there done that!), undviker att samla på snöglober från alla platser du reser till (ehm, har haft en sådan kollektion) eller tackar ja till att få en elektronisk väderstation gratis när du prenumererar på en tidning (Varför?! Jag ville ju inte ens ha den!).

En ny klimatsmart världsordning behöver din medverkan

Om jag fick önska en sak av dig som läser det här så är det att sprida tanken om en cirkulär ekonomi till andra i din omgivning. Är vi många människor som agerar i enlighet med den cirkulära ekonomins principer, har vi tillsammans möjlighet att utöva påtryckningar på de stora företagen för att ytterligare driva på utvecklingen.

Jag har redan tagit mitt första steg mot en ny klimatsmart världsordning. Gör det du med!


Photo credit: Matus Kalisky Blenheimforge custom bunka joins the club via photopin (license), Your Secret Admiral Show Globes via photopin (license), g23armstrong 10th February 2011 via photopin (license), bMi2fotografx fernblow via photopin (license), clogette Bristol Balloon Fiesta via photopin (license), eatmorechips Waitrose Cookery School via photopin (license)