INLÄGGET SKITSNYGG OCH GIFTFRI INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR FÖR JORDKLOK
Jag får ofta frågan varför min blogg heter Annas kemtvätt. Namnet är inte helt logiskt med tanke på att jag skriver mycket om avfallsminimering och klimatsmart livsstil. Men faktum är att min personliga resa mot en allt mer klimatsmart livsstil faktiskt började med kemikaliebantning, framförallt av produkterna i badrumsskåpet. Och ur viljan att dokumentera vägen mot en giftfri tillvaro uppstod Annas kemtvätt. Kanske långsökt, men namnet anspelar på att leva ett liv rent från kemikalier.
Jag brukar säga att startskottet för Annas kemtvätt var ett hederligt gammaldags tvålkok. Att koka egen tvål (och då menar jag att dra på sig skyddskläder och blanda lut med olja, inte ett Panduro-pyssel med glycerin och orange plastfjärilar), var ett slags klimatsmart uppvaknande för mig. Jag insåg plötsligt att mina egna skönhetsprodukter var minst lika bra, ja faktiskt till och med bättre, och dessutom giftfria. Av bara farten fortsatte jag att blanda ihop krämer, cerat, deo och tandkräm efter diverse olika recept jag hittade på framförallt Pinterest. Vissa funkade bra, andra lite sämre. Men jag lärde mig massor om innehåll och giftfri tillverkning på vägen.
Det är dock verkligen inte alltid jag har tid att stå och koka ihop mina egna produkter. Då köper jag mig fritid istället. Jag är ingalunda någon expert på utbudet hos de olika skönhetsfabrikanterna, men jag har med tiden lärt mig vilka produkter som är viktiga att ersätta och var jag kan få tag i dem.
Här listar jag de tre viktigaste bytena du borde göra bland dina skönhetsprodukter för att få en mer kemikalie- och giftfri tillvaro:
1. Nagellack
Jag skulle faktiskt hellre hälla upp ett glas vin till mina barn än att måla deras naglar med vanligt nagellack. Och för att förtydliga det möjligen kontroversiella uttalandet så är saken den att jag naturligtvis aldrig skulle låta mina minderåriga dricka alkohol. Och således än mindre måla sig med nagellack.
Anledningen? Jo, “vanliga” nagellack innehåller ämnen som formaldehyd, toluen, ftalater, bisfenol A, etylacetat och aceton som kan orsaka allt möjligt skit i kroppen, från cancer till sterilitet. Och sådana ämnen tycker jag känns rätt onödigt att lacka kroppsdelar med. Men som tur är finns giftfri alternativ.
Hälsosamt byte: Naturligt nagellack utan kemikalier.
2. Giftfri deo
Sanningen är den att svett i sig inte luktar.
Har du svårt att tro mig nu?
Det är faktiskt först när svetten kommer i kontakt med bakterier som lukt uppstår. Men eftersom vanlig deodorant tar kål på hudens naturliga flora, så gör kommersiell deo att de dåliga bakterierna frodas och därmed framkallar dålig lukt.
Din snabbköps-deo tar alltså bara temporärt bort svettlukten, och försäkrar dig egentligen bara om en sak: att du kommer att fortsätta stinka. Med köpe-deo hamnar du i en ond cirkel där du måste fortsätta att köpa deo. Som sedan gör att du luktar…
De flesta kommersiella deodoranter innehåller dessutom ämnen som aluminium, (som är kopplat till bland annat cancer och Alzheimers), propylenglykol, (som kan skada det centrala nervsystemet) och parabener, (som är cancerogena och skadar miljön). Vid närmare eftertanke vill du förmodligen inte ha det vare sig på din kropp eller ditt samvete. Byt därför ut din vanliga deo mot en giftfri.
Hälsosamma byten: Saltdeo utan alkohol och aluminiumklorid
DIY: Kemikaliebanta badrummet. Så här gör du din egen deo.
3. Cerat
Lipsyl och andra vanliga läppcerat som säljs i kiosker och på apotek innehåller till största delen paraffin/vaselin. Det i sig är en avfallsprodukt från när petroleumeter, bensin och fotogen destilleras bort ur mineralolja. (Mineraloljan har dock ingenting med livsnödvändiga mineraler att göra).
Det går inte att använda mineraloljan i dess naturliga form så den måste genomgå en rad olika kemiska processer där det bildas ämnen som används till att tillverka plast, lösningsmedel, emulgeringsmedel och tyger men även propan, gasol, motorbensin, fotogen och asfalt. Ofta helt ovetande om det, smörjer du alltså in läpparna med rester från råoljeindustrin när du använder den här typen av produkter.
Som om det inte räckte med att vaselin/paraffin är en onaturlig ingrediens, så är det även så att kroppen inte kan bryta ner det. Hamnar det i kroppen, till exempel genom hudsprickor och småsår, så kan det skapa olika sorters åkommor som till exempel svulster i bindväven. Kort sagt så är paraffin ett ämne som inte borde vara i närheten av någons kropp överhuvudtaget.
Varför används då paraffin och vaselin i hudvård? Det främsta skälet är att det är billigt men ämnet har även en uppmjukande och skyddande effekt mot vatten och kemikalier. Visst kan läpparna kännas mjukare och blankare ett tag, men sedan blir det tvärtom. Läpparna blir bara torrare ju mer cerat vi använder.
Hälsosamma byten: Burt’s Bees lipbalm
DIY: Alla ska ha rätt till ett giftfritt cerat. Så gör du det själv.
The Sustainable Society <3 hållbar skönhet.
Skönhet är månadens tema i The Sustainable Society. Var fjärde vecka enas vi om ett gemensamt ämne som varje medlem därefter tolkar efter eget huvud. Är du intresserad av att läsa mer? Kolla in vad de andra har skrivit här:
- Naturligt Snygg: 5 vanliga missuppfattningar om naturlig och ekologisk hudvård
- Veckans Eko: Här är mitt naturliga favoritsmink – från grund till garnityr
- Ekomorsan: 5 ekofavoriter i mitt badrumsskåp
- Think organic: Svenska naturliga skönhetsprodukter
- Emmasvintage.se: Ekologisk skönhet: 6 favoriter + ett supertips
- Ekoenkelt: Hållbar skönhet – hur gör man?
Hej, går det att läsa mer om vadelin någonstans? Min ungdomsmottagningen rekommenderar det nämligen för att mjukglra intima delar och det känns ju otroligt dumt!
Hur är det med IDUN:s nagellack (och övriga produkter)?
Tack!