15 thoughts on “Det ofrånkomliga toapappersvalet som varje avfallsminimalist förr eller senare måste ta ställning till.

  1. Vi slösar ju enorma mängder rent vatten ja!
    Min pakistanske granne har vatten i en hink i badrummet som hon häller i toa istället för att spola. Ärligt talat har jag inte frågar vilket vatten det är, men konstaterar att det nog använder mindre vatten än vid en hel spolning, alltså om man bara har kissat. Nyare toastolar har ju oftast en liten och en större spolning, men även lilla knappen låter ju många liter rinna förbi.

    Jag brukar samla vatten, t.ex. när jag spolar i köket för att få friskt vatten om morgonen, så passar jag på att fylla vattenkannan och vattnar växterna inne eller på balkongen. Om barnen har badat i baljan så sparar jag det för att vattna med (ingen tvål, men ev en skvätt kiss som ju är bra näring), eller om jag ska borsta jordiga potatisar så är jag så snål att jag sparar vattnet och jorden till balkongkrukorna.
    På kalla dagar kan man också med fördel spara varmvattnet, tex efter en dusch eller disk, för att låta det avge värme till rummet, innan man spolar ut det när det blivit kallt (eller använda till något annat).
    Men generellt så är jag så bortskämd att jag släpper ut det mesta av vattnet, har inte behållare nog, och det är begränsat hur mycket vatten växterna dricker. Och ibland sparar jag det lilla och slösar det stora.

    I Japan har de rent vatten och grey water, som är ganska rent men inte dricksvattenkvalitet. Det gråa vattnet används att spola toaletterna med, där det inte är så stor risk att någon törstig skulle dricka av det. Låter smart, men kräver ju en hel del infrastruktur.

    1. Annas kemtvätt skriver:

      Jag tycker att du gör en hel del. Heja dig!

  2. Med tanke på vattenförbrukningen, jag tänker som så att man kanske kan göra som Bea och hennes familj gör (zero waste home) De har en spann i duschen där de spolar i vattnet som är kallt innan det blir varmt i slangen för dusch dvs spolar inte rent vatten rakt ner i brunnen. Detta vatten måste kunna användas antingen till skölja sig med eller skölja trasor, blöjor vad man nu vill utan att slösa vatten?

    1. Annas kemtvätt skriver:

      Bra idé!

    2. Annas kemtvätt skriver:

      Jättebra tycker jag!

  3. Såhär gör jag
    – nässköljare med ljummet vatten funkar toppenbra som bidedusch
    – använda liten mängd toapapper
    – inte farligt att låta bli att torka sig och råka låta en kissdroppe hamna i trosorna, det är ju sådant trosorna är till för
    – kisspapper i sopkorgen bredvid toaletten (där hamnar hårstrån, och toapapper med kiss eller snor)
    – innehållet i sopkorgen används att bottna bokashihinken med
    – matvanor som ger hanterbart bajs underlättar och är i övrigt bra för kroppen (jag påstår att det att hålla sig sund och frisk är en bra waste reduction på lång sikt, att t.ex. undvika läkemedel och sjukhusvistelser)

    Ska tilläggas att jag bott i länder med olika toahygienregimer, haft tygblöje/EC-barn, och guldvattnar min odling, så jag är inte så fisförnäm.

    1. Annas kemtvätt skriver:

      Handfasta och opretentiösa tips. Bra där!

  4. Alltså det här är ju superintressant. Tänker mig att den japanska toa-varianten vore smart worldwide? Tänker samtidigt på de 1.3 miljarder indier där toapapper inte är särskilt vanligt. Det är ju inte alls konstigt. I själva verket kan jag tycka att toapapper är en ganska ofräsch grej, i jämförelse liksom. Däremot diskuterade jag och ett par vänner om huruvida det är bra att tvätta sig där nere flera gånger om dagen?!

    1. Annas kemtvätt skriver:

      Precis! När man tänker på det så är toapapper ganska äckligt faktiskt. Om mina bebisar gör nr2 så skulle jag aldrig drömma om att bara gnugga rent dem med toapapper, då spolar man ju av med vatten! Men så fort en person blir stor nog att själv sköta sina behov så är det bara lite avtorkning som gäller. Jättekonstigt! Läste en väldigt lång utläggning en gång om hur man gjorde förr innan papper var vanligt hos gemene man. Då täljde man någon slags pinne, som man skrapade av sig med (engångsanvändning). Låter konstigt men eftersom folk gjorde så gissar jag att det var funktionellt. Men åter till tvättning som känns som det mest hygieniska. Jag är ingalunda någon expert på underlivshygien men jag tror inte att bara vatten är någon fara. Jag menar, man kan ju bada i hav eller sjö dagarna i ända på sommaren utan att pH-balansen i underlivet störs. Tror däremot att man helt ska undvika tvålar med kemiska ingredienser, i synnerhet de som är märkta som intimtvålar. En ren olivtvål utan några som helst tillsatser är då bättre om man känner att man behöver tvål alls för att bli ren. Kul att du funderar på detta! Då är vi två! 😂

  5. Vattenåtgång??? Rent vatten är en begränsad resurs. Varmt vatten och rent vatten är produkter som kräver resurser för att producera. Har det tagits ställning till total miljöpåverkan i dessa förslag att minska toapappersanvändning?
    Tacksam för svar!

    1. Annas kemtvätt skriver:

      Hej Maria, att tillverka papper kräver oerhörda resurser. Sedan är det förstås viktigt att inte slösa med vatten. De som tycker att det är okej att använda tvättbart toapapper, och som fyller upp varje tvätt i tvättmaskinen till max, gör gissningsvis det bästa för miljön.

      1. Tack för ditt svar! Bra tips om att tänka efter innan köp. Alla onödiga förpackningar är väldigt irriterande tycker jag.

        Det jag blev fundersam över var att allt som skall sköljas till acceptabel hygiennivå innan tvätt. Såsom “toatork” och blöjor. Papper/blöjor skulle ju även kunna komposteras så det kan ingå i kretslopp. Även framställning bomull/tyger kräver mycket vatten. Ibland svårt att väga olika alternativ emot varann?
        Toa dusch verkar mest miljövänligt trots allt.

        Kul med spännande tankar på hur vi ska vara rädda om våra resurser. Men i vår kommun har vi problem med sjunkande grundvattennivå.
        Hur stor vattenförbrukning har ni i ert hushåll?

        Tack för en intressant hemsida/blogg!

      2. Annas kemtvätt skriver:

        Hej Maria, eftersom jag bor i lägenhet har jag tyvärr ingen möjlighet att få reda på min personliga vattenförbrukning. Men när det gäller sköljning av tygblöjor så spolar jag bara rent bajsblöjorna innan jag lägger dem till tvätt. Och det är ju oftast max en blöja och barn per dag, och oftast ingen på vardagarna då de går på dagis (och där dagis har plastblöjor). Kanske är det en tanke att kunna kompostera blöjor men då kan inte blöjorna innehålla plast vilket dagens engångsblöjor gör. Dessutom är det inte tillåtet att kompostera mänsklig avföring hur som helst. Det måste vara en särskild latrinkompost i så fall. Så det blir ett komplicerat system att kompostera blöjor. Men visst vore det bra om det gick!

  6. Nu skriver ju du om det återvunna från Tyskland med bara mjölkpaket men visst finns det toapapper av återvunnet papper även här? Samt att jag lärt mig att man INTE ska köpa det eftersom det kan finnas trycksvärta kvar som inte är bra. (Är även allergisk mot just bläck så extra mån om detta) Vet du något?

    1. Annas kemtvätt skriver:

      Jag tror att det återvunna vi har är från returpapper och om jag har förstått det rätt så går det åt mer resurser/energi för att ta fram det. För en rulle T3 går det visst bara åt sex mjölkpaket i en energisnål process. Men jag har inte köpt det själv. Vet tyvärr heller ingenting om trycksvärta.

Vad tycker du?