smog ringKolla in den här tjejens förlovningsring. Den är rätt speciell. Stenen är nämligen gjord av 1,000 kubikmeter kinesisk smog som pressats samman i en science fiction-liknande process för att bilda en diamant.

Ser du vad glad hon ser ut? Förutom det att ringen är enorm, så har hennes kille donerat motsvarande 1,000 kubikmeter frisk luft via The Smog Free Project. Man kan ju inte bli annat än jätte-jätteglad över en sådan gest.

Det började med smog.

smog

Hans dröm: en värld utan smog. Daan Roosengaarde bygger världens största luftreningstorn, tillverkar diamanter av restpartiklarna och finansierar på det sättet ännu fler torn som kan skapa ännu mer ren luft. Och ännu fler diamanter förstås. En otrolig story om en otrolig visionär.

Historien om ringarna gjorda av smog började när Daan Roosegaarde, en holländsk konstnär, satt på ett hotellrum i Peking och insåg att smogen utanför var så tjock att han inte kunde se något av staden. “Det var en skrämmande framtidsvision jag såg”, har Roosegaarde berättat, och han bestämde sig där och då för att bygga den största luftrenaren i världen.

Och eftersom Daan Roosegaarde uppenbarligen är en man som står fast vid sina föresatser, så var det precis vad han och hans team gjorde.

smog tower

Tornet som Daan och teamet byggde kallade de för the Smog Free Tower eftersom det suger upp 30 000 kubikmeter förorenad luft i timmen, renar den och släpper ut den igen.

Det drivs helt och hållet av solenergi och är vansinnigt effektivt: vid mätningar är den omgivande luften 55 till 75 procent renare än i övriga staden. Det betyder att man även på väldigt förorenade platser kan skapa oaser av ren luft där människor kan vistas i hälsosam miljö, i väntan på att politiker och andra makthavare enas om hur vi på lång sikt ska minska de globala luftföroreningarna.

Läs också: Så odlar du frisk luft hemma. NASAs guide till luftrening med växter.

Smog – kol – diamant. Ingenting är avfall i en framtid där alla kan andas.

– Tornet blev en succé från start, säger Daan Roosegaarde, men berättar att han och hans team snart fick problem med vad de skulle göra med de sega, sotiga partiklar som blev över när luften renats och släppts ut igen.

the smog free guy

Daan Roosengaarde med en påse restpartiklar från renad smog. Det är de här partiklarna som pressas samman och blir själva diamanten. Det är så nära alkemi man kan komma.

– Vi hade hinkvis med den här äckliga sörjan i vår studio och visste inte vad vi skulle ta oss till med den, säger han. Vi tänkte just göra oss av med smogpartiklarna när någon i teamet fick ett i det närmaste gudomligt infall: 42 procent av partiklarna i tornets avfallsprodukt är kol. Och vad får man när man pressar samman kol? Jo, diamanter förstås!

Läs mer: Snart kan du inte andas. 3 oroande fakta om syre och 8 saker du kan göra för att vända utvecklingen redan idag.

Diamantindustrin tar fart.

Sagt och gjort. Roosengaarde och hans team började tillverka diamanter, som var och en representerade 1 000 kubikmeter luftföroreningar. Diamanterna sattes på ringar och manschettknappar och genom försäljningen finansierades byggen av nya torn.

– I en perfekt värld ska det inte finnas något avfall, menar Roosengaarde. Och i det här fallet stämmer det bra. Om vi inte kunnat göra diamanter av smogpartiklarna hade vi inte fått ekonomisk bäring på vårt arbete. Och då hade The Smog Free Project aldrig blivit verklighet.

smog ring

Den här ringen väcker ha-begär. Av så många goda anledningar.

Platserna befrias från smog.

De luftrenande tornen har fått resa runt i världen, och genom ett samarbete med kinesiska myndigheter har de bland annat varit i Peking, Tianjin och Dalian.

smog free tower

 

– Det primära målet är att skapa temporärt rena ytor i en smutsig omgivning, förklarar Daan Roosengaarde. Därifrån har vi sedan möjlighet att starta samarbeten med lokala myndigheter, studenter och teknikföretag för att diskutera hur man ska göra en hel stad fri från smog. Tornen visualiserar drömmen om ren luft.

Läs också: Lokalsamhället och Zero Waste: 5 avfallssmarta initiativ.

TED Talk om The Smog Free Tower och andra coola design/tech/miljö-projekt.

Kolla in Daan Roosengaardes TED Talk i videon nedan. Förutom att han är smart och kreativ så är han rolig också. Klicka för 12 minuters ren (!) underhållning.


Källa: https://studioroosegaarde.net/project/smog-free-tower, http://grownuptruth.com/wearing-1000m3-of-clean-air/

 

Vill du få fler handfasta tips om hur du kan leva klimatsmart, hållbart, ekonomiskt och avfallsminimerat?

Signa i så fall upp för nyhetsbrevet från Annas kemtvätt nu. Det är de små sakerna som betyder något. Att låta sig inspireras är ett stort steg på vägen. #räddavärldenlitegrann

Jag kommer aldrig att lämna ut, byta eller sälja din e-postadress. Du kan säga upp din prenumeration när du vill genom att klicka på en länk i nyhetsbrevet.