Sedan Bea Johnsons startade bloggen Zero Waste Home och gav ut boken med samma namn, har trenden med förpackningsfria butiker spridit sig, (inte som en löpeld utan kanske snarare som en stilla låga), över Europa.
Miljötrenden och viljan att minska sitt eget avfall har gjort att det har öppnat lösviktsbutiker överallt. Berlin, Paris, London och Köpenhamn är bara några av städerna i Europa där #ZeroWaste-konsumenter kan handla förpackningsfritt. Nu följer Malmö efter och i november öppnar Gram, Sveriges första förpackningsfria affär, i Malmö saluhall.
Hur funkar en förpackningsfri butik?
Du tar med dig egna burkar eller påsar som du fyller med till exempel pasta, ris eller nötter från olika lösviktsbehållare. Behållarna är utformade så att ingen kan komma i kontakt med varorna. Man fyller på sin förpackning via en tapp, vilket borgar för hygienisk hantering.
Har du glömt egna förpackningar eller behöver uppdatera ditt återanvändningsbara förpackningsförråd, kan du köpa glasburkar, pappers- och tygpåsar i butiken.
Du köper precis så mycket eller lite du vill ha av varje produkt. Vid kassan vägs allting och du betalar per gram. När din mat är slut tar du med dig påsen eller burken tillbaka till affären och fyller på igen. När du har ätit upp maten finns inga förpackningar som du behöver slänga eller återvinna. Att handla mat så här är #ZeroWaste på riktigt!
Minska ditt avfall
I videon nedan kan du se ett inslag om förpackningsfria butiker och hur de världen över förändrar människors syn på avfall och återanvändning.
Lösviktsvaror som du tidigare bara kunnat köpa i förpackning
Torrvaror, grönsaker och hygienprodukter kommer finnas på Gram Malmö. Att butiken ligger i saluhallen är ett strategiskt val. Kunderna kan då enkelt komplettera med ost, kött, fisk och bröd från hallens övriga butiker, eftersom dessa varor inte finns hos Gram.
Det här kommer du hitta hos Gram:
-Torrvaror som pasta, ris, mjöl, bönor, nötter, te, kaffe, örter och kryddor.
– Lokalt odlad honung, oljor och vinäger
– Frukt och grönt från lokala bönder
– Hushålls- och skönhetsprodukter som tvål, tvättmedel och diskmedel
– Burkar, flaskor, påsar och annat som hjälper dig att leva hållbart och minska din avfallsmängd.
Photo credit: Spice Rack via photopin (license), bundled via photopin (license)
Hur kommer alla nötter, tvättmedel, tvål, pasta, morötter, oljor, kryddor, diskmedel, honung, pasta, ris, mjöl, kaffe, kryddor osv, TILL butiken? Fraktas allt i återanvändbara storförpackningar? (inte plast) Annars är det ju inte så stor vits, om butikens soptunna snabbt fylls med dunkar det varit tvättmedel och honung i, eller plastsäckar som innehållit kaffe, nötter, ris och pasta…
På Grams hemsida kan du läsa mer, men det är ju inte så att de häller ut småförpackningar för att sälja i lösvikt. Har för mig att de har hittat dels lokala producenter för grönt och att de samarbetar med företag som förpackar klimatsmart. Självklart måste ju varorna fraktas till butiken i förpackning, men det är ju bättre att butiken återvinner en jättekartong eller stor säck än att varje konsument ska behöva hantera småförpackningar för varenda grej de köper.
Jo, du har ju helt rätt. Jag tänkte bara att en inte skulle förledas att tro att en är helt “Zero Waste” när en handlar lösvikt. En får ju liksom tillgodoräkna sig de förpackningar som inte återanvänds mellan butiken – grossisten – producenten.
Så länge man inte handlar direkt från varje producent kan det sannolikt inte bli zero waste. Det beror på hur man definierar det. Någon sa att vi inte kan uppnå zero waste förrän vi har dött, bara genom att andas producerar vi avfall. Att handla från respektive producent blir ju också avfall. Antingen ska man transportera sig dit eller så måste producenten åka någonstans med varorna. Vilket sannolikt skapar avfall. Det är inte lätt det där. Gissar att man får nöja sig med good enough som vanligt. 😊