Jultider är det perfekta tillfället för att uppmuntra familj och vänner till att testa klimatsmarta plast- och avfallsfria produkter som de förmodligen inte skulle köpa själva. 

Förra året köpte jag till exempel Klean Kanteen-flaskor, tygkassar och rostfria sugrör till mina sportiga kusinbarn och en second hand-ljusstake i nysilver till en god vän. Det kändes personligt och bra, men sedan tröt de klimatsmarta idéerna till övriga på julklappslistan.

För att göra det lite enklare i år, både för egen del och för dig som läser, har jag därför satt ihop en julklappshjälp – the Zero Waste Edition – för att på ett och samma ställe samla inspiration till klimatsmarta, plast- och/eller förpackningsfria klappar.

Ge bort plastfri shopping

En ny EU-förordning som började gälla den 1 juni i år tvingade handeln att ta till krafttag mot engångsplast genom att belägga kedjor med krav på att informera om hur plastbärkassar påverkar miljön, vilka fördelar som finns med en minskad förbrukning av plast och vilka åtgärder som kan vidtas. Naturvårdsverkets mål är att minska förbrukningen till max 40 kassar per person och år 2025. I Sverige innebär det i dagsläget en total förbrukning av nästan två miljarder plastpåsar som på åtta år ska minskas med 80 procent. Min högst ovetenskapliga spaning säger mig att det går ganska bra. Mer ofta än sällan ser jag människor hiva upp sin egen påse när de handlar. För bara något år sedan var egen påse i affären lika med foliehatten på, men den attityden verkar ha förändrats snabbt under det gångna halvåret. Ett bevis på att det faktiskt inte är så svårt att byta ut en (o)vana mot någonting som är mer klimatsnällt.

Nästa steg är förstås att vi vänjer oss av med de tunna prassliga plastpåsarna som finns att ta vid frukt och grönt. Vad ska man egentligen ha dem till? Det finns igen lag att du är tvungen att lägga ner din frukt i sådana påsar. Du kan mycket väl lägga dem löst på bandet. Om du har glömt att ta med dina egna grönsakspåsar i tyg alltså. Klicka på bilderna för att komma till sidan där de säljs.

klimatsmarta påsar

 

 

klimatsmarta bags

Ge bort mindre plastskräp i naturen

Med en egen vattenflaska spar man både pengar och miljö och får njuta av världens bästa vatten – det vill säga det man själv har hemma i kranen. I 18/8-stål släpper flaskan heller inte ifrån sig några gifter.

klimatsmarta flaskor

Ge bort klimatsmarta tvättmedel

Vem skulle inte bli överraskad av kunskapen om att tvätt blir ren med hjälp av särskilda nötter? Imponera på släkten genom att introducera komposterbara tvättnötter. Eller var bara lite allmänt miljövänlig med L:a brukets tvättmedel för ull- och fintvätt.

Ge bort en kemikalie- och skräpfri mens

För din kropp, för miljön och för dina pengar. Så kan man sammanfatta anledningarna till att byta till återanvändningsbara mensskydd. En menskopp är kanske inte vad man ger till kollegan på jobbets årliga julklappsbyte, men till syrran, kompisen eller tonårsdottern är det en suverän idé.

Läs mer: 8 tungt vägande skäl för att byta till återanvändningsbara mensskydd

Ge bort vattenbesparing

Varför inte ge bort en slimmad vattenförbrukning i år? Vi använder onödigt mycket vatten när vi spolar i kranen, mycket beroende på att det kommer ut mer vatten än nödvändigt. Med sparmunstycket Altered:Nozzle sparar man hela 98 % av den normala vattenförbrukningen! Munstycket slår sönder vattendropparna och sprider ut dem till en tunn mist som är perfekt att tvätta händerna, borsta tänderna, tvätta av frukt och grönt samt skölja disk i. Behöver man fylla upp glas eller kastruller med vatten vrider man bara på munstycket och får då en starkare stråle. Grymt!

Passar de flesta kranar och säljs här för ett helt överkomligt pris.

klimatsmarta

Ge bort ett leende

Med en trätandborste från Humble Brush ger du inte bara bort minskat plastskräp utan bidrar också till bättre tandhälsa för någon i nöd. För varje Humble Brush tandborste som säljs donerar Humble Brush motsvarigheten av en tandborste till den svenska organisationen A Child’s Smile som hjälper barn i utsatta områden över hela världen.

Ge bort gratis och miljövänlig laddning

Att skapa energi av sol är bland det smartaste, billigaste och mest miljövänliga som finns. Ge bort en solcellsladdare och mottagaren kan ladda mobilen utan att tära på jordens resurser. Var som helst dessutom.

 

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.