Att kemtvätta sin livsstil görs inte i en handvändning. Under de gångna åren har jag plastbantat och giftminimerat stora delar av hemmet, men inte fokuserat särskilt mycket på maten. Men nu är det dags! Mitt nyårslöfte är att börja lära mig laga hälsosam mat, ett recept i taget. Först ut är en Buddah Bowl med sötpotatis och rostade kikärtor.

Pricken över i:et är att rätten går att tillaga avfallsminimerat, utan spill eller onödiga förpackningar. Grönsaker och rotfrukter är relativt enkelt att köpa i lösvikt i Sverige och kikärtor finns att tillgå i kartong, vilket jämfört med plastförpackningar är att föredra eftersom det är ett komposterbart material. Bra mat för dig, familjen och naturen alltså.

Min matresa

Matlagning är inte min starka sida. Således har mat kommit längst ner på priolistan när jag under de gångna åren har kemtvättat mig genom familjens livsstil.

Inte för att jag inte tycker att mat är viktigt. Mat är medicin. Med rätt mat håller vi oss friska, pigga och smarta. Maten här hemma har nedprioriterats av två skäl. Det ena är att barnens pappa vill laga mat (med mycket kött) och dels för att jag tycker att det är svårt att laga mat. En kombo som slutar med att han bestämmer vad vi ska äta.

Men nu får det vara slut med det. Min kropp känner att den vill ha mer grönt, mer ekologiskt och mer vegetariskt. Så jag ska lära mig att laga mat. Bra mat utan kött och som inte tar för lång tid att få på bordet när fyra små magar skriker efter en sen hämtning från dagis och skola.

Varför kallas det Buddah Bowl?

När jag Pinterestade (alltid Pinterest!) på snabblagade, näringsrika recept snubblade jag över fenomenet Buddah Bowl. Det är skålar proppade med vegetariska godsaker. Jag hittade också en förklaring till varför det kallas just Budda Bowl. I Lifebutikens receptbank kan man läsa följande:

I matvärlden är nämligen en Buddha bowl så pass fullproppad att det bildas en rund ”Buddha-mage” på toppen av skålen. Det går ut på att fylla den med bara den alla bästa maten, den mat som ger din kropp bra bränsle och sunda vanor.
Buddha är en titel som betyder upplyst, och lite mer specifikt bör en Buddha bowl innehålla 1) fiberrika kolhydrater/gryn, 2) magert protein, 3) massor av grönsaker, 4) hälsosamt fett såsom nötter, frön och avokado och slutligen 5) dressing.
För en del innebär Buddha bowls även en helig matstund där maten äts med tacksamhet och innerlighet. Skålen är personlig och noga utvald. Den fungerar som en symbol för näringsrik mat och ska förmedla en positiv känsla. Ingredienserna läggs omsorgsfullt i skålen med medvetenhet och närvaro, som en del av en hälsosam och fin ritual.

Det låter väl härligt?!

Här kommer ett recept på den Buddah Bowl som är favoriten hemma just nu. Rätten är fylld med rostad sötpotatis, rödlök, broccoli, grönkål och kikärtor och toppas med en sötsyrlig tahini-sås (tahini är en slags sesampasta). En hälsosam vegetarisk rätt!

Receptet är  översatt till svenska och kommer ursprungligen från The Minimalist Baker, men jag har tweakat det något.

Buddah Bowl med tahinisås

Förberedelsetid 5 min
Tillagningstid 25 min
Total tid 30 min

Typ av kök: vegan, glutenfri
Räcker till: gott och väl fyra personer
Kostnad: under 15 kronor portionen

Ingredienser

GRÖNSAKER
2 msk oliv- eller kokosolja
1/2 röd lök, skuren i klyftor
1-2 stora sötpotatisar, skurna i medelstora bitar
1/4 kilo broccoli-buketter (ta bort stammarna och dela i lagom stora bitar)
2 stora nävar grönkål (ta bort de grövsta stammarna)
1/4 msk av varje salt + peppar

KIKÄRTOR
425 g kikärtor, blötlagda, sköljda och torkade
1 tsk kummin
3/4 msk chilipulver
3/4 msk vitlökspulver
1/4 msk av varje salt + peppar
1/2 msk oregano (valfritt)
1/4 msk gurkmeja (valfritt)

TAHINISÅS
56 g tahini
1 tsk lönnsirap
1/2 pressad citron
2-6 msk varmt vatten för att tunna ut såsen

Gör så här

Grönsaker
Förvärm ugnen till 205 grader och lägg upp sötpotatis och rödlök på en plåt. Sprinkla olivolja eller smält kokosolja över (ganska mycket). Ställ in plåten i ugnen i 10 minuter.

Ta ut plåten och vänd runt potatis och lök med en stekspade. Lägg på broccolin och sprinkla även den med olja och salta och peppra lätt. Ställ in plåten i ugnen igen och låt stå inne i 8-10 minuter.

Ta ut plåten, vänd runt grönsakerna och lägg på kålen. Häll på mer olja och addera lite mer salt och peppar. Låt stå i ugnen 4-5 minuter innan du tar ut plåten.

Kikärtor
Under tiden som grönsakerna rostas i ugnen gör du i ordning kikärtorna. Värm upp en stekpanna till mediumvärme, lägg kikärtorna i en skål och blanda med kryddorna.

När stekpannan är varm slänger du i de kryddade kikärtorna och rostar dem genom att röra runt i pannan hela tiden. Ungefär 10 minuter under omrörning i pannan är lagom. När kikärtorna är klara tar du bort pannan från värmen och ställer dem åt sidan.

Sås
Gör i ordning såsen genom att blanda tahini, lönnsirap och citronjuice i en skål. Vispa ihop ingredienserna och häll på varmt vatten tills såsen är lagom rinnig.

Tips: Såsen kan du med fördel blanda ihop kvällen innan och värma på vid servering.

Servering

Servera rätten i portionsskålar, toppa med kikärtor och sås.

Bon appétit! Idag äter du med gott samvete.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.