Dags för julgran, men det är inte helt enkelt att avgöra vilken som är mest klimatsmart: plastgranen som håller i decennium eller en riktig gran som blir till avfall på några veckor?

Kemtvätten har därför tagit fram ett antal för- och nackdelar med båda alternativen och presenterar en slutsats. Häng med så får du veta.

Läs mer: 3 tips för en klimatsmart julhelg.

Klimatpåverkan och kemikalier

julgran transport

Plastgran
De flesta plastgranar tillverkas i Kina och transporteras långväga innan de når slutkunden, vilket så klart påverkar miljön negativt. Framställningen tär på jordens ändliga resurser och produktionen av plastprodukter släpper ut både koldioxid och andra gifter i naturen. Plastgranen kan också i värsta fall innehålla både pvc och ftalater, vilket är direkt skadligt för hälsan.

Riktig gran
Svenska granar som växer naturligt i skogen och inte behöver transporteras så långt är det bästa alternativet ut miljösynpunkt, menar Världsnaturfonden. En princip man kan tillämpa är att ju mer närvuxet desto bättre eftersom den stora miljöpåverkan ifrån granarna kommer från framförallt transporten. En riktig gran absorberar också Co2 och skapar syre medan den växer.

Vilken typ av gran du väljer spelar förstås en viss roll. Till exempel kungsgranar som säljs i Sverige är ofta importerade från Danmark vilket medför längre transporter än om du köper en vanlig svensk rödgran. Kungsgran och andra ädelgranar kräver också gödsel och bekämpningsmedel när de odlas.

Avfall och återvinning

julgran djurfoder

Plastgran
Med en plastgran blir det inget avfall förrän ägaren bestämmer sig för att granens saga är all. Skräpmängden kan då delas med det antal år som granen fått hänga med.

IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, tipsar om att plastgranen går att återvinna. Plastgranen har ofta en stomme av metall och ska därför läggas i metallfraktionen på återvinningsstationen. Fråga dock din kommun hur den ska sorteras eftersom det kan vara olika på olika ställen i landet.

Riktig gran
En julgran kan malas ner till flis och antingen bli till biobränsle eller kompostmaterial. Men för att det ska funka måste granen lämnas in på återvinningsstationen eller lämnas i ett grovsoprum. Att bara slänga ut granen på gatan som många gör, är inte bara nonchalant utan faktiskt olagligt och kan ge böter. Det är heller inte tillåtet att dumpa granen i skogen.

Mest barnvänlig

julgran barn

Plastgran
Små barn älskar pyntet och lamporna som sitter i en julgran. De kan inte låta bli att rycka och pilla på juldekorationerna. Ibland händer det därför att granen välter. Då är det praktiskt att ha plastgran. Man ställer den upp, inget vatten rinner ut och ingen mega-barrning uppstår. Kanske går någon kula sönder. Men det är i så fall bara det. Ett lyft uppåt och julen kan fortsätta igen, på en snittid under minuten. Praktiskt, trots allt, så länge som man undviker en gran som innehåller de direkt hälsovådliga plasterna.

Riktig gran
En julgran av klassisk rödgran är inte förtjust i barn. Den gillar inte när de rycker, knuffar och flyttar om julgranskulor. Då hämnas den genom att släppa alla barren från just den grenen på samma gång. Det spelar ingen roll om man så har följt morgonsoffornas tips till punkt och pricka om allt ifrån långsam värmeinvänjning, socker i vattnet eller tvärsnitt i stammen. Granhelvetet barrar som hämnd.

julgran

Så här väljer jag julgran

Hos mig har vi plastgran i jul, även fast jag avskyr det. Men anledningen till plastgransvalet är vi redan har en plastgran stående i källarförrådet. (Hur den kom i min ägo? It’s complicated). Utan den hade jag tvärvägrat plastgran. Men med den blir det mer klimatsmart att fortsätta använda den än att köpa en riktig gran. Tyvärr är det så.

Enligt Naturskyddsföreningen är nämligen den totala miljöpåverkan, när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning, störst med en plastgran. Har du dock redan en plastgran hemma är det bättre att fortsätta använda den eftersom den största skadan (tillverkningen och transporten) redan är skedd.

En plastgran behöver användas i runda slängar 10 år för att betala av sin miljöskuld. Kan man tänka sig att använda samma plastgran så länge, ja då kan det finnas en miljömässig poäng. Och det gör vi alltså just nu, även fast jag tycker att plast är skit.

Jag kontrollerade dock innehållet i vår plastgran som är tillverkad 2011 och ett försonande drag hos just den är att den består av PE- och PET-plast. PE anses som en av de ”bästa plasterna” som inte släpper ifrån sig kemikalier så länge den inte upphettas och som inte har några ”kända miljörisker” (hmm..). PET-plast bedöms också vara en ”ofarlig” plast, så länge inga farliga tillsatsämnen är tillsatta, vilket är ovanligt. Dock har vissa studier visat att produkter tillverkade av PET släpper ifrån sig plastkemikalier vid kontakt med livsmedel. Därför bör man inte använda PET i kombination med varma livsmedel, men så länge jag inte serverar julmaten i granen ska det alltså vara okej.

Läs mer: Klimatsmarta julklappar: 9 böcker om hållbar livsstil

julgran hemma

Kommer du ha julgran i år? Blir det i så fall en plastgran eller en riktig gran?


Källor: wwf, Naturskyddsföreningen, http://www.battrestadsdel.se

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.