Om det är någon enskild handling som har förenklat mitt liv och sparar mig massor med tid så är det att ha gjort en rejäl utrensning och genomgång av min garderob, och därefter anammat ett cirkulärt och hållbart perspektiv även på mina kläder.
Länge kändes det som en utopi att någonsin få till den där perfekta garderoben med kläder som passar i alla lägen. Många modeorakel lovordar att satsa på kvalitet- och nyckelplagg som en kan ha i sin garderob för evigt, men jag upplever inte att jag är tillräckligt säker i min stil för att veta att jag ALLTID kommer att trivas med ett plagg och ALDRIG vilja byta ut det. Att lägga massor med pengar på att investera i “klassiker” känns därför inte som något som riktigt passar mig.
Men så plötsligt en dag slog det mig att om jag nu har valt att slå in på vägen mot en cirkulär livsstil, så borde det cirkulära tänket också gälla min personliga uppsättning av kläder.
I samma sekund föll alla bitar på plats. Jag visste precis hur jag skulle bygga den ultimata cirkulära garderoben där jag både kan addera och byta ut plagg med riktigt gott samvete.
Följ med in i klädkammaren så ska jag visa dig!
Tre löften för en hållbar klädkonsumtion
Mitt mål var att äga en liten, användbar och väl sammanhållen uppsättning kläder som skulle bidra till en hållbar klädkonsumtion. Därför lovade jag mig själv och miljön tre saker:
- Att bara behålla kläder som det var troligt att jag slet ut snarare än tröttnade på.
- Att alla nya tillskott hädanefter skulle vara köpta second hand för att inte tära mer på jordens resurser.
- Att jag mycket snabbare än tidigare skulle sätta plagg som jag inte använde i rotation, det vill säga mata andrahandsmarknaden med mitt överflöd.
Om du också vill bygga upp en cirkulär garderob, har jag sammanställt en steg-för-steg-lista över hur jag gick tillväga. Jag avslutar med några tips och tricks som hjälper dig om du skulle köra fast på vägen.
1. Börja med en rensning
Det allra första steget jag tog mot en hållbar, cirkulär garderob var att rensa ut sådant som jag inte gillade, som inte passade eller som aldrig blev använt. Dessa kläder sålde jag eller lämnade in till olika textilinsamlingar.
Innan jag startade utrensningen satte jag upp ett antal kriterier för att ett plagg skulle få stanna i min garderob. Kriterierna hjälpte mig att hålla fokus på målet under rensningen och få till den där sammanhållna men decimerade klädsamlingen som inte bara skulle hänga och samla damm utan faktiskt komma till användning.
Kriterierna är följande:
- plagget används ofta därför att jag trivs i det.
- plagget passar färgmässigt ihop med övriga plagg, antingen i form av en accentfärg/kompletterande mönster eller genom att det har samma basfärg som övriga kläder. Läs mer om basfärger och accenter i stycket nedan.
- det finns plats i garderoben. Det är minst lika viktigt att ha överblick över plaggen som man äger som att de är användbara, och när det är fullt måste något plagg helt enkelt ge plats för ett annat.
Jag applicerade kriterierna på ALLA plagg som fanns i min garderob. Även på kläder som pyjamasar, leggings och bh:ar. Ingenting kom undan en noggrann utvärdering.
2. Välj färger, mönster och modeller
Nästa steg är att avgöra vilka färger och mönster som får finnas i din garderob den här säsongen. För många olika färger eller mönster gör det svårt att (för de flesta som inte är stylister till yrket) snabbt få en överblick eller att se potentiella klädkombinationer. Så vill du slippa känna att du inte har något att ta på dig trots en proppfull garderob rekommenderar jag därför att du följer råden om färger och mönster nedan.
- Välj en basfärg som blir stommen i din garderob. Just nu är min basfärg svart och grått. Anledningen till att jag valt dessa färger är att jag alltid tenderar att komma tillbaka till dem när jag väljer mina favoriter. Jag gillar färg, men jag inser att om jag ska kunna förenkla mitt liv så är det bättre att jag håller mig till en grund som gör att jag ser bra ut utan större ansträngning och som kan matchas ihop utan några färgkrockar. För dig kanske grunden är mörkblått eller grönt eller vitt. Välj en färg som du själv trivs med och som du ofta återkommer till.
- Vilka accentfärger eller mönster funkar till din valda basfärg? Tanken med den cirkulära garderoben är ju inte att du ska gå runt i en enfärgad uniform, utan att du ska para din basfärg med några väl valda färger eller mönster. Jag valde leopard och ränder som mina accentmönster och sedan hade jag några kavajer i olika röda och rosa toner som också fick stanna. Jag gjorde ett enda undantag: en senapsgul kavaj med pudlar på som folk omkring mig tenderar att gilla. Den fick också stanna, just därför att den verkar göra folk glada.
- Kanske ser du också en röd tråd i vilka modeller du gillar när det kommer till kläder. Hög eller låg midja, smala eller vida byxor, figursytt eller löst sittande plagg? Se på plaggen du behåller och jämför dem med plaggen du rensat ut för att få ett medvetet begrepp om vad du trivs med. Försök att memorera eller skriv upp gemensamma nämnare för kläder du tycker om. Du kommer ha användning för den informationen i nästa steg.
3. Addera nya plagg enligt cirkulära principer
När du har rensat ut och bestämt dig för en färg- och mönsterskala, är det dags att fundera på om du har tillräckligt många plagg eller om du måste fylla på någon kategori. Kanske har du inga byxor kvar efter utrensningen eller alldeles för få toppar?
Gör därför en lista på vad du har och vad du behöver. Generellt skulle jag säga att du i din säsongsgarderob behöver tre byxor, fem överdelar, två klänningar och ett par tröjor eller koftor. Till detta ett par kavajer (kanske någon ytterligare om du har ett kontorsjobb som kräver formell klädsel), en jacka för fritid och en kappa för jobb och snyggare tillfällen.
Nu är det (kanske) dags för lite cirkulär shopping! Här kommer några rekommendationer för cirkulära inköp.
- Sätt en budget och besök en välsorterad andrahandsaffär. För att följa tanken med en cirkulär garderob är det viktigt att du kompletterar med plagg som redan är tillverkade och inte köper något nyproducerat.
- Klä dig för att prova kläder och avsätt några timmar i lugn och ro utan små barn eller uttråkad partner. Följ din lista och välj ut plagg som följer färg, typ och form. Ignorera alla andra köpsignaler.
- Förhoppningsvis har du nu kommit hem med ett antal plagg som i kulör, typ och modell kompletterar din befintliga men decimerade samling kläder. Kanske räcker ett shoppingtillfälle för att du ska känna dig redo för säsongen, eller kanske behöver du ge dig ut på någon ytterligare jakt. Oavsett hur du gör, se till att inte slentrian- eller impulsshoppa utan håll dig till planerade och nödvändiga shoppingtillfällen. Meningen är inte att din garderob ska bli överfull igen, utan att du ska klara dig en säsong med en överblickbar mängd plagg som passar någorlunda ihop. Var också noga med att plaggen du tillför är plagg som redan är i cirkulation, det vill säga redan ute på andrahandsmarknaden. Tänk pre-loved när du shoppar!
4. Använd ofta för en hållbar konsumtion
Det är viktigt för den cirkulära ekonomin att kläder och ting hela tiden hålls i rotation. Ju fler användningar av samma plagg eller sak, desto mindre miljöbov blir det enskilda plagget eller saken. Om det till exempel går åt X antal liter vatten och kemikalier till ett par jeans så skadar det miljön mer om jeansen under sin livscykel bara används fem gånger än om de istället används 1 000 gånger.
Så se till att du inte har fler plagg i din garderob än att du kan använda de du har ofta! Och när du tröttnar på dem: ut på marknaden med dem igen innan de blir alltför omoderna! Det optimerar plaggens chanser att de används tills de är utslitna, istället för att de kasseras bara för att de känns modemässigt daterade. Tanken bakom den cirkulära garderoben är att ett plagg som av någon anledning blir garderobsvärmare sätts i rotation genom utlåning, försäljning eller donation.
5. Översyn av garderoben inför nästa säsong
När du har klarat av de fyra första punkterna kan du luta dig tillbaka och njuta av din kombinerbara och hanterbara garderob under säsongen du har framför dig. Därefter snabbspolar vi framåt tills det blir årstidsväxling, eftersom det då är dags att göra en ny översyn av plaggen.
Mitt förslag är att då börja om och göra en inventering av garderoben igen. Vilka plagg tycker du fortfarande om och vilka visade sig vara sådana du inte gillade så mycket? Rensa ur, men fundera samtidigt över vad det var med plaggen du tar bort som inte fungerade för dig. Var det snitt, färg, material eller något annat som gör att de inte kändes bra? Gör återigen en mental notering och lär dig något om dina egna preferenser.
Donera sedan de uttjänta plaggen utan dröjsmål. Det kan du göra utan att känna dåligt samvete. Plaggen du ratar kostade förmodligen, om du följde råden ovan, inte särskilt mycket i inköp och de var dessutom redan inne i den cirkulära ekonomin. Nu kommer de fortsätta snurra runt där. Ingen (miljö)skada skedd alltså.
Hann du slita ut något plagg? Bra där, då kom det till användning under hela sin livscykel! Ett sådant plagg är okej att kassera, men tänk på att inte kasta det i hushållssoporna utan lämna till textilåtervinning. De stora kedjorna tar till exempel emot alla typer av textilier, oavsett skick.
Inför årstidsväxlingen kan det vara dags att fundera på om basfärgerna du tidigare valt ska vara desamma inför nästa säsong. I Sverige kan vi på grund av våra tydliga årstidsväxlingar inte behålla samma kläder året om. Kanske ska du packa undan tunna sommarklänningar eller tjocka ylletröjor för att göra plats för årstidens behov. Eventuellt kan delar av garderoben fungera även under den nya årstiden. Jeans, lager 1-tröjor och accessoarer kan man ofta behålla året om. Tjocka tröjor, kjolar och skor kan behöva hängas undan eller plockas fram ur förrådet.
Sedan är det dags att shoppa för den nya årstiden. Följ mallen enligt ovan och håll dig till en förutbestämd lista. Troligen kommer det bli enklare att hitta nyckelplagg som passar din stil för varje säsong som går. Du utvecklar din stil med tiden och cirkulär shopping kan vara det som får dig att våga testa nya och djärva modegrepp.
Tips och tricks för en cirkulär garderob
- Kan du inte bestämma dig om du ska behålla eller rensa ur? Packa ner plagget i källaren och spara max ett år.
- Om du vet med dig att du har svårt att göra dig av med grejer, eller till dig som har en tajt budget, är tipset att försöka hitta en butik med riktigt låga priser. Tanken är att plaggens inköpspris inte ska utgöra ett psykologiskt hinder för att du ska låta dem cirkulera i framtiden. På en fallande skala är vintage-butiker oftast dyrast, sedan kommer vinstdrivande second hand-affärer och därefter välgörenhetsaffärer som Myrorna, Stadsmissionen eller Emmaus. På Myrorna kostar ett vuxenplagg oftast mellan 60 och 100 kronor. Men det finns också välgörenhetsbutiker som säljer kläder per kilo. Har du en sådan affär i närheten kan du komma riktigt billigt undan. (Enda nackdelen är dock att på sådana ställen måste du vara beredd på att stå och rota i balar med kläder. Kanske inget för nybörjaren utan mer för hardcore secondhand-jägaren).
- Kom slutligen alltid ihåg att det är cirkulära principer du ska föda, inte en linjär slit och släng-konsumtion. Har du svårt att hålla dig från att shoppa kläder i vanliga butiker kanske det är dags att utmana dig själv med att inte gå in i fler affärer än absolut nödvändigt under en period.
Photo credit: julochka 11/12.2015 – briefly at home via photopin (license), malik ml williams 365×3.034: C is for Closet via photopin (license), juuuuni most frequently worn via photopin (license)
5 överdelar ? menar du då både tröjor och blusar ? jag skulle aldrig klara mig, skulle få gå i smutsiga kläder jämt då ju. Jag har ca 30 kortärmade tröjor och kring 4 kortärmade blusar, och ofta är det bara kring 10 tröjor kvar i skåpet. Resten ligger i tvätten, samma med bh:ar, jag har 6 stycken men måste köpa fler för jag har sällan en ren att ta på.
Allt har såklart att göra med hur ofta man har möjlighet att tvätta. Generellt sett så tvättar vi nog för ofta. Många gånger kan det räcka med att vädra plagget eller att punkttvätta fläckar. Vissa material håller sig också fräschare längre tid än andra. En ulltröja behöver sällan tvättas medan en blus i syntet håller kvar svettlukt eller annan odör lättare. Sedan jag minimerade min garderob upplever jag att det är enklare att ta hand om plaggen som finns där och också enklare att se nya kombinationsmöjligheter. Jag gillar minimalism men har full respekt för att det inte tilltalar alla.
En bok i konsten kunde vara nyttig. Bra tips 🙂
Jag ska försöka skriva mer om den cirkulära garderoben framöver. Tack för din uppmuntrande kommentar. Stay tuned!