DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER REKLAMLÄNKAR FÖR PRODUKTER SOM DU KAN KÖPA HOS JORDKLOK.
Det där med hållbara julklappar kan vara ett gissel om man vill leva klimatsmart. Å ena sidan behöver vi ändra vårt konsumtionsmönster för att jorden ska ha en chans att överleva. All nykonsumtion tär på jordens resurser och står för en stor del av vårt klimatavtryck när man tänker på hur varor materialutvinns, produceras, förpackas, transporteras och kastas bort. Å andra sidan kräver sociala konventioner ofta någon form av julklappsutbyte.
Vad väger tyngst?
I teorin: jordens överlevnad såklart. Men i praktiken så är man inte mer än en människa som gärna vill (eller inte vågar annat än) att vara svärmor, mamma eller bästisen till lags. Det betyder många gånger att man måste kompromissa med sin konsumtionsovilja och införskaffa ett antal av mottagaren acceptabla julgåvor.
Alternativ till nykonsumtion
Jag förespråkar alltid second hand som ett första alternativ när det kommer till att hitta unika och hållbara julklappar eller presenter. Mina barn får nästan bara begagnade saker i julklapp. För dem spelar det ingen roll om leksakerna är lekta med tidigare eller om kläderna är tvättade några gånger. Ingen av dem har någonsin uttryckt att begagnade grejer skulle vara ett problem.
Ibland kan det förstås kännas lite osäkert att ge bort begagnade julklappar till människor som man misstänker kommer rynka på näsan åt att du inte köpt dem något nyproducerat. För dem är en upplevelsepresent eller något ätbart en riktigt bra och klimatsmart julklappsidé; till exempel biocheckar, en spa-behandling eller en korg med ost, kex och vin.
Digitala julklappar är något annat som funkar fint om man vill hålla nere nykonsumtionen. En digital tidningsprenumeration, en e-bok eller en app inom mottagarens intresseområde kan vara trevligt och kräver varken materialutvinning eller långa transporter.
Hållbara julklappar trots nykonsumtion
Men vill du ändå, eller förväntas köpa något nytt, har jag en grym idé för att ändå ge bort hållbara julklappar: sätt ihop ett Zero Waste-kit med innehåll efter specifika behov! Mottagaren får en genomtänkt julklapp som också hjälper hen att leva klimatsmart och skräpfritt i vardagen! Här nedan har jag satt ihop några moodboards som förhoppningsvis kan bistå dig med idéer till vad olika kit kan innehålla.
För en skräpfri vardagsshopping
Hjälp mottagaren av den här julklappen att minska sitt skräpavtryck när hen går och handlar. Återbrukbara påsar och burkar av olika slag blir ett fint shopping-kit för någon som ska starta ett förpackningsminimerat liv.
Klimatsmart tandborstning
En gigantisk plastindustri som vi kanske inte funderar så mycket på är tandborstindustrin. Den är allt annat än zero waste. Alla plasttandborstar som tillverkas, packas in i plastförpackningar och skickas kors och tvärs över jorden för att nå nästan alla länder och kulturer, ackumuleras med blixtens hastighet till ett gigantiskt plastavfallsberg. Hjälp till att minska det genom att ge bort ett kit för plastfri munvård i julklapp!⠀
Plastfri mens
Traditionella mensskydd har en enorm negativ påverkan på både människa och miljö, och genom att byta dem mot moderna återbrukbara mensskydd kan du göra stor skillnad för klimatet. Ge bort ett julklapps-kit för plastfri mens!
Läs mer: 8 tungt vägande skäl för att byta till återanvändningsbara mensskydd
Äta ute utan engångsprodukter
Att hämta take away eller äta medhavd mat kan lätt förvandlas till ett riktigt plasteldorado om man inte har återbrukbara grejer med sig. Ge bort klimatsmarta saker i ett ett äta/dricka-kit. Bye bye plastflaskor, plastfilm och plastsugrör!
Diska miljövänligt
Uppmuntra klimatsmart rengöring genom att ge bort ett hushållskit bestående av återbrukbara och komposterbara redskap samt miljövänligt diskmedel i en flaska som består av 70 procent mindre plast än normala diskmedelsförpackningar.
Hållbar rakning
Hjälp någon att både spara pengar och miljö genom att ge bort ett hållbart rak-kit. Säkerhetsrakhyveln håller i en evighet till skillnad från engångshyvlarna i plast, raktvålen sparar in vatten och därmed transportutrymme (fler tvålar än raklödderflaskor får plats i varje lastbil) och glasflaskor kan återvinnas i en evighet till skillnad från plast.
Läs också: Vattnet i dina skönhetsprodukter påverkar både dig och miljön negativt. Välj vattensnåla alternativ.
Fler hållbara julklappar och jultips hittar du här:
Planera för en CO2-snål jul. Så minskar du julens klimatavtryck.
Klimatsmarta julklappshjälpen – the Zero Waste Edition
3 tips för en klimatsmart julhelg
Klimatsmarta julklappar: 9 böcker om hållbar livsstil
Plastgran vs. riktig gran. Vad som är en klimatsmart julgran kommer att förvåna dig.
3 otippade sätt att återvinna din julgran på. Samtidigt som du gör nytta för klimatet.
Inspirerande inlägg! Jag håller precis på att fundera över vad jag skulle vilja med julen. Jag tänker att det vi egentligen vill värna om är varandra. Tänk att få ett handskrivet brev från sin syster eller bror? Eller att man bokar en tid tillsammans för att göra något ihop? Jag har alltid tyckt om att få klappar, men vill i år dra ner på det. Mitt barn får också begagnat, och förra årets klappar leker han med fortfarande.
Hej. Jag är inte så insatt och du har hållet på med det här länge så du kanske har ett bra svar eller bra källa till fakta. Digitala tjänster som du nämner i inlägget rekommenderas ofta i Zero waste och minimalist-kretsar. Det för att minska nyproduktion och transporter, precis som du skriver. Men hur miljövänliga är egentligen digitala tjänster? Krävs det inte stora servrar som drar mycket energi för att driva tex Netflix och Spotify? Förutom den energin som krävs hemma av läsplattan eller datorn. Och hur är den energiförbrukningen jämfört med tillverkning, transport och el från dvd-spelare och cd-spelare hemma?
Och när det gäller böcker och tidningar. De kräver ju samma energi vid tillverkning och transport men ingen alls när jag väl har dem och läser. Till skillnad från e-litteratur som drar el varje gång jag läser dem, åtminstone från läsplattan hemma. Vet du om någon har räknat på det här? Och hur många gånger en bok eller tidning behöver läsas för att dra lika mycket/lite energi som en e-variant?
Det finns så många variabler när det gäller vad som är det mest hållbara valet. För att lösa en del glömmer vi ofta bort andra.
Tack för en bra blogg!
Mvh Sara