När jag väl insåg att jag satt fast i ett gravt lipsylberoende där jag smort restprodukter från råoljeindustrin på läpparna i över 25 års tid, beslutade jag mig för att istället börja göra mitt eget giftfria läppbalsam.

I den här posten delar med mig av receptet. Har du trettio minuter över är det en enkel match att göra eget läppbalsam. På köpet sparar du både pengar och slipper att impregnera din kropp med gifter.

(Har du inte trettio minuter över eller inte känner dig som någon diy-queen eller king just idag, hittar du en lista över giftfria cerat att köpa längst ner i det här inlägget).

Satsen räcker till cirka 75 ml, vilket är ungefär tre små glasburkar. För en ceratknarkare räcker det ändå gott och väl ett halvår.

Ingredienser

1,5 msk ekologisk mandelolja
1 msk bivax (gärna i flingform)
2 msk kokosolja
5 droppar e-vitamin (får du inte tag på e-vitamin så funkar det utan)
7 droppar eterisk olja, till exempel bergamott (valfritt)

Gör så här

Smält bivaxet i micron eller i vattenbad på spisen. Håll koll så du stänger av direkt när det har smält. Du vill inte att det ska koka. Blanda i mandeloljan, kokosnötsoljan och tillsätt e-vitamin och eventuellt din eteriska olja för doft.

Häll upp 25 ml i vardera tre små glasburkar. Låt svalna i kylskåpet tills ceratet har stelnat. Direkt från kylskåpet är ceratet väldigt hårt men det mjuknar i rumstemperatur.

Tycker du att det blev för hårt eller för mjukt? Tillsätt antingen mer olja eller mer bivax. Det är inga problem att smälta ner alltihop igen och göra om. Håll på tills du är nöjd med konsistensen!

Förvara de burkar du inte har börjat att använda i kylskåpet för längre hållbarhet.

 

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.