Även om jag inte har ett överdrivet intresse för kläder så gillar jag ändå att ha något schysst att sätta på mig och jag uppskattar att göra en inköpsräd för att uppgradera garderoben någon eller ett par gånger per säsong. Idag kom jag till exempel hem med två fyllda tygkassar med kläder. Trots det lägger jag sällan ut en enda krona på klädinköp.

Hur går det ihop? undrar du säkert.

Jag kan lova dig att det inte är något fuffens med det hela, utan att jag håller mig helt på rätt sida av lagen men ändå får till det. Häng kvar så får du snart svar på dina frågor.

Men först en bildkavalkad från min garderob.

Min klädstil i bilder.

nordinary_release170323

På Nordinary’s releasefest hade jag på mig en av mina favoriter: den svarta blusen med knyt. Det syns inte på just den här bilden, men jag brukar ha den tillsammans med ett par trådslitna jeans och välputsade boots för kontrasternas skull. Jag gillar att para uppklätt med nedklätt. Det har blivit den typ av stil som jag trivs bäst med, har jag märkt.  Foto: www.husligheter.se

 

kläder2Finklädd och över 40 innebär givetvis leopard. Men till skillnad från de äldsta pantertanterna rockar jag second hand-blusen för 40 kronor med jeans istället för knälång kjol.

blojor

I inslaget från mitt hem i Tv4 Nyhetsmorgon pratar jag blöjor med småbarnsmamman och reportern Maria Forsblom iklädd ett Myrorna-fynd för 39 kronor. “Du är naken mamma!” skrek min fyraåring när hen fick se klippet. Kanske inte världens bästa kritik, men jag gillar ändå blusen. Och för övrigt, ingen har väl dött av lite naket? Foto: Micke Malm/tv4.

IMG_9857

Klänningen från Soaked in luxury bar inte ett spår av tidigare ägare när jag hittade den bland andra mer eller mindre begagnade plagg på Myrornas temporära butik i Ropsten. Med en kofta över kan den (nästan) kamofleras som vardagsklädsel om det är så att man ska göra något festligt direkt efter jobbet.

p5_anna_stor

Kashmirkoftan med pärlkant har jag grävt fram på Stadsmissionen. Lite mer klädd än en vanlig kofta gör den sig bra med en enkel t-shirt i ull. Plaggen tillsammans håller mig dessutom varm även när det snöar i maj. Eller när jag pratar om toapapper och avfallsminimalism i radio. Foto: P5 Stockholm.

IMG_9776

Den här Chanel-kappan har jag i och för sig inte överanvänt. Tror bara att jag har haft den en enda gång och då på tvillingarnas dop. Dock är jag ovillig att göra mig av med fyndet för 550 kronor bara för att jag just nu oftare hänger i kapprum på dagis än i sammanhang där en sådan här kappa funkar bäst.

IMG_9891 (1)

Ibland kan jag inte motstå kläder som är lite roliga. Står det dessutom Chloe i plagget och prislappen visar 99 kronor, är det en no brainer. Konstig vinkel på armen för att du ska se den plisserade holkärmen. Jag planerar att ha solklänningen när jag reser till Mallorca med stora sonen senare i vår.

Hemligheten bakom mitt nollsummespel (och varför det mer är en sport än ett mål i sig).

När jag letar kläder i second hand-butiker, ser jag ofta till att plocka på mig ett eller ett par kvalitetsplagg extra. Många gånger stöter jag på kvalitetsmärken där plaggen antingen inte riktigt är min smak eller i fel storlek. Är priset bra händer det att jag köper dem i alla fall för att sedan lägga ut dem på Tradera. Vanligtvis får jag plaggen sålda till ett pris som överträffar summan av det sammanlagda inköpet av det andra jag kom hem med. Och då har jag plötsligt gått plus minus noll, eller som sagt ibland rentav med vinst, trots att jag dessutom har en massa nya kläder.

Hur ofta händer det när man shoppar på H&M?

Numera vet jag rätt väl vad som går att sälja och inte. Det har blivit lite av en sport att inte bara nolla mitt avfall utan även mitt klädkonto.

Dock handlar det mest om just det – en sport. Jag har lyckan att ha ett jobb som jag kan försörja mig på, men det känns ändå angeläget att veta vilka möjligheter jag har om livet skulle ändras och den där lönen inte längre kom in varje månad. För mig handlar det om att ta kontroll över min egen tillvaro, skapa mitt eget alternativa ekonomiska system och att ha tränat upp färdigheterna att överleva om det någon gång blir skarpt läge. Men det handlar också om att i dagsläget fördela mina ekonomiska resurser på ett så smart sätt som möjligt för att maximera utrymmet att göra det jag vill, kontra minimera utgifter för skräp eller sådant som inte gör mig eller min familj särskilt lyckliga.

Det här är egentligen ett ämne för en helt egen bloggpost. Att leva klimatsmart har fått mig att inse vilket ekonomiskt spelrum man faktiskt har när det kommer till att fördela sina resurser på bästa sätt. Definitivt mer om detta på bloggen framöver!

Läs mer

200x_slow-fashion-din-guide-till-smart-och-hallbart-mode.jpegSlowFashion: din guide till smart och hållbart mode.
Skriven av min The Sustainable Society-kollega Johanna Nilsson. Varje år kastar den genomsnittlige svensken hela åtta kilo kläder rakt ner i soporna. Kanske är plaggen av så dålig kvalité att de går sönder redan efter en användning, eller så håller de bara inte för de allt snabbare trendväxlingarna. Innerst inne vet vi att allt detta köp-och-slängande är ohållbart men hur ska vi göra i stället?

 

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.