Visste du att hushållsel står för 33 procent av den totala elförbrukningen i Europa? Och att den även är ansvarig för 38 procent av det globala klimatavtrycket?
Det finns alltså all anledning att spara el hemma: för miljöns skull men också för att inte kasta bort pengar på något som varken gynnar dig eller naturen. Den här artikeln går igenom de åtgärdspunkter som jag själv har genomfört för att sänka min personliga elförbrukning. Nummer 12 kan nog anses vara mer än radikal, men rekommenderas i enskilda fall.
Vad räknas som normal elförbrukning?
Enligt e-klok, en handelssajt med energi- och klimatsmarta produkter, är energiförbrukningen i en genomsnittlig lägenhet i Sverige cirka 12 000 kWh per år, varav 6 500 kWh är uppvärmning, 2 500 kWh är varmvatten, 2 500 kWh är hushållsel och resterande 500 kWh är tvätt och torkning.
Vanligtvis brukar värme och varmvatten bakas in i hyran/månadsavgiften, medan de boende själva står för hushållselen. Runt 3 000 kWh och år är alltså snittet för vad en lägenhetsinnehavare själv betalar om denne har tvättmöjligheter i själva lägenheten.
Det är belysning, kyl, frys och matlagning som förbrukar mest el i en lägenhet, men elektroniska apparater klättrar snabbt på den listan och kommer förmodligen att segla upp som en av de större energiförbrukarna i lägenheter framöver.
I en genomsnittlig svensk villa/radhus med direktverkande el är energiförbrukningen cirka 25 000 kWh per år, varav uppvärmning beräknas till 15 000 kWh, hushållsel till 5 000 kWh och varmvatten till 5 000 kWh.
Min elförbrukning
Diagrammet nedan visar min elförbrukning under de år jag bott i min nuvarande lägenhet. Som du ser kulminerade energianvändningen 2016 på runt 7 000 kWh. Detta är mer än dubbelt så mycket som den svenska snittlägenhetsinnehavaren gör av med. Å ena sidan är vi fler i hushållet (fyra barn) jämfört med snittfamiljen, men å andra sidan så är det ändå en relativt hög förbrukning.
Prognosen för i år pekar mot att det finns en möjlighet att elförbrukning minskar något, vilket antyder att de energibesparande beteenden jag nyligen etablerat tenderar att falla väl ut.
Lite längre ner i artikeln ska jag förklara vilka åtgärder jag har tagit till för att spara energi och därmed gynna både miljö och plånbok.
Faktorer som påverkar min elförbrukning
Som du ser hände något mellan 2014 0ch 2015 som gjorde att min elförbrukning steg kraftigt. Det är ingen rocket science att räkna ut vad det beror på, för 2015 föddes mina tvillingar, vilket mer än dubblade den befintliga tvättbelastningen. Vid årsskiftet 2015/2016 introducerade jag också tygblöjor som naturligtvis bidrog till en förhöjd elkonsumtion.
Mitt mål är att trycka ner den personliga energiförbrukningen igen, helst till 2014 års nivåer. Det blir absolut en utmaning, med tanke på att två tvättintensiva individer har tillkommit i hushållet. Å andra sidan har nu också en individ lämnat boet. Mer om det i punkt 12 i listan nedan.
Mitt energisparmål 2017
Jag kommer förstås fortsätta tvätta stora mängder textilier, men genom en rad andra åtgärder tänker jag att jag ska kunna omfördela den totala elförbrukningen. Framöver vill jag använda el där den mest gör nytta och samtidigt eliminera meningslösa energitjuvar.
I listan nedan går jag igenom vad jag redan gjort för att sänka elkostnaderna och vad jag planerar att starta med inom den närmsta tiden.
1. Programmera termostaten.
Jag har programmerat golvvärmen i badrum och hall till att enbart vara igång när vi vanligtvis är hemma. Det finns en inställning på den som heter Eco-home vilket innebär att golvvärmen är på under morgon och kväll på vardagar och under dagtid på helgerna. Eldriven golvvärme är en ganska stor el-slukare och det finns därför ingen poäng med varma golv som ingen går på. Inne på vår extratoalett har jag stängt av golvvärmen helt.
2. Kolla att kyl och frys håller lagom temperatur.
Jag har ställt in mitt kylskåp på + 6 grader och min frys på -18 grader. När jag kollade stod frysen på -26 grader, vilket förmodligen kostat en hel del pengar och energiförbrukning de senaste åren.Jag har ställt in mitt kylskåp på + 6 grader och min frys på -18 grader. När jag kollade stod frysen på -26 grader, vilket förmodligen kostat en hel del pengar och energiförbrukning de senaste åren.
3. Håll baksidan på kyl och frys dammfri.
Att ta bort allt damm på baksidan av kyl och frys två gånger om året gör att skåpen fungerar 30 till 50 procent mer effektivt. Att dra fram kyl och frys ligger därför på min to do-list.
4. Välj laptop istället för stationär dator.
Jag arbetar från min laptop och laddar den bara när batteriet nästan är slut. På så sätt effektiviserar jag min energiförbrukning. Samma sak med mobilen: jag småladdar inte utan försöker vänta tills den är på väg att ladda ur.
5. Använd rätt köksprylar.
Jag använder vattenkokare för att koka upp även det vatten som jag använder till matlagning. En vattenkokare drar nämligen mindre el än vad en normal spis gör. Av samma skäl värmer jag mat i mikro snarare än på spisen eller i ugnen. Jag har även skaffat en slow cooker som fixar mina långkok när jag inte är hemma. Även den är mer energisnål än en ugn.
6. Tvätta sällan och kallt.
Tidigare har jag varit skeptisk till att tvätta i ”bara” 40 grader, men jag har lovat mig själv att ge det en chans oftare. Enligt Energimyndigheten kan man nästan halvera energianvändningen genom att tvätta i 40 istället för 60 grader.
Tvättmaskinen förbrukar också nästan lika mycket energi oavsett hur full eller tom den är. Därför är det smart att fylla den ordentligt för att inte förbruka mer el än nödvändigt per plagg. Att fylla tvättrumman vid varje tvätt är dock inget problem hemma hos oss, snarare tvärtom.
7. Stäng av apparater i stand by-läge.
Jag har skaffat elkontakter med avstängningsknapp och stänger av fler standby-lägen än tidigare när jag inte använder elapparaterna som är kopplade till dem. Faktum är att upp till 10 procent av ett hushålls elförbrukning kan komma från elapparater i stand by-läge. Det har jag dock satt stopp för nu.
8. Släck lampan!
Jag är duktigare på att släcka ALLA lampor när jag går hemifrån och även att släcka ner i rum som inte används. Jag släcker även fler lampor tidigare på kvällen än tidigare och använder bara ljuskällor precis där jag är. Att sänka ljusnivån på kvällen ska också hjälpa en att somna lättare, så det är därmed bra av flera anledningar.
9. Byt till lågenergilampor.
Jag har bytt ut alla glödlampor mot lågenergilampor. Genom att byta en glödlampa mot en lågenergilampa sparar man upp till 80 % energi. Livslängden är vanligen mellan 6 000 och 10 000 timmar jämfört med glödlampans 1 000 timmar.
Varje dag används 3,6 miljarder glödlampor i Europa. Om hälften av dessa byttes ut till LED- eller lågenergilampor skulle vi minska utsläppen med 23 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar utsläppen från 27 kolkraftverk.
90-100 % av materialen i en LED- eller lågenergilampa återvinns. Så glöm inte att lämna in dina förbrukade lampor i återvinningen så att materialet kan användas i nya produkter.
Genom att byta en glödlampa mot en lågenergilampa sparar man upp till 80 % energi.
Livslängden är vanligen mellan 6 000 – 10 000 timmar jämfört med glödlampans 1 000 timmar. (Källa: lampinfo.se)
10. Diska alltid i maskin.
Jag diskar sällan för hand. Den är oväntad, eller hur?! Men faktum är att enligt California Energy Commission sparar en miljömärkt diskmaskin 20 000 liter vatten och 230 timmar av din tid varje år jämfört med om du skulle diska för hand. Om du kan göra valet på din diskmaskin att välja bort varm torkning av disken och istället låta den lufttorka kan du reducera energianvändningen med mellan 15 0ch 50 procent.
11. Rensa luddet från torktumlarfiltret.
Torktumlare står för i genomsnitt 6 procent av hemmets elförbrukning. Jag gissar att det är mycket mer än så hemma hos oss. Min plan är att lufttorka mer tvätt, men samtidigt kör jag ganska många fullmatade maskiner i veckan, så det är inte rimligt att anta att jag helt kan sluta använda torktumlaren. Så länge barnen är små och smutsar ner sig mycket och så länge de har tygblöjor så kommer jag tvätta mycket. Det går inte att komma ifrån.
Men, det finns faktiskt en hel del man kan göra för att få torktumlaren att bli så effektiv som möjligt. Att hålla den ren och i trim är en sådan sak. Arga lappar om luddet i torktumlarfiltret är en klassiker i gemensamma tvättstugor, men faktum är att det är viktigt för att vattnet ska avdunsta bra och göra så att tvätten torkar fortare. Att dra ut tumlaren några gånger om året och dammsuga baksidan är minst lika viktigt för att den ska fungera optimalt. Så nu blir det torktumlarvård på schemat för min del.
12. Säg nej till dina värsta energitjuvar.
Det mest radikala grepp för att sänka elkostnaderna är att jag har separerat från mannen som mer eller mindre var fastopererad vid en läsplatta. Plattan låg konstant på laddning inne på hans toa/iPad-grotta.
Och eftersom ständigt uppkopplad elektronik slukar energi, gissar jag att jag kommer att spara en hel del på att inte en extra iPad, telefon och dator ligger och drar el mest hela tiden.
Inspirerande! Ska kolla temperaturen i kyl och frys. Ett tips som gjorde att vi sänkte elkonsumtionen regält är att sälja torktumlaren och istället skaffa en riktigt bra torkställning. Den vi köpte på IKEA heter Mulig och rymmer tvätt från två maskiner (ca 160 cm hög).