Förra året öppnade Gram, Sveriges första förpackningsfria butik, i Malmö. Affären har fått stort genomslag i media och många som bor på andra platser i landet önskar sig liknande butiker. Men än så länge lyser de helt förpackningsfria butikerna med sin frånvaro i övriga Sverige. Det beror med stor sannolikhet på att livsmedelsbranschen upplever att det finns ett antal utmaningar med att sälja livsmedel opaketerat. Redan på 1990-talet gjorde Coop försök med att sälja förpackningsfria varor, men det slog aldrig riktigt och kedjan har därefter valt att göra andra typer av hållbarhetssatsningar.
Men du som vill minska ditt avfall och handla förpackningsfritt ska inte ge upp. Det finns sätt att handla förpackningsfritt även utanför Malmö. Häng på så visar jag hur.
Varför förpackningsfritt?
Det finns många anledningar till varför jag försöker att välja bort förpackningar. För det första vill jag minimera plasten. Ett sätt att sända rätt signaler till butiker och producenter är att inte köpa sådant som är inplastat. Vote with your money helt enkelt. Och när jag har tid och lust skriver jag (snälla) mejl till samma målgrupp och ber dem överväga att sluta plasta in matvaror. Många handlare vill samma sak, men har ibland inte kommit sig för att själva ställa krav på sina leverantörer. Då är det bra att som konsument skapa incitament för dem att verkligen få ändan ur och göra det.
Ett annat skäl till varför jag väljer förpackningsfritt är att jag inte vill generera onödigt skräp. Och det enklaste sättet att leva ett avfallsminimerat liv är faktiskt att pre-cycla, det vill säga att redan innan köp välja bort sådant som senare blir till skräp.
1. Skapa ditt zero waste shoppingkit
Att handla förpackningsfritt är inte svårt eller krångligt, men det kräver mer planering än att bara spontant slinka in i matvarubutiken när du råkar gå förbi.
För att undvika onödiga förpackningar måste du först och främst plocka ihop ditt eget zero waste-kit. Det innebär att ta med din egen shoppingbag, men även mindre påsar och kärl som du kan fylla med förpackningsfria matvaror. Några återvunna glasburkar eller ett par matlådor är utmärkta förpackningar att ta med och fylla med chark, ost eller te/kaffe.
Tipsen för förpackningsfri shopping har jag delat upp i tre olika kategorier: handla mat, hämta från restaurang och café samt shoppa kläder och prylar.
HANDLA MAT
I Sverige är det ganska lätt att köpa frukt och grönt, chark, ost, bröd, te/kaffe och nötter/naturgodis i lösvikt i vanliga livsmedelsbutiker. Svårare är det att hitta mjöl, gryn, oljor, dryck och tvål/tvättmedel. Då måste man leta upp mer specialiserade butiker och producenter.
2. Packa grönsaker och rotfrukter i egna påsar
Plastpåsar är ett globalt problem som dessutom dödar livet i haven. Nyligen fick en val avlivas i Norge och det visade sig att den hade plastpåsar som fyllde upp HELA magsäcken så att ingen mat fick plats längre.
Just för att minimera plasten tar jag med mig små tunna bomullspåsar för grönsaker och annat som man kan köpa i lösvikt, till exempel nötter. På det viset behöver jag inte ta de otäcka tunna plastpåsar som finns på rulle vid frukt- och gröntdisken. Ofta har jag fått förvånade frågor från kassörerna om vad det är för påse jag har lagt på bandet, men när jag förklarar att jag försöker undvika plast så har de alltid blivit positivt inställda. Det händer också att andra kunder kommenterar mina grönsakspåsar i tyg och tycker att det är en smart och miljövänlig idé.
3. Be charken fylla dina egna förpackningar
Mer än vad du tror är möjligt om du frågar snällt. Utan så mycket som att blinka fyllde charkpersonalen min glasburk med skinka på Sabis saluhall. Kombination av kundservice och zero waste när den är som bäst.
4. Ta med ett örngott till bageriet
Gör som Bea Johnson, zero waste-rörelsens grundare: ta med ett örngott som du ber bageriet packa ner dina brödinköp i.
5. Hitta ett lokalt bryggeri
Dryck är bland det svåraste att hitta förpackningsfritt. Googla efter lokala producenter. Kanske finns det något mikrobryggeri för öl i närheten eller en lokal äppelmusttillverkare? Kanske kan du handla mjölk direkt från bonden. Det gäller att vara kreativ, men det lönar sig i form av nya intressanta kontakter och smakupplevelser. Och mindre avfall förstås.
6. Besök Bondens marknad
På somrarna brukar lokala producenter ställa upp sina marknadsstånd i städerna. Ta för vana att besöka din lokala marknad och göra veckans inköp av förpackningsfria och närproducerade varor en gång i veckan. I år ser jag fram emot att supportra mina lokala bönder i ännu större utsträckning än tidigare.
HÄMTA FRÅN RESTAURANG OCH CAFÉ
Ingenting skapar så mycket skräp som en take away-måltid. Det som kändes så enkelt blir plöstsligt platskrävande efteråt när du ska plocka ihop och göra dig av med en uppsjö av byttor i plast, styrofoam eller plastat papper. För mig är det inte värt det. Dessutom anser jag ju inte att plast och värme går ihop, eftersom plasten får en extra skjuts att släppa ifrån sig gifter och otrevliga kemikalier när den värms upp. Men det finns en lösning på problemet.
7. Hämta take away i egna kärl
Personalen i thai-kiosken eller den lokala korvmojen kan titta på dig lite konstigt första gången du frågar, men när de har greppat vad du vill brukar det aldrig vara några problem att hämta maten i medtagna kärl. Om du ringer och beställer får du dock vara tydlig med att du har egna burkar med dig redan från början. Vinsten går annars förlorad om maten redan är förpackad i engångskärl när du kommer för att hämta den.
Här nedan ser du hur mat från thai-kiosken ser ut i återvunna glasburkar och matlådor från Ikea. Det är nästan så att man skulle kunna lura någon att den är hemlagad.
8. Ta med din egen kaffemugg
Att ta en kaffe to go i egen termosmugg är bra mycket smidigare än att få sitt kaffe i en engångsmugg. Som en bonus håller sig kaffet varmt länge och du genererar inget skräp.
Är det så att du har råkat glömma din egen mugg när du blir sugen på en kopp take away-java, så finns det en sak som du kan göra för miljön, även om du tar kaffet i en engångsmugg. Opt for second best och skippa plastlocket! Du behöver det inte och det genererar onödigt mycket skräp och plast.
SHOPPA KLÄDER OCH PRYLAR
9. Handla secondhand
Ingenting är så klimatsmart som att handla second hand. Kläderna och prylarna är redan tillverkade, du skapar inget nytt klimatavtryck eller sänder signaler till producenterna att tillverka mer. Dessutom är det snällt mot din plånbok också. Handla second hand så ofta det går. Naturen tackar dig!
Ta med egen påse att stoppa grejerna i, så är du förberedd för din förpackningsfria shoppingtur.
10. Hitta din lokala välgörenhetsaffär
Myrorna, Stadsmisssionen, Röda Korset, Erikshjälpen och andra liknande organisationer har alla välgörenhetsbutiker som är guldgruvor för second hand-junkien.
Besök också bytardagar för barnkläder, sportprylar eller annat du är intresserad av. Där brukar du kunna göra verkliga kvalitetsfynd.
Blocket, Tradera och Sellpy är bra sajter på nätet där man i princip kan köpa vad som helst begagnat och därmed utan förpackning. Dock kan det bli fråga om att skicka grejerna, och då får du komma överens med säljaren hur förpackningsfri ni kan utforma leveransen.
Hur tänker du kring plast, avfall och en livsstil med mindre klimatpåverkan? Skriv av dig i kommentarsfältet nedan.
Photo credit: http://original-unverpackt.de/
För er som bor i/nära Göteborg så kan jag verkligen rekommendera affären Fram. Det finns två butiker, och den nära Linnégatan har funnits sedan 1984! All frukt och grönt är eko, massor av lösviktsvaror. Ingen plast. Den nära Järntorget/Haga kan man ha med egen burk/låda vars vikt man själv väger av (tar bort, alltså) vid köp av lösviktsvaror.
Älskar Fram!
https://framekolivs.se/
Låter kanon! 👍💚
Bra artikel som går längre än jag har funderat kring. Jag vill börja handla plastfria förpackningar som första steg. Tänkte då att packa lösviktvaror i de bruna kompostpapperspåsarna som delas ut i varuhusets entre. väl hemma använder jag ju dem ändå för kompostering av matavfall.
Vilken bra idé! 👏
Hej!
Jag är ny med Zerowaste och jag undrar vart du har köpt tygpåsarna du lägger grönsakerna i?
Tack för svar! Gillar din blogg!!
Hej Sarah, kul att du intresserar dig för Zero Waste! De flesta tygpåsar jag har är hemsydda men vill du köpa färdiga så har jag tips på köpställen i min konsumtionsguide 4 like ever som du hittar högst upp i huvudmenyn. Lycka till med ditt avfallsminimerade liv! Mvh Anna
Jag verkligen ÄLSKAR din sida och alla kloka handfast tips du delar med dig av. Tack för att du gör så mycket – och hjälper oss att också göra något för jorden. ♥
Å tack snälla för uppmuntran! Vad glad jag blir. 😍
Hej! Hur tänker ni kring ekologiska produkter och förpackningar. Vi köper helst eko av allt och tyvärr är nästan alla ekogrönsaker plastförpackade (morötter och potatis t.ex.) Vi har ibland prenumererat på lådor med ekogrönsaker men det blir dyrt jämfört med ekoprodukter på t.ex. Willya, ica och coop samt att utbudet inte är det bästa då vi inte bor i en av de tre stora städerna.
Håller med, det är svårt att både handla eko och avfallsminimerat. Det är något jag brottas med. Vill visa med mina pengar att eko och fair trade är viktigt, men i stort sätt alla de produkterna är inplastade. Köper de ändå men säger då indirekt att plast är ok. Hur gör ni andra?
Det är så himla svårt val. Fattar inte ekoproducenterna att medvetna konsumenter inte heller vill ha plast? Men jag har hört att det är för att kunna skilja på varorna i butiken, eko från icke-eko. Borde gå att ordna något annat system kan man tycka.