Ska du ut och resa och vill minimera det skräp du skapar? Det är faktiskt ännu viktigare att skräpminimera när man är utomlands eftersom många länder skickar merparten av sitt avfall till stora soptippar. Läs mer om det här: Zero waste på resmålet. 7 klimatsmarta tips för semestern.

Här kommer ett antal tips på zero waste-butiker i olika delar av världen.

Förpackningsfritt på Mallorca

Innan det stora barnet och jag reste till Mallorca bestämde jag mig för att se hur mycket, eller rättare sagt hur lite skräp vi kunde skapa under en semester. Efter att ha levt avfallsminimerat på hemmaplan en tid kändes det som ett naturligt steg att också försöka semestra i enlighet med zero waste-principer.

Se hur det gick för oss här: Jag åkte på semester och tog med alla mina sopor hem. Kolla in videon som visar hur mycket det blev.

På Mallorca finns ingen renodlad förpackningsfri affär. Däremot en hel del mindre butiker med lokala sortiment och därmed frukt, grönt, nötter etcetera i lösvikt. Bagerier och frukthandlare med stort sortiment är inte heller ovanliga. Jag gissar att det på sina håll även går att hitta slaktare eller fiskhandlare som säljer över disk, men det var inget vi stötte på under våra dagar i Palma med omnejd.

 

När det kommer till dryck rekommenderas det inte att man dricker vatten ur spanska kranar. Lokalbefolkningen köper sitt vatten i större plastdunkar. Men det går dock att hitta drycker av olika slag på glasflaska.

Glasflaskor är utifrån ett klimatsmart perspektiv också att föredra, eftersom glasinsamling faktiskt handlar om återbruk. (Därmed befinner sig materialet glas snäppet högre upp på Zero Waste-hierarkin än de material som “bara” kan återvinnas, till exempel papper eller plast).

 

IMG_0090

AquaBona heter ett märke som saluför sitt vatten i en flaska där allt: flaska, etikett och kapsyl är återvinningsbart.

Flera gånger fyllde vi dock på våra medhavda vattenflaskor via en tapp i hotellets bar innan vi gick ut. Vattnet var kanske inte lika gott som hemma, (smakade badbassäng), men funkade alldeles utmärkt att dricka.

IMG_9994

Rotfrukter och nötter var relativt enkelt att hitta i lösvikt i vanliga butiker på Mallorca.

IMG_9995

Även lokalt odlade grönsaker var vanligt utan förpackning.

Förpackningsfria butiker världen över.

Malaysia

I Kuala Lumpur ligger The Hive Bulk Shop som drivs av franskfödda Claire Sancelot. Claire lever zero waste sedan hennes yngsta dotter föddes. Se mer från hennes liv här: Inspireras till ett (mer) avfallsminimerat familjeliv. 5 videor med familjer som lever utan skräp.

Hitta hit:
16, Jalan Telawi 9,
Bangsar Baru,
59100, Kuala Lumpur

England

I Totnes, Devon ligger Englands första och hittills enda ekologiska zero waste-butik: Earth. Food. Love.

Hitta hit:
101 High Street
Devon TQ9 5PF

Kanada

I Montreal ligger Épicerie Loco, Montreals enda zero waste-butik.

Hitta hit:
422 Jarry Est
Montréal, QC, H2P 1V3

Tyskland

Den första förpackningsfria butiken i Tyskland, Original Unverpackt slog upp portarna redan 2014. Tre år senare har OU utvecklats till att bestå av även webbshop och online-magasin.

Hitta hit:
Wiener Straße 16,
10999 Berlin

Australien

Det finns ett tjugotal The Source Bulk Food över hela Australien och kedjan öppnar hela tiden nya butiker.

Hitta hit: gå in på The Source Bulk Food’s store locator och hitta din närmsta butik.

Sverige

Gram Malmö är Sveriges hittills enda helt förpackningsfria butik. Har du vägarna förbi är den definitivt värt ett besök. Låg tidigare i Malmö Saluhall men har nu flyttat till egna lokaler.

Hitta hit:
Mäster Daniels gata 11, Malmö

Österrike

Lunzers Maß-Greißlerei i Wien är en liten men välsorterad förpackningsfri butik med enbart ekologiska varor.

Hitta hit:
Heinestraße 35,
1020 Wien

Spanien

Åker du till Barcelona har du inte mindre än tre butiker Gra de Gràcia att välja mellan. De har 400+ förpackningsfria varor från mestadels lokala och ekologiska aktörer.

Hitta hit:
Carrer de Puigmartí 11
Carrer de Astúries 26
Carrer de Cigne 10

Danmark

Løs Market är Köpenhamns tillskott till den växande Zero Waste-rörelsen.

Hitta hit:
Saxogade 77
1662 København V

Frankrike

Med 25 butiker i Frankrike når franchisekedjan Day by day ut med sitt zero waste-budskap till en allt större del av den franska populationen.

Hitta hit: finn närmsta butik här: http://daybyday-shop.com/

Italien

Negozio Leggero är en franchisekedja med för närvarande 13 butiker över hela Italien.

Hitta hit: gå in på http://www.negozioleggero.it/en/#contatti för att hitta närmaste butik.

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.