Sedan Bea Johnsons startade bloggen Zero Waste Home och gav ut boken med samma namn, har trenden med förpackningsfria butiker spridit sig, (inte som en löpeld utan kanske snarare som en stilla låga), över Europa.

Miljötrenden och viljan att minska sitt eget avfall har gjort att det har öppnat lösviktsbutiker överallt. Berlin, Paris, London och Köpenhamn är bara några av städerna i Europa där #ZeroWaste-konsumenter kan handla förpackningsfritt. Nu följer Malmö efter och i november öppnar Gram, Sveriges första förpackningsfria affär, i Malmö saluhall.

27466306764_7b09190799_o.jpg

Hur funkar en förpackningsfri butik?

Du tar med dig egna burkar eller påsar som du fyller med till exempel pasta, ris eller nötter från olika lösviktsbehållare. Behållarna är utformade så att ingen kan komma i kontakt med varorna. Man fyller på sin förpackning via en tapp, vilket borgar för hygienisk hantering.

Har du glömt egna förpackningar eller behöver uppdatera ditt återanvändningsbara förpackningsförråd, kan du köpa glasburkar, pappers- och tygpåsar i butiken.

Du köper precis så mycket eller lite du vill ha av varje produkt. Vid kassan vägs allting och du betalar per gram. När din mat är slut tar du med dig påsen eller burken tillbaka till affären och fyller på igen. När du har ätit upp maten finns inga förpackningar som du behöver slänga eller återvinna. Att handla mat så här är #ZeroWaste på riktigt!

Minska ditt avfall

I videon nedan kan du se ett inslag om förpackningsfria butiker och hur de världen över förändrar människors syn på avfall och återanvändning.

 Lösviktsvaror som du tidigare bara kunnat köpa i förpackning

Torrvaror, grönsaker och hygienprodukter kommer finnas på Gram Malmö. Att butiken ligger i saluhallen är ett strategiskt val. Kunderna kan då enkelt komplettera med ost, kött, fisk och bröd från hallens övriga butiker, eftersom dessa varor inte finns hos Gram.

Det här kommer du hitta hos Gram:

-Torrvaror som pasta, ris, mjöl, bönor, nötter, te, kaffe, örter och kryddor.
– Lokalt odlad honung, oljor och vinäger
– Frukt och grönt från lokala bönder
– Hushålls- och skönhetsprodukter som tvål, tvättmedel och diskmedel
– Burkar, flaskor, påsar och annat som hjälper dig att leva hållbart och minska din avfallsmängd.

Photo credit: Spice Rack via photopin (license), bundled via photopin (license)

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.