DET HÄR INLÄGGET INNEHÅLLER SPONSRADE LÄNKAR I FORM AV REKLAM FÖR BOKUS.COM.
Månadens tema i The Sustainable Society är kärlek och vad passar väl bättre på Alla hjärtans dag än att fundera på vilka klimathjältar man skulle vilja svajpa höger på Tinder (om jag eller de fanns där)? Jag har listat min topp-5-lista. Hur ser din ut?
1. Leonardo di Caprio
På senare år har Leonardo di Caprio kritiserats för att flyga privat-jet mellan USA och Europa samtidigt som han propagerar för klimatfrågan. Trots det är det svårt att ogilla killen som gått från succé i Titanic till en av världens mest högprofilerade miljökämpar. Han har bland annat grundat Leonardo di Caprio Foundation som jobbar för att öka medvetenheten om miljöfrågor hos framförallt barn.
Ställ dig på väntelistan för boken Leonardo DiCaprio: Actor, Environmental Activist, and UN Messenger of Peace.
Leo säger att han först och främst vill väcka medvetenhet om klimatfrågan, inte predika. “It’s not about imposing a certain belief system or a way of life on people in any economic background. It’s about just being aware of this issue – that’s the most important thing – and really trying to say, ‘Next time I vote, next time I buy something, I’m just going to be aware of what’s really going on.”
Redan år 2000 när Leo innehade den amerikanska ordförandeposten för Earth Day och talade till en folksamling i Washington, uttryckte han stark oro för att så få valde att ta klimatförändringarna på allvar. “We must set an example now and move environmentalism from being the philosophy of a passionate minority… to a way of life that automatically integrates ecology into governmental policy and normal living standards. We are entering an environmental age whether we like it or not.”
Men det hans Earth Day-intervju med dåvarande amerikanske presidenten Bill Clinton samma år som orsakade störst vågor. Han ställde frågor som i efterhand kan ses som före sin tid: om vetenskapen kring klimatfrågan, om lobbyismen inom oljebranschen, hur man skulle kunna minska SUV-användningen, framväxten av hybridbilar och hur sårbart New Orleans var för höjningar i havsnivån.
Och vad det gäller Tinder: alltså vi snackar Leonardo. Högersvajp så fort jag hämtat andan lite.
2. Elon Musk
Sydafrikansk-amerikanske ingenjören, uppfinnaren och entreprenören Elon Musk född 1971 tjänade storkovan som en av grundarna av PayPal (det världsomspännande systemet för att genomföra betalningar på nätet) och har därefter investerat pengarna han drog in i Tesla Motors som tillverkar världens mest prestigefyllda elbilar, men även överkomliga solcellstak.
Läs mer: 3 smarta uppfinningar som kan rädda oss ur klimatkrisen nu.
Målet för Tesla är att dramatiskt minska koldioxidutsläppen samt att ersätta förbränningsmotorn och bensintanken med en motor som har få rörliga delar och den typ av litiumbatterier som finns i bärbara datorer.
Nyligen lanserades Tesla Roadster, en sportbil som kommer upp i 100 kilometer i timmen på mindre än fyra sekunder och som klarar 245 mil på en laddning. George Clooney och Leonardo di Caprio (se ovan) tingade tidigt varsin. Nästa steg enligt Tesla är att ta fram en familjebil för den stora massan som laddas med hjälp av solpaneler på det egna garagetaket.
Läs mer om Elon Musk i boken Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid.
Elon Musk har fem barn med två olika kvinnor och den ena av dem har han varit gift med tre gånger. När äktenskapet sprack för andra gången, sägs det att Musk funderade över hur han skulle få ihop livet med en ny flickvän utan att behöva göra avkall på arbetet. “Hur mycket tid behöver en kvinna?” lär han ha frågat en medarbetare. “Räcker det med tio timmar i veckan?”
Mannen som vill bli den första människan på Mars är nog sannerligen ingen drömpartner. Cirka 60 miljoner kilometer från jorden vill han skapa en koloni och en flickvän får inte hindra planen. Men att svajpa höger på Tinder för chansen att få höra mer om hans galaktiska megaplaner – det skulle jag alla gånger göra!
3. Lauren Singer
Trash is for Tossers-bloggerskan med fyra års skräp i en liten glasburk har nog undgått få som intresserar sig för Zero Waste. Och ärligt, vem skulle inte högersvajpa Lauren Singer född 1991, oavsett sexuella preferenser?
Lauren har ett företag som tillverkar miljövänligt tvättmedel och har nyligen startat butiken och webbshoppen Package Free, där man kan köpa allt man behöver för att leva ett skräpfritt liv. Dessutom samarbetar hon med kläddesignern Zero Waste Daniel som gör plagg av spilltyger och är kompis med tjejen som tillverkar den miljömässigt hållbara kondomen Sustain tillsammans med sina föräldrar.
Läs mer:Why Going Zero Waste Checks Off All Of Your Resolutions
Som en av Zero Waste-rörelsens föregångsfigurer har Lauren positionerat sig som den amerikanska avfallsminimalismens it-girl. Hon är snygg, sexig och framgångsrik. Och hon vet om det.
4. Al Gore
Från presidentkandidat (som faktiskt fick fler men mindre värda röster än Bush när det begav sig) till Mr Climate Change. Al Gore har en djupgående passion för miljön och höll som ung kongressman på 70-talet de första utfrågningarna om växthusgaser.
Dokumentären En obekväm sanning gav honom ett delat Nobels fredspris 2007, och har du 100 000 dollar till övers kan han svänga förbi på en informell föreläsning om klimatfrågorna.
Har du en något mindre budget att spendera på mr Gore? Läs bokenEarth in the Balance istället.
Född 1948 så är Mr Climate Change fortfarande en attraktiv karl med en outröttlig glöd för frågorna han tror på. Han får ett högersvajp utan tvekan.
5. Daan Rosengaarde
Den här killen har en dröm om en värld utan smog och har designat världens största luftreningstorn. Tornen är portabla och kan ställas upp på platser där man behöver skapa temporärt rena ytor i en smutsig omgivning. En sanslöst häftig historia i sig, men den är inte slut där. Av restpartiklarna gör han nämligen diamanter.
Läs mer:Zero Waste på riktigt: han renar luften från smog och gör diamanter av restpartiklarna.
“Vi hade hinkvis med äcklig sörja som blev kvar när tornet renat luften och vi visste inte vad vi skulle ta oss till med den”, säger han. “Vi tänkte just göra oss av med smogpartiklarna när någon i teamet fick ett i det närmaste gudomligt infall: 42 procent av partiklarna i tornets avfallsprodukt är kol. Och vad får man när man pressar samman kol? Jo, diamanter förstås!”
Sagt och gjort. Daan Roosengaarde, född 1979, och hans team började tillverka diamanter, som var och en representerade 1 000 kubikmeter luftföroreningar. Diamanterna sattes på ringar och manschettknappar och genom försäljningen finansierades byggen av nya torn.
I en perfekt värld ska det inte finnas något avfall, menar Roosengaarde. Och i det här fallet stämmer det bra. Om han och hans team inte kunnat göra diamanter av smogpartiklarna hade de inte fått ekonomisk bäring på sitt arbete. Och då hade The Smog Free Project aldrig blivit verklighet.
Vilken kille han är, Daan Rosengaarde. Ett omedelbart högersvajp blir det. Möjligheten finns ju att det högersvajpet skulle kunna sluta med en diamantring.
Vill du läsa mer på temat hållbar kärlek?
Kolla in vad mina kollegor i the Sustainable Society skriver:
- Veckans Eko: Kärlek är själva grunden för mitt miljöengagemang
- Husligheter: Ett litet inlägg om kärlek
- Ekomorsan: Fem kärleksröda ekofavoriter