Visste du att varje sekund slängs 5,4 klädesplagg i soporna? Bara i Sverige. Är det inte helt sjukt? Det innebär att varje svensk slänger 8 kilo textilier om året. Det är inte bara ett vansinnigt ekonomiskt slöseri, utan även värdelöst för miljön.

För några veckor sedan anmälde jag mig till ett spännande insamlingsprojekt av kläder i Stockholm. Myrorna tillsammans med Beteendelabbet sökte deltagare till ett experiment som de kallar RE:Use och som undersöker beteenden kring återanvändning. Idag kom bekräftelse på att jag är med som en av 40 deltagare. Spännande.

Experimentet är upplagt som en utmaning. Jag och de 39 andra får nu två veckor på oss att rensa våra garderober på kläder, skor och accessoarer som vi inte längre använder.

Vilka lik finns gömda bakom mysbyxorna och foppatofflorna?

Enligt statistik från Myrorna så använder 7 av 10 svenskar bara hälften av kläderna i sin garderob, och de vill nu ta reda på vad som finns gömt i den andra halvan.

Personligen var det inte så länge sedan jag gjorde en rejäl garderobsrensning, men å andra sidan köper jag ganska mycket kläder (dock nästan uteslutande second hand), så garderoben är återigen proppad. Tack och lov känner jag ingen ångest över att rensa igen. Det sköna med att ha omfamnat second hand-marknaden och zero waste-principerna är nämligen att jag inte känner mig sentimentalt inställd till döda ting längre. Jag ser på min garderob som en slags lånegarderob: jag använder några plagg ett tag och sedan snurrar de vidare för att bli en del av andras äventyr, festkvällar och långsamma höstpromenader. Och slits ett plagg ut, så blir jag faktiskt nöjd över att jag såg till att det användes under hela sin livscykel istället för att sluta som hyllvärmare eller i någons soppåse.

Mer återbruk i Myrornas regi.

Jag ser riktigt mycket fram emot att bli Myrornas labbråtta. Nu är just den här grejen stängd för fler deltagare, men Myrorna anordnar regelbundet kul aktiviteter kring återanvändning. Just nu kan du till exempel signa upp för deras e-baserade microkurs Lär dig handla second hand på 6 dagar.

 

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.