Utvinning av fossila bränslen, kemikalieskadat djurliv och förorenade hav. Det är bara ett par av de parametrar som bidrar till vår pågående klimatkris. Men nu stiger fler och fler entreprenörer fram och visar på hållbara innovationer som kan användas av vanliga människor i vardagen. Kolla in tre revolutionerande uppfinningar som kan bidra till att lösa klimatkrisen nu.

1. Tesla-taket ska göra solceller attraktivt.

tesla-solar

Tesla med Elon Musk i spetsen har utvecklat ett solcellstak som är tre gånger mer hållfast än ett tak av keramiska takpannor eller skiffer. Det är också hälften så tungt som ett vanligt tak och kommer med en prislapp som ligger under ordinär takbeklädnad.

Haken? Tja, än så länge finns det ingen. Taket börjar betala tillbaka sig självt omedelbart vilket gör det i praktiken ännu mer överkomligt i pris och Elon Musk har utlovat en garanti som gäller “så länge huset står kvar eller för evigt, vilket som än upphör först.”

Så här har Tesla testat takets hållfasthet

Hur sparas energin?

Tesla-taket består av en blandning av aktiva och icke-aktiva solceller beroende på hur mycket energi hushållet behöver. Med ett integrerat Powerwall-batteri lagras den energi som alstras under dagen och finns sedan tillgänglig när som helst, vilket gör ditt hem till din personliga elleverantör. Batteriet ger också kontinuerlig ström under avbrott i elnätet.

Vad kostar taket?

Men priset? Elon Musk påstår att taket inte är dyrare än ett standardtak. Men stämmer det? En platta utan solceller kostar 102 dollar (cirka 830 kronor) per kvadratmeter, och solcellsplattorna kostar 390 dollar (cirka 3 190 kronor) per kvadratmeter. På standardhuset behöver bara omkring 40 procent av takpannorna vara försedda med aktiva solceller, men Tesla tillhandahåller en kalkylator där kunden kan se hur mycket solceller som behövs för just det egna huset samt hur mycket pengar taket kommer spara in över tid.

Om vi räknar med att genomsnittstaket är 120 kvadratmeter så behöver 48 kvadratmeter ha solceller och resten vanliga plattor. Det skulle innebära en totalkostnad på 212 880 kronor.

Och vad kostar en “vanlig” takomläggning? På byggahus.se finns en uträkning där totalkostnaden för omläggning av tak med tegelpannor gick på totalt 159 110 kronor inklusive arbetet. Materialkostnaden landade på 68 130 kronor. Så nog är Tesla-taket dyrare. Men med tanke på minskade energikostnader, värdeökning av huset och Teslas evighetsgaranti så är det ändå möjligt att räkna hem, eller åtminstone gå break even, över tid. Och dessutom göra ett klokt val för miljön.

Varför solceller måste göras attraktiva.

future_elon.jpg

Elon Musk själv förklarar hur solceller ska slå igenom:

The key is really to make solar something desirable, where if you install a solar roof on your house, you want to put it on the most prominent part of the house. You want to call your neighbors over and say, ‘Check out the sweet roof.’ It’s like, not a phrase that you hear often, but that’s the key to it. People really care about their homes; they love their homes and they want them to be better. And I think taking this approach, it can be. So that’s where we’re headed and I hope you agree, that’s the future we want.

Det fina är alltså att ett prestige-märke som Tesla väljer att gå i bräschen för utvecklingen. Precis som Elon Musk säger ovan, så hjälper företaget till att göra solceller attraktivt. Därefter kan andra tillverkare följa efter och tillsammans få ner priserna allt eftersom tekniken utvecklas och blir mer standardiserad.

Med start i år installeras de första taken på den amerikanska marknaden, men redan 2018 kommer Teslas solcellstak att lanseras över hela världen. Läs mer på Teslas svenska hemsida.

2. Corabollen stoppar mikrofiberföroreningarna direkt i din tvättmaskin.

coraball.jpeg

Det i särklass största problemet med föroreningar i haven kommer från mikrofiber. Miljarder av mikrostora bitar av plastfibrer från våra syntetkläder spolas ut i haven varje gång vi tvättar. En fleecetröja kan släppa upp till hiskeliga 250 000 bitar per tvätt och värst är de fyra första tvättarna av ett syntetplagg (fleece, akryl, polyester).

I prover tagna i Atlanten visade det sig att 95,9 % av mikroplasten var fibrer från syntetiska tyger. I Stilla havet var halten 75 %.

Eftersom fibrerna är så mikroskopiskt små klarar reningsverken inte av att sila bort dem innan vattnet går ut i havet. Vi blir därför alla delaktiga i den här typen av nedskräpning och det forsar ut mikroplast i haven. Över hela jorden. Varje dag.

Nedslående fakta, men nu kan vi vara nära en lösning på problemet.

Rozalia-projektet har utvecklat en boll som läggs tillsammans med tvätten i tvättmaskinen och som samlar upp mikrofibrer. Produkten kallas för The Cora Ball och har inspirerats av koraller. Efter tvätten rensas bollen för hand och fibrerna läggs i det brännbara avfallet. På så vis stoppas utflödet av syntetfibrer i haven.

Så här funkar en Cora-boll.

[youtube

Bollen kommer sannolikt börja säljas i Sverige i höst.

3. Svensk uppfinning med digitalt preventivmedel kan förhindra reproduktionsproblematiken hos vattenlevande organismer.

pill_fish.jpg

50 miljoner kvinnor världen över tar p-piller dagligen. Men 68 % av innehållet i varje piller absorberas inte av kroppen utan spolas ut via avloppssystemet, med läkemedelsförorenat vatten som följd.

Forskare har upptäckt att framförallt EE2, det syntetiska hormonet 17α-ethinylestradiol som är en ingrediens i de flesta p-piller på marknaden, orsakar reproduktionsproblem bland fiskar hela tre generationer efter exponering. Självklart lyfter det också frågan om ämnets påverkan på människor som får i sig det ovetande genom vanligt dricksvatten.

Så ska p-pillerföroreningarna stoppas.

I undersökning gjord av U.S. Geological Survey (USGS) kring millenniumskiftet upptäcktes att 80 % av 139 undersökta amerikanska vattendrag var förorenade av olika typer av läkemedel.

Lösningen? En svensk uppfinning kombinerar den digitala revolutionen med traditionella barnbegränsningsmetoder, och Natural Cycles är den första digitala preventivmedelsappen i världen som har godkänts som medicinsk metod för att förhindra graviditet. Godkännandet kommer från den tyska inspektions- och certifieringsorganisationen Tüv Süd som klassat appen i den medicinsk-tekniska kategorin IIb.

Appen lika effektiv som p-piller.

BLOG-Use-protection-not-fertile-natural-cycles

Appen fungerar genom att kvinnor tar temperaturen under tungan varje morgon samt för in den avmätta temperaturen i appen. En unikt framtagen algoritm avgör sedan om du är fertil den dagen, vilket gör att du vet om du riskerar att bli gravid vid oskyddat samlag.

Natural Cycles har över 150 000 användare i 161 länder och en klinisk studie har bevisat att appen är lika effektiv som p-piller.


Källa: https://www.inverse.com, https://www.va.se
Bildkälla: Tesla.com, http://blog.naturalcycles.com