Nyligen publicerade jag 3 tips för en klimatsmart julhelg som en del av november månads The Sustainable Society-tema. Inlägget tog upp alternativ julklappsinslagning, second hand-tänk under julgranen och energieffektiv julbelysning. Men det finns självklart fler saker man kan göra för att julen ska bli lite smartare, lite mindre skräpig och dra lite mindre el. CO2-snål helt enkelt. Häng med så ska jag ge några exempel på vad mer du kan göra för att minska ditt klimatavtryck, utan att göra avkall på julstämningen.

Så mycket klimatavtryck gör vi under juldagarna

I snitt förbrukar varje person 650 kg kilo extra koldioxidutsläpp under julafton, juldagen och annandagen, om man slår ut det på julklappar, resor, mat och belysning. Det är ungefär lika mycket som 20 dagar av normal konsumtion per person som förbrukas bara under några få juldagar, enligt The Independent. Något att ha i bakhuvudet inför julens fröjder.

I videon här nedan finns några bra saker att tänka på för en smartare jul, och i punktlistan som följer får du ytterligare några tips.

1. Samåk eller åk kollektivt till släkten i jul

CO2 minskning kollektivtrafik

Kör du bil 35 mil genererar du 25 kg Co2-utsläpp. Samma sträcka med tåg innebär en klimatpåverkan på 10 kg Co2 per person. Rätt stor skillnad, eller hur? I alla fall om ni inte fyller upp alla platser i bilen.

I Sverige har vi ganska väl utbyggd kollektivtrafik. Många operatörer som kör långdistanslinjer sätter in extra avgångar kring just jul. Fundera på om det inte skulle vara enklare att ta bussen eller tåget till julfirandet i år. Du slipper oroa dig för att din bil är rätt utrustad för okänt väglag eller att du ska behöva köra i snöstorm och mörker. Dessutom sparar du miljö, bensinpengar och kan ta dig en nubbe till sillen. Du kan också koppla av under resan och ladda batterierna inför den årliga dusten med släkten istället för att komma fram med gamnacke och spända vadmuskler. Gå in på respektive trafikoperatörs hemsida och planera din resa.

Samåkning är också ett klimatsmartare alternativ. Är ni flera som ska till samma ställe är det rätt onödigt att sätta sig i olika bilar. Att hämta upp nära och kära (och även kanske inte så kära) till det gemensamma julfirandet kan bli en kul tradition, som dessutom minskar era gemensamma CO2-utsläpp.

Läs också: Plastgran vs. riktig gran. Vad som är en klimatsmart julgran kommer att förvåna dig.

2. Minska ditt CO2-avtryck: dra ner på köttet

avtryck CO2

Kött = stora Co2-utsläpp. Det är vedertagen fakta vid det här laget. Och det traditionella julbordet är rätt kött-tungt. Fundera på hur mycket av skinkan, köttbullarna, prinskorven, syltan, medvursten och fläskkorven som du faktiskt äter och om något går att ersätta med en grönare rätt. Det kan vara svårt att övertyga äldre släktingar om vegetariska alternativ (jag når ingen vidare framgång där i alla fall), men om ni är övervägande yngre eller öppensinnade kring julbordet kanske det går att rucka något på traditionerna.

3. Ta vara på resterna

Det brukar bli mycket mat kvar efter julens excesser. Några dagar åkar resterna fram men sedan tenderar de att knuffas allt längre in i kylskåpet. Till slut återupptäcks de några veckor senare, oätliga och tvungna att kastas. Stoppa matsvinnet kring jul genom att frysa in eller äta upp. Ett tips är att ha en diverse-burk i frysen som kan fyllas på även med enstaka korvsnuttar eller andra mindre rester. När burken är full tar man fram och lagar pyttipanna. Hittar du ändå oätliga rester någon vecka in i januari, så är tipset att kompostera i bokashi-hinken du förstås önskade dig i julklapp.

4. Skicka julkort i mobilen

CO2 mobilenDet finns en mängd appar för både Android och iPhone som hjälper dig att skapa personliga digitala mobil-julkort att skicka till vänner och bekanta.

Ett enkelt sätt att snabbt skicka en personlig hälsning, snarare än det generiska tomtemotivet och förtryckta hälsningen undertecknad med ditt och familjens namn.

5. Öppna luckan digitalt

CO2 julkalender

Lucköppning gör moderna ungar numera på paddan. Till exempel på Naturhistoriska riksmuseets kampanjsajt Djurens jul finns en digital julkalender med rim och fakta om djur. Ett kul och skräpfritt alternativ till adventskalendern i papper. Dessutom är den garanterat tjuvkikssäkrad eftersom luckorna bara går att öppna på rätt datum.

6. Ge bort en upplevelse istället för en grej

CO2 upplevelse

Kanske behöver julen inte handla om materiella ting i år? En upplevelsepresent är något som kommer starkt bland julklappstipsen och som kan bli en gemensam aktivitet för familjen när julen är över. Att få något att se fram emot under året är roligare än en färdigpaketerad skjorta och slips eller ett duschkrämspaket. På Upplevelsepresent.se finns mycket att välja på, oavsett vem som är mottagare. Kolla in sidan när egna idéer tryter.

Kolla också in: 4 like ever – din guide till hållbara julklappar

7. Handla schyssta julklappar

CO2 schysst juls foto

Tänk alternativ till den kommersiella julhandeln i år. Huruvida man kan köpa julklappar second hand avhandlas här, men känns det ändå som att moster Agneta skulle ge dig en skeptisk blick om hon packade upp något som köpts utanför Ullared eller det stora köpcentret, så finns det klimatsmarta julklappsalternativ bortom second hand i handeln. Vad sägs om en korg med ekologiska och närproducerade godsaker eller något handgjort från den lokala julmarknaden? För dig som är ute i god tid anordnas julmarknaden Schysst jul på ABF-huset i Stockholm helgen 2-3 december. Julmarknaden är arrangerad av Svalorna Latinamerika, där alla deltagande organisationer säljer varor som är tillverkade med hänsyn till människor och miljö. Liknande initiativ brukar finnas runt om i landet. Kolla med ortens Waldorfskola eller hembygdsförening till exempel.

8. Källsortera avfallet

Visste du att en genomsnittsfamilj producerar cirka fem sopsäckar extra skräp under julhelgen? Skräp som på olika sätt påverkar klimatet negativt och bidrar till ett ökat CO2-avtryck. Därför är det extra viktigt att källsortera sitt avfall under julen, för att på så sätt neutralisera lite av det tyngre klimatavtrycket som man gör just då. Här kommer en snabbguide till hur du sorterar det vanligaste av julens avfall. (Med reservation för att källsortering ibland kan skilja sig åt mellan olika kommuner).

 • Julklappspapper – pappersförpackningar
 • Presentsnöre – räknas som restavfall och ska i den vanliga soppåsen
 • Tejp – restavfall i vanliga soppåsen
 • Klistrade juletiketter – restavfall i vanliga soppåsen
 • Aluminiumfolie – metallförpackningar
 • Chipspåsar – plastförpackningar
 • Kartonger och askar i papp – pappersförpackningar
 • Bag-in-box – pappersförpackningar
 • Äggkartong – pappersförpackningar
 • Plastemballage – plastförpackningar
 • Plastbeklädd förslutare med metalltråd i – metallförpackningar
 • Glödlampor, lågenergilampor och halogenlampor – elavfall, lämnas till återvinningscentral
 • Glasburkar och glasflaskor – färgat respektive ofärgat glas
 • PET-flaskor – med pant ska lämnas in till butik med pantsystem, utan pant ska sorteras som plastförpackning
 • Pappersdukar – restavfall i vanliga soppåsen
 • Pappersservetter – restavfall eller i den egna komposten
 • Hushållspapper – restavfall eller i den egna komposten
 • Värmeljus – behållaren ska sorteras som grovavfall och lämnas in på återvinningscentral. På grund av en ny tolkning av ett EU-direktiv räknas den inte längre som förpackning och får därför inte sorteras med metallförpackningar. Kolla med kommunen vad som gäller hos just dig. Stearinet är restavfall som ska i soppåsen.

Källa: https://www.srvatervinning.se, www.wwf.se

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.