Idag går startskottet för maj månads The Sustainable Society-tema: Packat & Klart. Tio av tolv bloggare har skrivit ett inlägg i ämnet, och du hittar länkarna nederst i det här inlägget. Du själv är också välkommen att addera till debatten genom att länka ditt eget inlägg på vår Facebooksida.
Det här inlägget handlar om hur du gör för att semestra zero waste när du är utomlands.
Varför det är ännu viktigare att leva skräpfritt utomlands.
Zero Waste – livsstilen som går ut på att skapa så lite avfall som möjligt genom att pre-cycla (stoppa skräp och engångsartiklar innan det kommer in i ditt liv), minska den slentrianmässiga konsumtionen, undvika bruk av plast och annat som tär på jordens resurser eller inte är nedbrytbart, är än viktigare att praktisera när du besöker andra länder.
Anledningen är denna:
Hemma i Sverige har vi världens bästa avfallshantering. Vi bränner i princip alla sopor och det finns kommunala återvinningsstationer för papper, kartong, plast, glas, metall, miljöfarligt avfall och batterier. Dessutom separerar många kommuner organiskt avfall för att kunna generera biobränsle.
Men så bra är det sällan utomlands. I många länder finns inget system för återvinning överhuvudtaget och allt avfall skickas till gigantiska soptippar där det avger stora mängder av bland annat metangas som bidrar till jordens klimatförändring.
Och även om återvinning förekommer i landet du reser till, så kan ändå möjligheterna att återvinna olika typer av material variera. Vissa platser tar inte hand om aluminiumburkar och på andra ställen återvinner man kanske inte plast. Förutsätt alltså inte att du kan återvinna precis som hemma.
Inget avfall = inga problem.
När du reser, förbered dig! Antingen kollar du upp exakt vad som gäller på platsen dit du ska åka genom att ta reda på var du kan återvinna och kompostera. Eller så bestämmer du dig för att ligga steget före och praktisera avfallsminimalism.
Grundprincipen för avfallsminimalism är densamma, oavsett om du är på resande fot eller skrotar runt i hemmets härd: ju mindre skräp du skapar, desto mindre tär du på jordens resurser. Desto mindre problem skapar du alltså. På resan är zero waste dessutom det bekvämaste valet. För inte vill du väl spendera värdefull semestertid på att leta efter den lokala återvinningsstationen (som kanske inte ens är så värst lokal), eller att åka hem med en klump av klimatångest i magen eftersom du konsumerat och kastat skräp som om vi hade sju jordklot istället för ett?
Här kommer 7 tips som hjälper dig att leva skräpfritt på semestern:
1. Lär dig att säga “Ingen plastpåse tack” på det lokala språket.
Kanske det viktigaste tipset av alla: lär dig tacka nej på det språk som talas!
- Sin bolsa de plástico, por favor.
- Ei muovipussiin, kiitos.
- Mu binīru-bukuro de onegaishimasu.
The Cleaner Earth Project har en lista på hur man säger nej tack till plastpåsar på en mängd språk. Kolla in den här.
Och glöm inte att ta med ett par av dina egna tygpåsar. Själv packar jag ner favoriten från Lös Market i Köpenhamn.
2. Bring your own.
Precis som du kan undvika engångsartiklar när du är på språng hemmavid genom att ta med din egen vattenflaska, termosmugg, bestick eller sugrör, så kan du göra samma sak på resan. Checka av att du har packat ner:
- Vattenflaska. (När det kommer till vatten så kanske du reser till länder där det inte går att dricka vatten ur kranen och där vatten på flaska är enda alternativet. Smartast förpackningsmässigt är i så fall att köpa en stor dunk vatten och fylla på din flaska därifrån. Finns det en vattenfontän eller liknande på ditt hotell, är det dock en bättre idé att kolla med personalen om du får fylla på din flaska därifrån).
- Termosmugg. (För att undvika take away-muggar om du gillar att ta med dig kaffe. Antingen fyller du på själv innan du lämnar hotellet eller så ber du den lokala baristan att fylla på din egen mugg. Det brukar aldrig vara något problem. Kaffebaren sparar några ören på att inte behöva ge ut en take away-mugg, så hela projektet är en win-win för både dig och dem).
- Glasburk. (För skräp, snacks etc. Funkar också som mugg för dryck om du vill resa lätt och inte släpa på både vattenflaska och termosmugg).
- Bestick. (Plocka ner en uppsättning av de vanliga besticken du har hemma. Såvida du inte ska fjällvandra och behöver hålla nere packningens vikt, funkar det alldeles utmärkt att ta med det som finns i kökslådan).
- Metallsugrör. (Ta med ditt eget och tacka nej till plastsugrören som erbjuds dig).
3. Ät upp!
Tro det eller ej, men något av det viktigaste du kan göra för miljön utomlands är att äta upp maten som ligger på din tallrik.
Varför?
Jo, i många länder skickas allt restavfall, inklusive matrester, direkt till landfill (soptippen). Och mat som slängs på det här viset bryts inte ner som när den komposteras eller om man bara skulle lägga lite matrester på marken. Nej, mat som hamnar på soptippen inpackad i avfallspåsar av plast och tätt sammanpressad under mängder av annat skräp, nås inte av vare sig syre eller insekter, de två faktorer som normalt sett gör processen kort med matrester. Istället förblir maten intakt och börjar därmed avge stora mängder metan, en växthusgas som har nästan oproportionerligt kraftig påverkan på den globala uppvärmningen. Faktiskt hela 21 gånger mer än koldioxid räknat över en 100-årsperiod.
Därför är det alltså bättre att se till att maten hamnar i någons mage än att lämna rester som hamnar på soptippen.
Bra är också att undvika mat som är förpackad i engångsemballage. Här handlar det egentligen om självklara saker: ät inte på snabbmatsställen där maten säljs inslagen i papper, styrolen och plast. Gå till en riktig restaurang istället och ät mat som serveras på tallrik. På restaurang kan du särskilt be om att få dryck som har förpackats på glasflaska. Glas återvinns ofta (men kolla gärna först) och kan alltid återvinnas till en likvärdig produkt i all evighet. Ett hållbart val med andra ord när du inte kan dricka vattnet ur kranen.
Bor du med tillgång till kök eller pentry kan du förbereda din egen matsäck eller äta hemma. Annars är frukt ett bra alternativ till förpackningsfri mat, om du gillar det. Själv är jag inte överdrivet förtjust i frukt, så jag köper hellre en (oinslagen) macka från ett gatustånd. Om jag har en tygservett med mig (se mer om det nedan) ber jag att få slå in smörgåsen i den och slipper engångsservetter eller plastpåsar.
4. Rata hotellets engångsprodukter.
Packa vad du behöver i din necessär för att slippa använda hotellets gratisprodukter eller köpa på resmålet. Mina nödvändigheter är dessa:
- Menskopp. (Gud vet vilka kemikalier som finns i mensskydden utomlands. Med en menskopp slipper du också problemen att göra dig av med använda tamponger och bindor).
- Schampotvål. (Enkelt att ta med i handbagaget eftersom den inte räknas som vätska.)
- Fast tvål istället för duschcreme. (Inga läckor i resväskan, möjlighet att transportera i handbagaget eftersom den inte räknas som vätska och du kan dessutom ta med en så stor eller liten bit som du behöver).
- Hemgjord deo. (Se recept här).
- Jojobaolja. (Istället för dag- och nattcreme smörjer jag in några droppar jojobaolja i ansiktet. Olja kan du också släta till frissigt hår med eller massera in i hårtopparna som en kur).
- Kokosolja. (Bra bodylotion och fungerar faktiskt också som ett svagt solskydd).
- Tandborste (jag har en komposterbar i bambu) och tandpulver (istället för tandkräm – går utmärkt i handbagaget).
- Hemmagjort cerat. (Recept finns här).
5. Ha alltid ett par tygservetter med dig.
En tygservett i väskan eller fickan är något av det mest användbara du kan ha med dig. Servetten kan användas till:
- Torka upp spill med.
- Slå in matsäck i, perfekt för frukt, bröd eller bullar.
- Snyta sig i.
6. Köp klimatsmarta blöjor.
Miljövänliga blöjor, finns det ens? Det kanske är tygblöjor i så fall. Men till och med jag (en tygblöjefrälst) tycker att det är för mycket begärt att en familj ska ta med sig tygblöjor och dessutom kunna tvätta dem på resmålet. Även fast vi använder tygblöjor hemma skulle jag själv aldrig utsätta mig för att ta med och hantera tygblöjor för en hel semester, såvida jag inte skulle bo på en plats med mycket enkel tillgång till tvättmaskin. Men oavsett om man har tyg- eller plastblöjor hemma, så kan man inför resan anstränga sig för att köpa så miljösnälla engångsblöjor som möjligt. Anledningen är framförallt för att blöjavfall inte bränns i de flesta länder utan hamnar på en soptipp där de sedan blir kvar i minst 450 år. Nästa gång jag åker utomlands med blöjbarn kommer jag förmodligen att satsa på blöjor från Naty, Attitude eller Beaming Baby som delvis är biologiskt nedbrytbara.
7. Utnyttja kollektivtrafiken. Eller hyr en cykel.
Kolla vilka möjligheter som finns att utnyttja kollektivtrafik på resmålet för att undvika utsläppen från enskilda taxiresor. Många storstäder har fantastiska tunnelbanenät, men även mindre semesterorter kan ha överraskande välfungerande busslinjer med moderna, luftkonditionerade bussar. Ta dig tid att googla kollektivtrafiken på ditt resmål innan du åker, eller be din guide/hotellreceptionist om tips.
Sammanfattningsvis
- Lär dig säga “Ingen plastpåse tack” på det lokala språket.
- Bring your own
- Ät upp!
- Rata hotellets engångsprodukter.
- Ha alltid ett par tygservetter med dig.
- Köp klimatsmarta blöjor.
- Utnyttja kollektivtrafiken. Eller hyr en cykel.
Mer om klimatsmart resande hittar du här
- Husligheter: Att resa klimatvänligt, går det?
- Ekoenkelt: Res klimatsmart & genomtänkt
- Naturligt snygg: Ekologiska reseförpackningar till resan.
- Ekomorsan: Packat och klart – men har du packat för mycket?
- Emmas vintage: Mina 29 bästa (klimatsmarta) semestertips
- Rowan Tree: Packa lätt och lev enkelt.
- Evelinas ekologiska: Res och semestra miljösmart i sommar – Mina tips
- Veckans eko: Slow Tourism – där själva resan är målet.
- Think Organic: Att resa miljövänligt – tips på utflyktsmål i Skåne
Photo credit: matej.duzel Empty via photopin (license), Mike Fritcher – blame it on m i d n i g h t – via photopin (license), fastcompany.com