Eftersom vi håller på med vårt mission att rensa ut allt vårt överflöd, fick vi efter att ha rensat i linneskåp och halsduksförråd (hur många halsdukar kan en familj egentligen ha?!) ihop ett tiotal påsar med sådant som skulle till återvinningen.

Normalt brukar vi ge kläder och textilier till Myrorna, men nu hade vi hört talas om att även stora kedjor som H&M, Lindex, KappAhl och Hemtex tar emot textilier för återvinning. Och inte bara sina egna, utan vilka textilier som helst. På köpet får man en rabattkupong på 50 kronor för varje påse man lämnar in. Detta var något som vi ville testa.

Målet: ett slutet kretslopp

Att lämna in textilier för återvinning till butiker vars affärsidé är att få så många som möjligt att köpa så ofta som möjligt, tycker jag är ett sätt att skicka en signal om att vi som konsumenter vill förändra hur samhället ser på mode, inredning och konsumtion i allmänhet.

Kedjorna har med återvinningsprogrammen själva börjat bli medvetna om att slit och släng-konsumtionen är ohälsosam och Sara Winroth, hållbarhetschef på Lindex säger följande:

– Varje år slängs det ca åtta kilo textilier per person i Sverige. Det vill vi ändra på och tillsammans med våra kunder ta till vara på gamla textiler på bästa sätt. Vår långsiktiga målsättning är att sluta materialkretsloppet och att använda konsumentåtervunna fibrer i vår egen produktion för att på så sätt minska vårt behov av ny råvara.

Både Hemtex och KappAhl samarbetar med I:CO. Det är ett globalt initiativ vars vision är att alla kläder och skor som produceras i framtiden ska ingå i ett slutet kretslopp där de återvinns och blir till nya produker. I:CO står för “I collect”, vilket är själva grundtanken: att samla in och ta tillvara.

De insamlade textilierna transporteras så miljövänligt som möjligt till en sorteringsanläggning för textil utanför Berlin i Tyskland. Där delas de upp, beroende på om de kan återanvändas, återvinnas eller energiåtervinnas.

17284665296_3a07e28e8f_o

Dina gamla textilier får nytt liv

Textilierna som samlas in handsorteras och bedöms på de särskilda sorteringsanläggningarna. De delas sedan upp i fyra kategorier:

  1. Second hand: Kläder som kan bäras igen marknadsförs globalt som second hand-plagg.
  2. Återanvändning: Plagg och textilier som inte längre kan användas blir till nya produkter, som till exempel rengöringsdukar.
  3. Återvinning: Det som inte kan återanvändas bryts ned till nya textilfibrer, eller används för att tillverka produkter som dämpnings- och isoleringsmaterial för bilindustrin.
  4. Energiåtervinning: Den lilla mängd (ungefär tre procent) som varken kan återanvändas eller återvinnas, eldas upp för att bli energi.

De inlämnade plaggen gör gott både på ett miljömässigt och ett socialt plan. 60 procent av kläderna och skorna hamnar i katergori 1 eller 2 och återanvänds på ett eller annat sätt.

– Andrahandsmarknaden för kläder är verkligen global, så de inlämnade plaggen kan landa på allt från second hand-marknaden i Moçambique till en vintagebutik i Japan eller hos en hjälporganisation som UNHCR, säger Fredrika Klarén, KappAhls hållbarhetschef.

4302115614_4a4c6e003b_o

Gröna lådor och rabattkuponger

Vi valde att lämna in vår återvinning på H&M. Dels därför att det är där vi oftast handlar om vi ska köpa strumpor, underkläder eller om det krisar och vi snabbt behöver basplagg till barnen. (Annars försöker vi så mycket som möjligt köpa second hand, via till exempel Myrorna, Stadsmissionen, bytardagar, Blocket och Tradera). Ett annat skäl till att vi valde att återvinna på H&M var också därför att deras rabattkupong gäller i ett helt år. Passar bra för oss som inte handlar nytt så ofta.

En påse tog jag dock med mig till KappAhl för att vidga mina (återvinnings)vyer. De har en grön låda vid sidan av kassan där man lämnar textilierna, men expediten var inte så påläst om vad som hände med de donerade plaggen. “Vi ser ju aldrig vad som är i påsarna”, ursäktade hon sig.

Så här funkar kedjornas återvinningsprogram

Kemtvätten har tagit reda på allt om kedjornas återvinning. Skumma neråt och du slipper leva i ovisshet!

H&M

H&Ms återvinningsprogram heter Garment Collecting och är H&Ms sätt att minska modeindustrins miljöpåverkan genom att begränsa mängden textilier som hamnar i hushållssoporna. Sedan de startade insamlingen 2013 har de samlat in 22 000 ton textil, vilket är ungefär lika mycket tyg som 100 miljoner t-shirts!

Eventuella intäkter investeras i återvinningsutveckling och för varje kilo som samlas in doneras även ett bidrag till UNICEF.

Enligt H&Ms hemsida kan du lämna in din återvinning i alla deras butiker. Du får lämna in hur många påsar du vill, men får max två rabattkuponger per inlämningstillfälle som gäller ett år framåt. Vill du maxa ut din egen vinst så lämnar du alltså in två påsar per dag.

Hemtex

Hos Hemtex kan du lämna in både textilier, kläder och skor. Det gör inget om produkterna är trasiga eller slitna, och det spelar ingen roll var de är köpta. En fylld påse ger 50 kronor rabatt på ett köp över 300 kr på Hemtex. Rabatten gäller 30 dagar efter inlämnad påse och gäller på ordinarie priser.

Du kan lämna in din återvinning i de flesta men inte alla Hemtex-butiker. Kolla in listan här för att se om din lokala butik tar emot.

KappAhl

“Wear, love and give back” heter KappAhls textilinsamling som drog igång 2015. Under året har kedjan samlat in 100 ton kläder. KappAhl tar emot alla typer av kläder, hemtextilier, accessoarer och skor, även trasiga, så länge de är torra och inte kraftigt nedsmutsade. Hos KappAhl får du en värdecheck på 50 kronor per påse som du kan använda när du handlar nya kläder (vid köp över 300 kr). Värdechecken gäller i tre månader i de fysiska butikerna.

För varje kilo KappAhl samlar in skänks 20 öre till deras träningscenter för kvinnor
i Bangladesh. Där tas kvinnor som saknar utbildning emot. De får lära sig att sy, de får ersättning och de är garanterade ett jobb efteråt. De får också stöd och guidning om kost och hälsa, läkarvård och lär sig grunderna i att räkna, skriva och läsa.

Lindex

Lindex samarbetar med Myrorna  för att öka återanvändningen av textil och du kan lämna in din återvinning i vilken Lindexbutik som helst i Sverige och Norge. Under hösten 2016 kommer initiativet även att lanseras i ett trettiotal butiker i Finland.

Den insamlade textilen får nytt liv genom försäljning i Myrornas butiker, på utländska marknaden eller genom återvinning där den blir en del i nya produkter, exempelvis putstrasor till industrin eller isoleringsmateriel.

Lindex tar emot alla typer av plagg och textilier oavsett vart du har köpt dem från början. Plaggen och textilierna måste förstås vara torra och rena och förslutna i en plastpåse. Lämna påsen till personalen i kassan. Vid varje inlämning får du ett rabatterbjudande på 50 kronor vid köp över 300 kronor, men du kan bara utnyttja rabatten vid inlämningstillfället. Du får också max ett rabatterbjudande per inlämningstillfälle.

Fram med återvinningspåsen!

Du har garanterat textilier i gömmorna som skulle må bra av att lämnas vidare, både för din egen och eventuella mottagares skull! Så se till att fylla återvinningspåsen innan du får fullt upp med annat! (Just nu surfar du ändå bara på nätet och kan säkert få loss några minuter om du switchar över till IRL). Lycka till med rensningen!

 

Photo credit: Children’s Nearly New Sale via photopin (license), bags at the sation via photopin (license), shopping imperative via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.